Н У Х Т

Обговорюємо академічну доброчесність англійською

18 жовтня 2022

Обговорюємо академічну доброчесність англійською

Дотриманню академічної доброчесності учасниками освітнього процесу в нашому університеті приділяється велика увага. Кожний навчальний рік починається із низки заходів, спрямованих на визначення рівня поінформованості та заповнення існуючих прогалин, у першу чергу, здобувачів освіти у питаннях академічної доброчесності.

Цього року традиційний Тиждень академічної доброчесності НУХТ тривав з 10 по16 жовтня. Брали в ньому участь і викладачі, і здобувачі вищої освіти, висловлювали різні, подеколи навіть дуже плідні для подальшого осмислення ідеї, ділилися досвідом «антиплагіатних» заходів. При чому не лише українською мовою, а й англійською.

Ініціатором англомовних заходів Тижня академічної доброчесності стала кафедра іноземних мов професійного спрямування. Зокрема, лекторка дисципліни «Іноземна мова: практичні навички наукової комунікації» Наталія Науменко зазначеній проблемі присвятила цілу лекцію, а викладачки Галина Лук’янець, Інна Форостюк, Ольга Нежива у межах навчальних дисциплін «Іноземна мова для академічного та професійного спілкування», «Іноземна мова за професійним спрямуванням» організовували практичні заняття у формі наукових дискусій – із доповідями, презентаціями та їх обговоренням.

Перше з актуальних питань для розгляду – «Як ви розумієте поняття академічної доброчесності?» – увінчалося відповідями зрілими і водночас поданими у тональності розмовного стилю. Магістранти факультету біотехнології та екологічного контролю акцентували на тому, що академічна доброчесність – це свідоме дотримання «правил доброго тону» наукового спілкування, передусім перехід від компілятивного підходу до пошукового, належне посилання у творі на цитати та ідеї, хоч яким іноді було б сильним бажання молодого науковця відчути себе «співавтором» видатного вченого, чию працю цитовано в дипломній роботі чи статті…

Водночас здобувачі бакалаврату – майбутні технологи, біотехнологи, експерти – своє бачення академічної доброчесності подавали майже «по-школярськи», але при цьому містко та жваво: «Не списувати», «Не видавати чуже за своє», «Посилатися на першоджерела», «Робити власні висновки з опрацьованого матеріалу». Із цих різнорідних відповідей, наче з кольорових камінців, склалася мозаїчна картина доброчесності як невід’ємної частини індивідуального стилю наукового мислення, котрий, більшою чи меншою мірою, сформувався у наших здобувачів.

Крім цього, було обговорено текст нової Декларації про дотримання академічної доброчесності здобувачем вищої освіти в Національному університеті харчових технологій. До неї увійшла оновлена дефініція академічної доброчесності – «фундаментальна етична цінність академічної спільноти світу і дієвий інструмент забезпечення якості вищої освіти». А отже, окреслено й обов’язки здобувача перед університетом у плані «поваги до авторських прав, неприпустимості академічного плагіату в навчальних і кваліфікаційних роботах», перешкоджання будь-яким проявам недоброчесності (у тому числі архетипному «дай списати»), дотримання корпоративної культури тощо.

Завдяки проведеним заходам, учасники освітнього процесу в НУХТ дійшли спільного висновку у формуванні стратегії уникнення плагіату:

1. Плануймо дослідження завчасно, це дозволить уникнути помилок через недбалість.
2. Зберігаймо всі джерела інформації, якими користуємося у ході дослідження.
3. Тримаймо власні напрацювання і цитати в окремих файлах або нотатниках.
4. Відразу ставмо повне посилання на використане у роботі джерело (якщо це сайт, укажіть дату доступу). І користуємося чинним стандартом ДСТУ 8302:2015 або АРА-стилем, залежно від порад наукового керівника.
5. Якщо включений до роботи матеріал перефразовано, то посилання на першотвір має бути вказано обов’язково.
6. Щоб уникнути самоплагіату, посилаймося на власний матеріал, що був раніше опублікований: тези, статті в журналах…
7. Перевіряймо роботу за допомогою спеціальної програми для виявлення плагіату (це дасть змогу не лише уникнути плагіату, а й шаблонних фраз).

Аналіз досвіду становлення академічної культури молодих дослідників у нашому університеті засвідчує увагу наукової спільноти до академічної доброчесності. Відтак вагомою стає роль наукового керівництва, індивідуальний стиль наукового мислення здобувача, культура унікальної, неповторної педагогічної дії майстра – як викладача, так і студента. Справедливим є твердження: що більш індивідуальна творча сила та її продукт, то вищий освітньо-науковий рівень і багатша культура Української держави. 

Опублікований: 18-10-2022
Читайте також:
Виставка постерів: Interesting Facts About Microbiology & Biotechnology

Наприкінці вересня в рамках вивчення дисципліни «Вступ до фаху» (лекторка – доцентка Наталія Грегірчак) здобувачами першого курсу спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» була організована виставка постерів, присвячена Міжнародному дню мікроорганізмів. Знайомство з майбутнім фахом розпочинається з витоків, тобто історії виникнення та розв...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Виставка постерів: Interesting Facts About Microbiology & Biotechnology 10 жовтня 2023

Освітні візити другокурсників

Студенти 2 курсу групи ТІ-ІІ-4 Навчально-наукового інституту харчових технологій відвідали сучасну пивоварню BeerMaster і підприємство з виробництва комбучі «Еat easy», які вже не вперше гостинно відкривають свої двері для наших здобувачів освіти. Завдяки випускникам кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства, головному технологу пивов...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Освітні візити другокурсників 11 квітня 2025

Автоматизація облікових процесів на бінарній лекції для здобувачів спеціальності «Облік і оподаткування»

1 листопада 2022 року для здобувачів спеціальності 071 «Облік і оподаткування» відбулася бінарна лекція «Автоматизація облікових процесів по нарахуванню заробітної плати на підприємствах різних форм власності», яку  прочитали гарантка першого  (бакалаврського) рівня вищої освіти, доцентка Наталія Кудренко і запрошена лекторка, стейкхолдерка Ксенія ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Автоматизація облікових процесів на бінарній лекції для здобувачів спеціальності «Облік і оподаткування» 03 листопада 2022

Підвищуємо кваліфікацію працівників галузі і у дистанційному режимі

Колектив Інституту післядипломної освіти НУХТ продовжує активно підвищувати кваліфікацію працівників харчової, переробної і суміжних галузей. Науковцями кафедри переробки сільськогосподарської продукції, доцентами Володимиром Куяновим, Андрієм Соболєвим, Віктором Маласаєм, Олександром Миропольським та іншими у дистанційному режимі проведена низка ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підвищуємо кваліфікацію працівників галузі і у дистанційному режимі 17 вересня 2020