Н У Х Т

Особливості дистанційного навчання, або, як поєднати корисне з приємним

09 квітня 2020

Особливості дистанційного навчання, або, як поєднати корисне з приємним

Період неочікуваного і, як виявляється, тривалого карантину змусив кожного з нас змінити свій робочий ритм, налаштуватися на роботу на відстані – модерація роботи викладачів кафедр, перегляд освітньо-професійних програм і навчальних планів, консультування і перевірка курсових тощо. Крім того, за умов карантину доводиться дистанціюватися, обмежуючи свій простір. Але біотехнолог – це поєднання біологічних, хімічних, а саме головне, інженерних здібностей, набутих в Національному університеті харчових технологій, де знаються на здоровій їжі, тому нам не складно швидко адаптуватися до нових умов.

Отже, як поєднати корисне з приємним, роботу з дозвіллям у нових умовах?

У перший місяць весни людям не вистачає вітамінів і мінералів. Випадково дізналася про мікрогрін – новий тренд здорової їжі, яку можна виростити на своєму підвіконні. Це найпростіший і найдешевший спосіб компенсувати собі дефіцит поживних речовин.

Мікрогрін – це молоді та мініатюрні паростки будь-якої зелені – шпинату, кінзи, буряку тощо. У мікрогріні до 40 разів більше поживних речовин і вітамінів, ніж у їх «зрілих» братів-рослин, що сприяє детоксикації організму, омолоджує клітини за рахунок вмісту в них антиоксидантів. Має регенераторні (відновлюючі) властивості. Позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт, обмінні процеси та зміцнює імунітет. До того ж, неймовірно ніжний смак зелені дарує по-справжньому витончене гастрономічне задоволення.

Кожний вид мікрогріну має свої корисні властивості та унікальний зовнішній вигляд і смакові якості. Наприклад, швидкорослі сорти червоної і пекінської капусти мають м'який солодкий смак, дайкон і крес-салат – гострий, гірчиця із зеленим і темно-бордовими листям має солодко-пряні листочки. Повільно зростаючі сорти – такі, як кінза, дають м'який аромат, фіолетовий базилік додасть пряності, а листя селери – пікантності.

Під час проростання рослина переходить із однієї якості в іншу, і з цим змінюється її біологічний, зокрема, вітамінний склад, – збільшується вміст вітамінів С, В2 і В6. Мікрогрін також є незамінним для тих, хто слідкує за енергетичною цінністю спожитої їжі: як джерело вітаміну Е, він може частково замінити у раціоні калорійні горіхи та олії. Залізо, фосфор, кальцій і цинк найкраще засвоюються саме з пророщеного насіння. До того ж пророщені злаки – це величезна кількість клітковини, необхідна для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту.

Існує безліч видів мікрозелені і кожний із них має власну цінність і неймовірно дивовижний вид. Крім того, що кожний вид паростків акумулює в собі концентрат мікроелементів, білків і вітамінів. Все це необхідно кожному з нас для підтримки повноцінного і бадьорого стану організму, збереження молодості і захисту від факторів навколишнього середовища, особливо в умовах сьогодення.

А для наших майбутніх біотехнологів, особливо «першачків», які наразі опановують дисципліну «Біологія клітин» – це можливість не тільки дистанційного опанування дисципліни, але і поєднання корисного з приємним – почати вирощувати практично будь-які овочі, салати, трави, злакові та бобові культури вдома і звісно, дізнатися про їх корисність!

Мені це вдалося, а ВАМ?!

Наснаги і міцного імунітету!

Щиро ваша,

 декан факультету біотехнології та екологічного контролю Наталія Грегірчак 

Опублікований: 09-04-2020
Читайте також:
Державні свята України – у Науково-технічній бібліотеці університету

23 серпня відзначається День Державного Прапора України. Це свято з'явилося завдяки підписанню в 2004 році відповідного президентського указу. До 2004 року День українського прапора відзначали тільки в Києві у вигляді муніципального свята. 24 серпня – День Незалежності України. Це свято передає дух патріотизму та гордості за свою націю, яка пройшо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Державні свята України – у Науково-технічній бібліотеці університету 23 серпня 2018

Із каталогом дисциплін вільного вибору ознайомилися другокурсники кафедри експертизи харчових продуктів

9 травня 2022 року відбулася зустріч гарантки освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти Світлани Усатюк, членів робочої групи Оксани Петруші та Оксани Мельник зі здобувачами другого курсу щодо вільного вибору дисциплін професійного і практичного спрямування на І...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Із каталогом дисциплін вільного вибору ознайомилися другокурсники кафедри експертизи харчових продуктів 09 травня 2022

На факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу ім. проф. В.Ф. Доценка відбулася звітно-виборча конференція профспілкового бюро

29 жовтня 2024 року відбулася звітно-виборча конференція факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу ім. проф. В.Ф. Доценка, у профспілковому підрозділі якого станом на 28 жовтня 2024 року перебуває 51 член профспілки: - профгрупа кафедри готельно-ресторанної справи – 17 осіб;- профгрупа кафедри технології ресторанної і аюрведичної пр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу ім. проф. В.Ф. Доценка відбулася звітно-виборча конференція профспілкового бюро 30 жовтня 2024

Екологічні заходи у Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ

У Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ за ініціативи викладача природничих дисциплін Світлани Яценко відбулися екологічні заходи з нагоди Всесвітнього дня охорони водно-болотних угідь. На екологічній конференції були заслухані доповіді з актуальних питань сьогодення «Водно-болотні угіддя рідного краю – Сумщини» та «Ресурсна роль водно-бол...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Екологічні заходи у Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ 14 лютого 2019