Н У Х Т

На базі університеті відбувся семінар МОН і Держенергоефективності щодо підвищення енергоефективності вишів

16 лютого 2018

На базі університеті відбувся семінар МОН і Держенергоефективності щодо підвищення енергоефективності вишів

Як здійснити комплексну термомодернізацію університету за кошти ЕСКО-інвестора (Energy Service Company, компанія з надання енергетичних послуг) мали нагоду дізнатися учасники семінару «Енергосервіс у бюджетній сфері України: успіхи 2016-2017, перспективи 2018. Потенціал залучення ЕСКО для підвищення енергоефективності вищих навчальних закладів», який 16 лютого на базі нашого університету провели Міністерство освіти і науки України та Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України.

Спікерами заходу виступили: заступник міністра освіти та науки України Роман Греба, голова Держенергоефективності Сергій Савчук, радник голови Держенергоефективності Олексій Корчміт.

Розпочав роботу семінару Роман Греба, який нагадав, що серед пріоритетів МОН – допомога вишам у підвищенні енергоефективності. Разом із Європейським інвестиційним банком Міністерство розробило та впроваджує проект для покращення енергоефективності в університетах. Його загальна вартість – 160 млн євро. Зараз починається перша черга проекту, і в 7 вишах проводитимуть серйозні заходи для енергозбереження та оптимізації управлінських процесів енергоспоживання. У січні МОН та Європейський інвестиційний банк узгодили основні питання відбору українських вишів до другої фази проекту. Високопосадовець наголосив, що є й альтернативний варіант – залучення приватних інвестицій, адже за останні два місяці попит на ЕСКО стрімко зростає. У 25 містах України оголошено понад 300 тендерів на закупівлю енергосервісу через систему PROZORRO. Половину з них вже завершено. Для університетів разом із ЕСКО відкривається можливість підвищити енергоефективність своїх будівель, покращити комфорт і посилити імідж.

Учасники семінару дізналися, як провести комплексну термомодернізацію університету за кошти ЕСКО-інвестора, зменшити енергоспоживання та в подальшому заощаджувати бюджетні кошти на оплаті за комунальні послуги.

Зокрема, голова Держенергоефективності Сергій Савчук докладно розповів про правові засади енергосервісу в бюджетній сфері. Фахівець також зазначив, що останнім часом енергоощадність стає популярною, й стрімко зростає попит на фахівців з енергоменеджменту та енергоощадних технологій, яких готують і у НУХТ.

Радник голови Олексій Корчміт ґрунтовно розкрив особливості впровадження ЕСКО-проектів. Від нього присутні дізналися про перешкоди та можливості для бізнесу і розпорядників бюджетних коштів.  Практичні приклади реалізованих проектів учасники заходу почули від присутніх ЕСКО-інвесторів.

Підсумував роботу семінару Роман Греба, який закликав представників вишів вдумливо й відповідально підійти до розгляду порушених питань, й зазначив, що, укладати чи не укладати енергосервісний договір вирішує навчальний заклад, а укладаючи його, виш сам визначає, які саме енергоощадні заходи він бажає замовити.

Участь у семінарі взяли керівники та представники вищих навчальних закладів, бюджетних установ, компаній, задіяних у сфері енергосервісу, енергоефективності та теплоізоляції, енергоаудиторів, енергоменеджерів, ЗМІ До активного обговорення долучилися й фахівці нашої кафедри теплоенергетики і холодильної техніки.

Представників ЗМІ зацікавили заходи з енергозаощадження, які впроваджує наш університет. На їх питання вичерпно відповів проректор з навчально-виробничої діяльності та розвитку Олександр Бессараб.

 

 

Опублікований: 16-02-2018
Читайте також:
Кафедра експертизи харчових продуктів у київських школах

Відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга ознайомила 10-класників загальноосвітніх середніх шкіл №229 та №74 м. Києва з перевагами навчання в нашому університеті. Саме наш університет пропонує спеціальності на будь-які здібності та вподобання майбутніх вступників. Досит...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кафедра експертизи харчових продуктів у київських школах 04 квітня 2024

У жвавому спілкуванні пройшла зустріч викладачок кафедри гуманітарних дисциплін зі слухачами підготовчого відділення

Професорка Надія Левицька та доцентка Людмила Приблуда з метою популяризація спеціальностей інститутів та факультетів НУХТ провели профорієнтаційну онлайн-зустріч зі здобувачами підготовчого відділення університету на тему «Національний університет харчових технологій – провідний заклад харчової промисловості України». Надія Левицька ознайомила сл...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У жвавому спілкуванні пройшла зустріч викладачок кафедри гуманітарних дисциплін зі слухачами підготовчого відділення 27 лютого 2024

Інсайти від стейкхолдерів

Серед партнерів-стейкхолдерів випускових кафедр факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу ім. професора В.Ф. Доценка є і мережа Ribas Hotels Group, яка протягом квітня-травня 2022 року проводить низку вебінарів, об’єднаних темою «Робота у готельному бізнесі». Цільова аудиторія онлайн-заходів – викладачі та здобувачі освіти профільни...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інсайти від стейкхолдерів 11 травня 2022

Мотивуючий візит студентів-екологів у ПрАТ «Українська технологічна компанія»

Студенти-екологи разом із завідувачем кафедри екологічної безпеки та охорони праці Оленою Семеновою та  доцентом кафедри Оксаною Салавор відвідали ПрАТ «Українська технологічна компанія».  Українська технологічна компанія (УТК) – багатогалузеве підприємство, що здійснює свою діяльність на ринку промислових послуг України і ряду країн ЄС, СНД та у ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Мотивуючий візит студентів-екологів у ПрАТ «Українська технологічна компанія» 16 квітня 2019