29 листопада 2023 р. завідувачка кафедри готельно-ресторанної справи Лариса Шаран разом із професоркою Тетяною Сильчук і доценкою Ольгою Пушкою в рамках конференції «Ресторани України: шлях самурая» дізналися, з якими труднощами та викликами сьогодення стикається ресторанний бізнес.
Спікери конференції – ресторатори-практики з багаторічним стажем: ресторанна експертка, директорка компанії «Nasonova consulting» та аналітичного центру «Ресторани України» Ольга Насонова, шеф-кухар, співзасновник гастрохолдингу «Інакші» («100 років тому вперед», бістро «Інші», «Інші бар»), громадський активіст, дослідник української кухні, ідеолог соціального проєкту з поліпшення культури харчування Cult Food, автор кулінарного сайту klopotenko.com, популяризатор української кухні на світовій культурній та кулінарній арені, ініціатор включення борщу до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО Євген Клопотенко, CЕО мережі ресторанів «Manana Family» (Мама Манана, Мама Гочі, Чачапурі, China Ma, China Town) Олександр Данильчук, засновниця ресторану Citronelle, Saint Bar (Київ), благодійного проєкту «Перемога Гідності» та БО «Відкрита музика міста» Марія Дідковська.
Ольга Насонова та Євген Клопотенко поділилися практичними кейсами «виживання» закладів ресторанного бізнесу, зокрема які форми ресторанного бізнесу в умовах сьогодення є актуальними; які критерії та фактори потрібно враховувати під час відкриття закладу або підтримання його стабільної роботи; формування згуртованого колективу.
Також у рамках заходу відбулася панельна дискусія «Ментальні виклики, які принесла нам війна. Як з ними справитись» від Марії Дідковської та лікаря-психотерапевта, тренера, супервізора Сергія Міщука. Під час панельної дискусії обговорили нові виклики ресторанного бізнесу в умовах війни, ментальне здоров’я та емоційний стан, безбар’єрність та інклюзивність, взаємодію з персоналом та гостями у непростих умовах сьогодення.
Кафедряни щиро вдячні за запрошення організаторам заходу – Національній ресторанні асоціації України та Ользі Насоновій. Вони бажають рестораторам міцності, стійкості, ідейності та творчих успіхів, ефективно управляти та розвивати ресторанний бізнес!