19 червня кафедра процесів і апаратів харчових виробництв приймала гостей з Китайської Народної Республіки – делегацію Китайського національного науково-дослідного інституту харчової промисловості у складі доктора Wang Deliang, доктора Luan Chunguang, доктора Hao Feike і доктора Han Xinglin.
Заступник завідувача кафедри, професор Володимир Зав’ялов розповів про славну історію підрозділу й та його керівників, починаючи від фундатора кафедри, відомого вченого Всеволода Стабнікова. Також він продемонстрував гостям лабораторні установки, за допомогою яких ведеться навчальний процес і здійснюються наукові дослідження.
Ближче познайомитися з діяльністю Китайського національного науково-дослідного інституту харчової промисловості та колом наукових інтересів гостей, викладачі, співробітники й студенти змогли у ході круглого столу, який відбувся на кафедрі. До роботи зібрання долучилися директор Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ Оксана Кочубей-Литвиненко, заступник директора з наукової та патентно-ліцензійної роботи Петро Шиян, завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії НУХТ Андрій Маринін, представники Національної академії наук України, з якими кафедра процесів і апаратів харчових виробництв плідно співпрацює протягом останніх трьох років.
З презентації доктора Wang Deliang присутні дізналися, що його команда займається дослідженнями для покращення технологій і обладнання процесів бродіння. Серед напрямків роботи: технологічний розвиток, міжнародна співпраця, продаж технологій, публічні тренінги для бажаючих, у т.ч. населення. Також доктор Wang займається презентацією технологій і обладнання інших країн споживачам Китаю. У центрі уваги китайських колег: ферментовані напої, обладнання для крафтових пивоварень, технології перевірки якості алкогольних напоїв, безпечність і якість продукції пивоваріння, генетичні технології виробництва продуктів, технології скрінінгу, вирощування і контролю за метаболізмом мікроорганізмів, органолептичне оцінювання продуктів, розроблення нових продуктів. За останні три роки китайські науковці встановили 8 стандартів на виробництво пива, оцту, соєвого соусу та ін. продуктів.
Про спільні дослідження науковців кафедри процесів і апаратів харчових виробництв і Національної академії наук України розповіла провідний фахівець НАНУ Людмила Кістерська. Гостям цікаво було почути про роботи у царині екстрагування, сушіння, процесу адсорбції, розроблення нанотехнологій тощо. Активно поспілкувалися вони і з професором Петром Шияном стосовно практичного застосування результатів наукових пошуків нашого колективу, оскільки китайську сторону цікавлять не лише спільні наукові дослідження, але й комерційні проекти, а також участь у грантових програмах. Із великою вдячністю прийняли китайські колеги у подарунок від професора кафедри процесів і апаратів харчових виробництв Олександра Марценюка підручники «Коливання, пульсації і нестаціонарні режими у сорбційних процесах» і «Масообмінні противоточні насадочні апарати».
Підвів підсумок зустрічі професор Володимир Зав’ялов, який зазначив, що перша зустріч відбулася плідно, з великою зацікавленістю з нашого боку і, сподіваємося, з боку гостей також. Він щиро подякував китайським колегам за візит.
Сторони домовилися про обмін науковою інформацією та участь у наукових конференціях. Щойно окреслиться коло спільних наукових інтересів, буде укладена угода про співпрацю.