Н У Х Т

Почався третій конкурс МОН для молодих науковців

29 серпня 2018

Почався третій конкурс МОН для молодих науковців

МОН оголосило третій конкурс наукових робіт для молодих учених – наразі для нього заплановано більше фінансування, ніж у попередніх роках. Відповідний наказ був опублікований на сайті МОН 28 серпня 2018 року.

«Фінансування проектів переможців «третьої хвилі» почнеться з наступного року. Загалом у межах нашого конкурсу на роботи молодих вчених у проекті Держбюджету на 2019-й передбачено 75,7 млн. гривень. З них на продовження раніше розпочатих робіт закладено 52,7 млн. грн., а на нові – 23 млн. грн. Для порівняння, на фінансування першого конкурсу спочатку було виділено 12 млн. грн., а потім ще майже 30. Тож, як і озвучувалося раніше, МОН щороку нарощує фінансування конкурсу для молодих науковців, це є одним із пріоритетів і Міністерства, і Уряду. І це ще один суттєвий крок до передбаченого Кабміном до 2020 року підвищення фінансування молодих вчених з 0,5% до 2% від загального обсягу бюджетного фінансування науки. До 2020 року ми плануємо довести бюджет нашого конкурсу до 100 млн. гривень», – розповів очільник директорату науки МОН Дмитро Чеберкус.

Участь у конкурсі можуть брати молоді вчені, які працюють або навчаються у вишах чи наукових установах, підпорядкованих МОН. Подати проекти їм потрібно до 20 вересня 2018 року через єдину інформаційну систему «Наука в університетах».

Проекти приймаються за такими пріоритетними напрямами: розвиток транспорту та військової техніки, енергоефективність, екологічно чисте виробництво, оновлення агропромислового комплексу, якісне медичне обслуговування, робототехніка, національна безпека, соціально-психологічна реабілітація учасників бойових дій тощо. Повний перелік тем наведений у наказі МОН.

Проект, що подається на конкурс, повинен мати тривалість виконання до 36 місяців. Його керівник мусить бути або кандидатом наук віком до 35 років, або докторантом (доктором наук) віком до 40 років. Граничний вік виконавців проекту – 35 років.

Початковий відбір проектів проводитимуть у самих університетах чи наукових установах, після чого подані роботи оцінюватиме Експертна рада МОН. Експертизу кожного проекту проводитимуть 5 експертів. Загальна кількість балів рахуватиметься як середнє арифметичне значення оцінок від трьох експертів, що знаходяться у діапазоні між найнижчою та найвищою. Тобто, найвища та найнижча оцінки не враховуються. Це має забезпечити більш якісну та об’єктивну експертизу.

На основі висновків Ради Конкурсна комісія МОН на чолі з міністром Лілією Гриневич має до 10 грудня визначити переможців.

«Цільовий конкурс саме для молодих вчених в університетах і наших наукових установах ми започаткували 2016 року. Відтоді він став важливим інструментом підтримки молодих науковців в Україні. Звісно, ми розуміємо, що цього замало, й розвиток університетської науки не повинен залежати лише від конкурсного фінансування. Ми йдемо до того, щоб, як у розвинених країнах світу, дати закладам вищої освіти базове фінансування на науку. Й минулого тижня в контексті цього Урядом було прийняте дуже важливе рішення – визначений порядок атестації наукової діяльності ЗВО.  За результатами такої атестації будуть визначені найкращі виші, яким надаватиметься базове фінансування на науку. Ми зараз працюємо над тим, щоб це відбулося вже 2019 року», – підкреслив Дмитро Чеберкус.

Опублікований: 29-08-2018
Читайте також:
Магістри кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства підтверджують високий рівень своєї підготовки

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства продовжуються захисти кваліфікаційних магістерських робіт зі спеціальності 181 «Харчові технології», спеціалізації «Технології продуктів бродіння і виноробства». Майбутні фахівці на високому  рівні представляють результати своїх досліджень і розробок. Усі доповідачі чітко і лаконічно презен...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Магістри кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства підтверджують високий рівень своєї підготовки 22 лютого 2018

Стало більше дипломованих фахівців із хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів

На кафедрі технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів відбулися останні захисти кваліфікаційних магістерських робіт студентів заочної форми навчання за спеціальністю 161 «Хімічні технології та інженерія», освітньою програмою «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів».  Екзаменаційна комісія, яку...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Стало більше дипломованих фахівців із хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів 26 лютого 2019

Волинський коледж НУХТ – абсолютний лідер за кількістю поданих заяв серед коледжів Волині

Вступна кампанія 2019 року за ОКР «молодший спеціаліст» добігає кінця. Приємно, що серед лідерів вступних перегонів і Волинський коледж нашого університету. На основі базової загальної середньої освіти (9 класів) до коледжу подані 943 заяви. Це 1 місце серед коледжів Волинської області та 17 місце по Україні з 689 закладів. На основі повної загал...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Волинський коледж НУХТ – абсолютний лідер за кількістю поданих заяв серед коледжів Волині 30 липня 2019

Фахівці Підготовчого відділення знайомлять школярів із перевагами отримання вищої освіти в НУХТ

Завідувач Підготовчого відділення Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету Валентина Кудіна та асистент кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Ірина Соколовська згідно з договором про співпрацю побували у спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 307 із поглибленим вивченням природничих наук Деснян...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фахівці Підготовчого відділення знайомлять школярів із перевагами отримання вищої освіти в НУХТ 16 квітня 2018