Н У Х Т

Подорож до витоків українського друкарства

15 грудня 2023

Подорож до витоків українського друкарства

Асистентка кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Людмила Бурченко разом із групою ТХ-3-5 відвідала Музей книги і друкарства України, що знаходиться на територій Національного Києво-Печерського заповідника (Лаври).

Провідна наукова співробітниця Світлана Кушлянська розповіла про історію Музею та зазначила, що головні приміщення закладу розташовані в будинку друкарні Києво-Печерської Лаври, заснованої 1615 року. Фундатор друкарні – архімандрит Єлисей Плетенецький. У внутрішньому дворику друкарні збережено майстерню-словолитню, теж музейне приміщення.

Первісна друкарня була дерев'яною та одноповерховою. Її вигляд збережений на гравюрі від 1638 року. 1701-го дерев'яну будівлю замінили на кам’яну. Пожежа 1718 року пошкодила її. Друкарню відремонтували, а згодом надбудували другий поверх.

Пані Світлана ознайомила з книжковою колекцією Музею, в якій зібрані скарби книжкової культури українського народу. Експозиція розповідає про історію книги і книжкової справи часів Київської Русі, рукописну книгу ХІ-ХVІ ст., зародження друкарства, видавничу діяльність Івана Федорова, видання Київської, Острозької, Почаївської, Чернігівської та Львівських друкарень. Представлені видання ХІХ-ХХ ст., сучасні книги, книжкова графіка, книгознавчі матеріали, зразки друкарської поліграфічної техніки, паперу, шрифтів тощо.

Фондова колекція Музею книги і друкарства України нараховує понад 50 000 одиниць збереження основного фонду та близько 10 000 одиниць науково-допоміжного фонду.

Опублікований: 15-12-2023
Читайте також:
Перемога нашої студентки у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності «Цивільна безпека (Охорона праці)»!

Здоров’я – то найбільший скарб людини. Тому проблема збереження здоров’я і життя працівників має особливе значення на кожному підприємстві. Характерною особливістю сучасного бізнесу в Україні є робота в умовах, що не відповідають нормативним документам. Фахівці фіксують наявність шкідливих і небезпечних умов праці, ненормований робочий день, невідп...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перемога нашої студентки у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності «Цивільна безпека (Охорона праці)»! 29 квітня 2020

Конференція «Перспективи майбутнього та реалії сьогодення в технологіях водопідготовки» уп’яте зібрала науковців і виробничників

Нещодавно в університеті відбулася V Міжнародна науково-практична конференція «Перспективи майбутнього та реалії сьогодення в технологіях водопідготовки», співорганізаторами якої були кафедра технології цукру і підготовки води НУХТ, Інститут колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського НАН України та Асоціація виробників мінеральних та питних...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Конференція «Перспективи майбутнього та реалії сьогодення в технологіях водопідготовки» уп’яте зібрала науковців і виробничників 25 листопада 2024

Зі швейцарськими благодійниками  розпочинає співпрацю Сумський коледж харчової промисловості НУХТ

19 квітня 2018 р. до Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ завітала делегація у складі президента організації «Help Point Sumy» Маріанна Піффаретті та волонтера Карла Гретлера, яких супроводжував директор Сумського обласного Благодійного фонду «Хельвеція» Микола Резнік. Члени делегації надали благодійну допомогу коледжу у вигляді паперових...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Зі швейцарськими благодійниками розпочинає співпрацю Сумський коледж харчової промисловості НУХТ 19 квітня 2018

Із порядком вибору навчальних дисциплін ознайомилися другокурсники кафедри експертизи харчових продуктів

23 травня 2022 року відбулася ще одна зустріч гарантки освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти Світлани Усатюк, членів робочої групи Оксани Петруші та Оксани Мельник зі здобувачами другого курсу. Цього разу гарантка ознайомила здобувачів із порядком вибору ди...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Із порядком вибору навчальних дисциплін ознайомилися другокурсники кафедри експертизи харчових продуктів 23 травня 2022