На кафедрі біотехнології і мікробіології завжди панує творча наукова атмосфера. Тут студенти-магістранти не «пролежують боки» увесь семестр й не хапаються за дипломний проект в останні дні, а вже з вересня починають плідну працю. Й починають, як водиться, з того, що обирають майбутню тему свого магістерського диплому. Але, магістранти зізнаються, що не всім вдається швидко визначитися з тематикою, а тим паче її обґрунтувати. І тут на допомогу приходять досвідчені викладачі кафедри, наукові керівники студентів. Наприклад, магістрантці І року навчання Вероніці Калабській, якій протягом місяця не вдавалося віддати перевагу тій чи іншій темі наукових досліджень, науковий керівник, доцент Оксана Скроцька запропонувала тематику «Вірусоподібні частки як наноплатформа для створення вакцин».
Як зазначає сама студентка, тема виявилася досить цікавою та новою, й не лише для неї, а й для українських науковців, так як всі дослідження проводяться лише за кордоном. Робота захопила молодого науковця, але просувається повільніше, ніж хотілося б – багато часу зайняв пошук та аналіз літератури, праця над розділами не завжди схвалювалася керівником і лектором дисципліни, й навіть, неодноразово приходилося червоніти за написане. Та, взявши до уваги всі зауваження, Вероніка змогла довести до фінішу свою роботу, яку, нарешті, їй не соромно було здати на оцінювання.
А тим часом, інша магістрантка І року навчання, Юлія Гайдук розпочала свій шлях до омріяного диплому з фармацевтичної біотехнології під керівництвом доцента Юрія Пенчука. Вона займається темою «Біотрансформація у виробництві підсолоджувачів». Ця тема є досить актуальною, оскільки в умовах сучасного ритму життя споживання солодких продуктів неухильно зростає. Але кожний із нас знає, що цукор – це «біла смерть» і надлишок калорій перетворюється на жир, в результаті чого виникає загроза ожиріння та розвивається цукровий діабет. Альтернативою є застосування підсолоджувачів, що є більш безпечним.
Студентка розповідає, що під час огляду теми була здивована широким спектром використання цукрозамінників – їх використовують у складі жувальних гумок, молочних продуктах, дієтичних безалкогольних напоях, морозивах, твердих і м’яких кондитерських виробах і дієтичних цукерках. Цукрозамінники є також лікарською добавкою у генеричних препаратах, застосовуються для маскування неприємних смаків ліків, у зубних пастах і косметиці, зокрема, помадах.
Юні науковці кажуть, що навчання в магістратурі здається їм дуже цікавим і захоплюючим, оскільки вони отримують нові знання та можуть розвиватися, брати участь у різних наукових конференціях.
Уже минув перший семестр, і магістранти впевнились, що для того, щоб бути кваліфікованим спеціалістом, необхідно не лише отримати освіту, а й справді віддаватися справі. Вони сподіваються, що зможуть справитися з усіма навантаженнями, оскільки потім, під час вибудовування кар’єри, простіше не буде, тож треба вчитися організовувати свій час!