Н У Х Т

Практичні заняття у сучасних реаліях

10 квітня 2020

Практичні заняття у сучасних реаліях

Карантин… Дистанційне навчання. Викладачі наполегливо шукають цікаві форми завдань, у тому числі і практичних, зі своїх дисциплін, щоб видати їх студентам. Щоб і корисне було, і реально виконувалося у дистанційному режимі.

Ось як описує роботу в рамках одного з практичних занять із дисципліни «Методи контролю біотехнологічних, фармацевтичних та харчових виробництв» доцент кафедри біотехнології і мікробіології Вікторія Красінько: «Ідея! Запропоную відшукати у науковій літературі методику визначення… тієї самої…єдиної і неповторної…цільової речовини, про яку вже багато чого мали б знати, бо вже півроку працювали з науковою літературою над цією ж тематикою ще на «Загальній мікробіології», а з початку нинішнього року, не покладаючи рук, проєктували біотехнологію її одержання, виконуючи курсову з дисципліни «Технології мікробного синтезу лікарських засобів». А потрібна ж ця методика ще буде і на курсові проєкти з «Основ проектування біотехнологічних виробництв» та з «Харчової біотехнології» на четвертому курсі, і на бакалаврський диплом вона ж знадобиться. От як добре! Одним пострілом – багатьох зайців…Сказано – зроблено! Описала покрокові інструкції: де шукати, що описувати. Радісно посміхаюсь сама до себе і очікую відповіді на таке нескладне і багаторазово потрібне завдання.

Дочекалася… Хтось пропонує визначати концентрацію клітин Pseudomonas fluorescens у повітрі. Чому у повітрі? Бо це перше посилання за запитом: «Методика визначення концентрації клітин Pseudomonas fluorescens»! Хтось пише, що буде використовувати гравіметричний метод і використовує для цього спектрофотометр. Зважувати на спектрофотометрі? Добре, що хоч не мікроскопом цвяхи забивати! (Хоча, можливо, і до цього дійде, коли будемо описувати мікробіологічні методи контролю).

І тут народився крик душі. Подаю його без скорочень: «Шановні студенти! Мобілізуйте свою фантазію і проявіть креативність! Зрозуміло, що уявити усі тонкощі біотехнологічного процесу дуже складно, але… Уявіть себе у сучасній контрольно-вимірювальній лабораторії. Уявили? Ви – у білому халаті, довкола Вас безліч (неміряна) сучасних приладів і обладнання. Вам приносять з цеху біосинтезу пробу культуральної рідини (колба, закрита ватно-марлевим корком, у ній 200 мл дивної рідини). Уявили? Ваше завдання (до речі, дуже високооплачуване, якщо все зробите вірно) – провести контроль цієї рідини. Тепер дивимось на ту методику, яку Ви склали і збираєтесь надіслати мені на перевірку. Дивимось на колбочку з рідиною…, дивимось у методику… Зрозуміло, що робити? Прописано, скільки і чого відміряти? Куди доливати? Що додавати? Прописані принцип методу, необхідні реактиви, обладнання, посуд? Якщо так, вітаю! Ще раз перечитуємо методику і надсилаємо її мені. Якщо ж ні – доопрацьовуємо методику, щоб було дійсно зрозуміло! З повагою, ваш лектор, Вікторія Красінько».

Опублікований: 10-04-2020
Читайте також:
Рекламні технології на черговому засіданні Еnglish speaking club

Кафедра ділової іноземної мови та міжнародної комунікації провела чергове засідання Еnglish speaking club на цікаву та захоплюючу тему «Advertising techniques», традиційно за участю спеціального гостя зі Сполучених Штатів Stuart Snuggs і викладача Наталії Божок. Засідання розпочалося з уточнення тематичної лексики для збагачення словникового запас...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Рекламні технології на черговому засіданні Еnglish speaking club 23 листопада 2018

У Odessa wine week взяла участь професорка кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства

З 18 по 23 травня 2021 року в Одесі вперше відбулася масштабна виноробна подія  Odessa wine week – майданчик, який об’єднав заходи різної спрямованості – наукові, туристичні, просвітницькі та масові. На запрошення співорганізаторів захід відвідала професорка кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Марина Білько. Винний форум налічув...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У Odessa wine week взяла участь професорка кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства 24 травня 2021

Постійний курс на професійне вдосконалення тримають наші викладачі

Викладачі кафедри іноземних мов професійного спрямування беруть участь у сучасних інтерактивних заняттях, які організують провідні видавництва навчально-методичної літератури. Ідея видавництва National Geographic Learning – bring the world to the classroom and the classroom to life: приносити світ, у якому ми живемо, до аудиторії, а аудиторію – в ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Постійний курс на професійне вдосконалення тримають наші викладачі 27 лютого 2019

Диплом І ступеня Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт виборола магістрантка спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

Здобувач магістерського рівня спеціальності «Готельно-ресторанна справа» Надія Гончарова – переможець Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Готельно-ресторанна справа», ІІ тур якого відбувся на базі Одеської національної академії харчових технологій. Цього року до участі у конкурсі були подані 60 наукових робіт із ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Диплом І ступеня Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт виборола магістрантка спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 25 червня 2020