Н У Х Т

Особливості дистанційного навчання, або, як поєднати корисне з приємним

09 квітня 2020

Особливості дистанційного навчання, або, як поєднати корисне з приємним

Період неочікуваного і, як виявляється, тривалого карантину змусив кожного з нас змінити свій робочий ритм, налаштуватися на роботу на відстані – модерація роботи викладачів кафедр, перегляд освітньо-професійних програм і навчальних планів, консультування і перевірка курсових тощо. Крім того, за умов карантину доводиться дистанціюватися, обмежуючи свій простір. Але біотехнолог – це поєднання біологічних, хімічних, а саме головне, інженерних здібностей, набутих в Національному університеті харчових технологій, де знаються на здоровій їжі, тому нам не складно швидко адаптуватися до нових умов.

Отже, як поєднати корисне з приємним, роботу з дозвіллям у нових умовах?

У перший місяць весни людям не вистачає вітамінів і мінералів. Випадково дізналася про мікрогрін – новий тренд здорової їжі, яку можна виростити на своєму підвіконні. Це найпростіший і найдешевший спосіб компенсувати собі дефіцит поживних речовин.

Мікрогрін – це молоді та мініатюрні паростки будь-якої зелені – шпинату, кінзи, буряку тощо. У мікрогріні до 40 разів більше поживних речовин і вітамінів, ніж у їх «зрілих» братів-рослин, що сприяє детоксикації організму, омолоджує клітини за рахунок вмісту в них антиоксидантів. Має регенераторні (відновлюючі) властивості. Позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт, обмінні процеси та зміцнює імунітет. До того ж, неймовірно ніжний смак зелені дарує по-справжньому витончене гастрономічне задоволення.

Кожний вид мікрогріну має свої корисні властивості та унікальний зовнішній вигляд і смакові якості. Наприклад, швидкорослі сорти червоної і пекінської капусти мають м'який солодкий смак, дайкон і крес-салат – гострий, гірчиця із зеленим і темно-бордовими листям має солодко-пряні листочки. Повільно зростаючі сорти – такі, як кінза, дають м'який аромат, фіолетовий базилік додасть пряності, а листя селери – пікантності.

Під час проростання рослина переходить із однієї якості в іншу, і з цим змінюється її біологічний, зокрема, вітамінний склад, – збільшується вміст вітамінів С, В2 і В6. Мікрогрін також є незамінним для тих, хто слідкує за енергетичною цінністю спожитої їжі: як джерело вітаміну Е, він може частково замінити у раціоні калорійні горіхи та олії. Залізо, фосфор, кальцій і цинк найкраще засвоюються саме з пророщеного насіння. До того ж пророщені злаки – це величезна кількість клітковини, необхідна для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту.

Існує безліч видів мікрозелені і кожний із них має власну цінність і неймовірно дивовижний вид. Крім того, що кожний вид паростків акумулює в собі концентрат мікроелементів, білків і вітамінів. Все це необхідно кожному з нас для підтримки повноцінного і бадьорого стану організму, збереження молодості і захисту від факторів навколишнього середовища, особливо в умовах сьогодення.

А для наших майбутніх біотехнологів, особливо «першачків», які наразі опановують дисципліну «Біологія клітин» – це можливість не тільки дистанційного опанування дисципліни, але і поєднання корисного з приємним – почати вирощувати практично будь-які овочі, салати, трави, злакові та бобові культури вдома і звісно, дізнатися про їх корисність!

Мені це вдалося, а ВАМ?!

Наснаги і міцного імунітету!

Щиро ваша,

 декан факультету біотехнології та екологічного контролю Наталія Грегірчак 

Опублікований: 09-04-2020
Читайте також:
Співаємо й перемагаємо: відбувся загальноуніверситетський фестиваль-конкурс української пісні

На календарі – жовтень, тож традиційно, попри всі складнощі й виклики сьогодення, Студентський центр патріотичного виховання і культурного розвитку університету спільно з нашими неймовірно талановитими здобувачами освіти подарував феєричне свято – загальноуніверситетський фестиваль-конкурс української пісні. Розпочали з Гімну України, який а-капел...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Співаємо й перемагаємо: відбувся загальноуніверситетський фестиваль-конкурс української пісні 23 жовтня 2023

Сучасні аспекти раціонального харчування дослідила магістрантка кафедри біотехнології і мікробіології

Магістрантка кафедри біотехнології і мікробіології І року навчання спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» Юлія Гайдук взяла участь у головному заході, присвяченому проблемам харчування, – XII науково-практичній конференції з міжнародною участю «Сучасні аспекти раціонального харчування», що працювала 14-15 травня 2019 року в Києві. Органі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Сучасні аспекти раціонального харчування дослідила магістрантка кафедри біотехнології і мікробіології 20 травня 2019

Вентиляція приміщень в «епоху» коронавірусу – експертом для аудиторії доктора Комаровського виступив доцент НУХТ

Викладачі університету продовжують надавати роз'яснення глядачам популярних телевізійних і Інтернет-проєктів. Доцент кафедри теплоенергетики та холодильної техніки, к.т.н. Олексій Пилипенко взяв участь у програмі доктора Комаровського «Вентиляція приміщень в «епоху» коронавірусу. Розбираємося разом із експертом». Говорили про норми температури та ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вентиляція приміщень в «епоху» коронавірусу – експертом для аудиторії доктора Комаровського виступив доцент НУХТ 18 грудня 2020