Н У Х Т

Онлайн-лекції також можуть бути цікавими та змістовними доводять викладачі кафедри харчової хімії

15 жовтня 2020

Онлайн-лекції також можуть бути цікавими та змістовними доводять викладачі кафедри харчової хімії

Викладачі НУХТ демонструють приклад того, що онлайн-лекції можуть бути не менш цікавими та змістовними, ніж в аудиторії.

13 жовтня 2020 року відбулося надзвичайно цікаве і насичене лекційне заняття з дисципліни «Хімія гетероциклів» для здобувачів другого курсу Навчально-наукового інституту харчових технологій, спеціальності 161 «Хімічна технологія».

Тема лекції, яку прочитала доцентка кафедри харчової хімії Наталія Сімурова, – «Конденсовані похідні п'ятичленних гетероциклів. Похідні індолу».

Лекторка наголосила на зв’язку дисципліни з курсами «Органічної» і «Фармацевтичної хімії» й подальшому застосуванні набутих знань у практичній діяльності хіміків-технологів.

Треба зазначити, що яскрава змістовна мультимедійна презентація давала можливість студентам детально розглянути складні структури гетероциклічних сполук, проаналізувати хімічні реакції. Здобувачі дізналися про будову індолу, згадали його номенклатуру за Ганчем-Відманом, ознайомились із найбільш зручним методом добування індолу за Фішером, з’ясували ароматичну природу та вплив на хімічні властивості анульованого гетероциклічного ядра

Окремо викладачка зосередила увагу слухачів на реакціях електорофільного заміщення (нітруванні, галогенуванні, ацилуванні) та відновленні індолу. Лекторка наголосила на важливості функцій п'ятичленних гетероциклів у складі біоактивних сполук – триптофані та продуктах його метаболізму: нейромедіаторах серотоніні і триптоаміні.

Дуже цікавою не тільки для молоді, а й для присутніх викладачів стала інформація про використання гетероауксину для стимуляції росту рослин, зокрема, для вирощування троянд. Технологію, запропоновану лекторкою, спробують багато колег! Не оминула фахівець і найяскравішого представника цього класу сполук – індиго. Студенти дізналися про історію встановлення його хімічної будови і розроблення синтезу в лабораторії відомого нобелівського лауреата Байєра.

Далі були розглянуті будова, амфотерні властивості та таутомерні форми азолів, пятичленних гетероциклів із декількома гетероатомами. Важливість цих сполук визначається широким спектром біоактивності та застосовується у фармацевтичному виробництві. Похідні імідазолу входять до складу всім відомих антигістамінних і мікосептичних засобів, піразолу до складу анальгетиків, а тіазолу до сульфаніламідних препаратів.

Лекція промайнула миттєво. Наприкінці лекторка запропонувала перевірити засвоєні знання з номенклатури гетероциклів на прикладі окремих гетероциклічних сполук.

Студенти і присутні викладачі кафедри висловили Наталії Сімуровій щиру вдячність за лекцію, прочитану на найвищому рівні. Деякі висловили думку, що лекція доцентки може бути взірцем для молодих колег. Тож, бажаємо лекторці здоров’я, наукового і педагогічного натхнення!

Опублікований: 15-10-2020
Читайте також:
Польські фахівці завітали на захист магістерських робіт здобувачів кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів

17 лютого 2020 року на кафедрі технології м’яса і м’ясних продуктів вперше в НУХТ відбувся відкритий захист магістерських робіт за участю іноземних фахівців. Здобутками здобувачів кафедри зацікавилися виробничники – група компаній «Goodvalley», тож на захист кваліфікаційних робіт магістрів завітали ейчари і головний технолог польського та ейчари ук...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Польські фахівці завітали на захист магістерських робіт здобувачів кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів 17 лютого 2020

Досвідом впровадження інноваційних технологій діляться виробничники

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбувся науковий семінар «Досвід впровадження інноваційних технологій вирощування традиційних та органічних культур і отримання продуктів їх перероблення на агрофірмі «Поле» за участю начальниці відділу контролю якості ТОВ Агрофірма «Поле» Вікторії Павловської. Компанія спеціалізується...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Досвідом впровадження інноваційних технологій діляться виробничники 28 червня 2023

Колектив кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв випустив новий підручник

Вийшов друком підручник «Інноваційне обладнання мʼясопереробних підприємств», співавторами якого є співробітники кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого. У підручнику наведено сучасні форми організації технічних комплексів із виробництва продукції м'ясо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Колектив кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв випустив новий підручник 25 жовтня 2021

З функціональними можливостями спеціалізованої програми для електрики знайомилися викладачі кафедри електропостачання і енергоменеджменту

19 квітня 2023 року ПрАТ «АРКАДА» організувало вебінар «Проєктування електричних систем з динамічним створенням схемотехнічної документації в AutoCADElectrical», до якого долучилися викладачі кафедри електропостачання і енергоменеджменту. Експерти компанії розповіли про функціональні можливості AutoCADElectrical – спеціалізованої програми для елек...

ЧИТАТИ ДАЛІ

З функціональними можливостями спеціалізованої програми для електрики знайомилися викладачі кафедри електропостачання і енергоменеджменту 20 квітня 2023