У 2025/2026 навчальному році в університеті вперше для здобувачів освітньо-професійних програм підготовки магістрів «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції» і «Технології в ресторанному господарстві» спеціальності «Харчові технології» розпочато викладання нового курсу «Йога та медитація у сучасній системі оздоровлення людини».
До читання лекцій з цієї дисципліни залучено викладачку Йога Академії Хартфулнес (Індія) Соумью Баранвал (Soumya Baranwal), до проведення практичних занять – випускника Академії Андрія Панченка (Україна). Викладання лекційного курсу здійснюється англійською мовою зі синхронним перекладом українською, який здійснює інструктор ГО «Хартфулнес Інститут» в Україні Олександр Артеменко.
Забезпечення професійного викладання цього курсу стало можливим завдяки плідній співпраці кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції і ГО «Хартфулнес Інститут» в Україні та особисто співзасновникам цієї організації Анупану Саксени і Арнабу Ройчурамоні.
На першому лекційному занятті пані Соумья познайомила здобувачів освіти з історичними етапами становлення йоги та медитації, їх поширення у всьому світі та інтеграцією прадавніх знань у сучасне розуміння фізіології людини.
Вивчення дисципліни дозволить здобувачам отримати комплексні знання з Аюрведи, адже йога та медитація є не тільки дієвими інструментами оздоровлення людини, а й вагомою складовою ведичних знань.
Керівництво університету, викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції та магістранти вдячні організації Хартфулнес, Йога Академії Хартфулнес та особисто її директорці Вероніці Ніколаї, ГО «Хартфулнес Інститут» в Україні та особисто Анупану Саксені та Арнабу Ройчурамоні за внесок у поширення надбань Аюрведи, йоги та медитації в Україні.
Окрема подяка викладачам курсу – Соумьї Баранвал, яка виявила бажання та знайшла час поділитися своїми знаннями на волонтерських засадах, а також Андрію Панченку та Олександру Артеменку.
Бажаємо здобувачам освіти успішно опанувати навчальний матеріал курсу, а набуті компетентності використати у подальшій професійній діяльності на користь народу України!