17 листопада 2021 року на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбувся круглий стіл за актуальною тематикою сьогодення «Цукровий діабет. Стратегії захисту».
До роботи круглого столу долучилися здобувачі освіти різних рівнів, наукові партнери, стейкхолдери, викладачі та співробітники кафедр університету.
Зі вступним словом виступила модераторка заходу, професорка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Наталія Фролова, яка привітала гостей і доповідачів значущого заходу та побажала плідної праці.
Наталія Фролова навела статистику, яка свідчить, що на сьогодні цукровий діабет входить до трійки захворювань, які найчастіше спричиняють інвалідність хворого. А сто років тому діагноз «цукровий діабет» взагалі звучав як смертний вирок для більшості хворих.
У 1921 році, якраз 100 років тому, групою канадських дослідників була відкрита молекула інсуліну, яку успішно виділили з підшлункової залози собаки, вперше давши надію людям із цукровим діабетом.
14 листопада кожного року Україна з усім світом відзначає Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом – день, який є нагадуванням про те, що поширеність захворювання невпинно зростає. Ця дата обрана на знак визнання заслуг одного з відкривачів інсуліну Фредеріка Бантинга, який народився 14 листопада 1891 року. І починаючи з 2007 року, День відзначається під егідою ООН.
Сторіччя відкриття інсуліну, Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом є нагодою порушення сьогодні проблематики діабету, підкреслення її актуальності, можливістю ще раз проговорити стратегії захисту мільйонів людей, які страждають на захворювання цукрового діабету.
Після вступного слова з доповідями виступили наукові партнери кафедри.
Із доповіддю «Цукровий діабет в Україні і світі» виступила головчиня правління і головчиня ради Української діабетичної федерації, віце-президентка Міжнародної діабетичної федерації Валентина Очеретенко.
Вона ознайомила слухачів із поняттям «діабет», навела статистику щодо кількості людей, хворих на цукровий діабет як в Україні, так і в країнах Європи та надала інформацію щодо глобального національного плану «Цукровий діабет», витрат, пов’язаних із діабетом в Європі, зменшення економічного тягаря від діабету шляхом попередження його наслідків.
Фахівчиня з поведінкових факторів ризику Центру громадського здоров'я МОЗ України Наталя Усенко представила доповідь «Сучасні тенденції профілактики та лікування цукрового діабету в Україні», в якій йшлося про розповсюдженість діабету в світі, фактори ризику, вплив на летальність та було зазначено про актуальні на сьогоднішній день, спираючись на дослідження науковців світу, тенденції профілактики цукрового діабету різних типів.
Доповідачка навела основні тенденції раціону харчування населення країн сьогодення, зміни, які можна внести до традиційних тарілок і пірамід харчування для запобігання захворюванню на цукровий діабет.
Із доповіді «Розроблення продукції сучасного харчування з використанням лікарської рослинної сировини» д.т.н., провідної фахівчині відділу цукру, цукристих речовин та інгредієнтів Інституту продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України Ірини Гриненко слухачі дізналися про дію лікарської сировини при цукровому діабеті, яка знижує рівень глюкози, сприяє синтезу інсуліну, покращує роботу імунної системи та забезпечує профілактику ускладнень.
Була наведена характеристика інуліну, основні його властивості та вміст у сировині рослинного походження. Представлена інформація щодо інноваційних технологій харчової продукції з використанням лікарської рослинної сировини, які дають змогу отримати широкий асортимент готової продукції профілактично-лікувального призначення для людей, хворих на цукровий діабет.
Харчові продукти профілактичного призначення, інноваційні інгредієнти у складі таких продуктів для людей, хворих на цукровий діабет, присутнім презентували к.т.н., завідувачка кафедри харчових технологій Полтавського державного аграрного університету Ніна Будник і к.т.н., доцентка кафедри рослинництва цього ж закладу вищої освіти Ольга Бараболя, представивши доповідь «Розроблення технологій харчових продуктів профілактичного призначення для попередження захворювання на цукровий діабет».
Галина Дубова, к.т.н., доцентка кафедри харчових технологій Полтавського державного аграрного університету та Інна Явтушенко, здобувачка вищої освіти цього ж університету доповідали на тему «Сучасні тенденції в системі харчування для запобігання захворювання на цукровий діабет».
Основний акцент у доповіді був зроблений на рівень споживання і видів цукру та жирів, які є одними з чинників, що провокують захворювання.
Увага була зосереджена на біохімії цукру, глікемічному індексі та навантаженні, продукції, яка покращує чутливість організму людини, бета-глюканані у харчових продуктах.
До обговорення долучилися викладачі, бакалаври та магістранти кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції на чолі із завідувачкою кафедри, професоркою, д.т.н. Олександрою Нєміріч, викладачі та співробітники кафедр університету.
За результатами онлайн-круглого столу прийнята резолюція, яка відзначає:
1. За даними МОЗ, майже 3% первинної інвалідності у дорослих людей в Україні – це наслідок захворювання на діабет. При цьому, вчасне діагностування називають одним зі способів уникнути ускладнень.
2. На сьогодні в Україні зареєстровано 1 млн. 134 тис. осіб хворих на діабет, із них 181 тис. пацієнтів змушені постійно приймати інсулін.
3. Число людей, що живуть із цукровим діабетом, продовжує зростати надзвичайно швидко, покладаючи істотний тягар на людей, їх сім’ї та суспільство.
4. Діабет уже давно вийшов за рамки суто медичної проблеми, і з кожним роком набуває характер глобальної проблеми суспільства.
5. Завдання профілактики та лікування цього захворювання необхідно вирішувати на міждисциплінарному рівні із залученням медиків, учених, технологів-харчовиків.
Таким чином, проблема діабету об'єднала всіх. В Україні на сьогодні серед пріоритетів охорони здоров'я цукровий діабет не значиться. Сподіваємося, що проведений онлайн-круглий стіл дозволить змінити цю ситуацію, що дасть змогу приділяти цьому захворюванню більше уваги на всіх рівнях.
Учасники круглого столу висловили подяку модераторці за організацію на високому рівні, доповідачам – за підготовлені доповіді, в яких були висвітлені актуальні проблеми сьогодення, та запрошеним гостям – за підтримку колег.
Колектив кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції щиро вдячний викладачам і співробітникам кафедр університету, науковим партнерам, стейкхолдерам і здобувачам вищої освіти за їх зацікавленість заходом, активну участь в обговореннях і складанні підсумкової резолюції.