Н У Х Т

Міжнародний досвід для журналістської освіти та науки вивчали наші викладачки

17 лютого 2023

Міжнародний досвід для журналістської освіти та науки вивчали наші викладачки

Викладачки кафедри маркетингу Юлія Соловйова та Наталія Фєдотова взяли участь у роботі круглого столу «Міжнародний досвід для журналістської освіти та науки в Україні: виклики та перспективи», що відбувся 15 лютого 2023 р. у форматі онлайн-конференції.

Учасники зустрічі обговорили зміни та виклики для навчального процесу у закладах вищої освіти після повномасштабного вторгнення. Обмінялися досвідом щодо можливостей участі у програмах закордонних стажувань студентів і викладачів і як найкраще конвертувати цей досвід у розвиток української журналістської освіти. Зокрема, викладач Седертернського університету (Стокгольм, Швеція) та голова робочої групи з підтримки українських дослідників комунікації в Європейській асоціації комунікаційних досліджень та освіти (ECREA) Роман Горбик розповів про можливості цієї організації для українських науковців. Він наголосив, що в цілому ситуація з інтеграцією української журналістської науки в міжнародний простір погана, але є певні українські освітні осередки, які мають досвід успішної співпраці із західними інституціями. Спікер акцентував, що світові потрібна успішна Україна, і про нас зовсім інакше заговорили після повномасштабного вторгнення – ми стали цікаві і потрібні світові, лише коли продемонстрували можливість діяти нестандартно.

Водночас медіадослідниця і доцентка Школи комунікацій Дублінського міського університету Тетяна Локоть наголосила, «що не лише ми можемо навчитися чогось у закордонних колег, але багато хто може навчитися і у нас. Тому необхідно робити так, щоб українські кейси журналістики потрапляли у міжнародні програми».

Також представники закладів вищої освіти поділилися думками щодо питання, які ресурси та зміни потрібні для інтеграції українських науковців у світовий дискурс медіадосліджень. Викладачка Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Оксана Почапська, яка зараз на post-doc програмі у Польській академії наук, зауважила, що український викладач шалено навантажений і недофінансований. «Це перша проблема і найбільший виклик, з яким стикається журналістська освіта. Є ще така тенденція для регіональних університетів, коли один викладач стає універсальним спеціалістом і починає викладати різні суміжні дисципліни. Така універсалізація викладача – це величезна проблема для сучасної журналістської освіти».

Учасники круглого столу порушили ще такі теми, як: питання академічної мобільності учасників освітнього процесу, програми подвійного диплому для здобувачів, розвиток креативного, а не ретрансляційного мислення здобувачів, можливість створення навчальних ігор для здобувачів вищої освіти, а також доцільність необґрунтованого введення західних інновацій в українську освітню практику, применшуючи свій досвід і майстерність. Також під час онлайн-зустрічі представники деяких закладів освіти поділилися досвідом відкриття нових сертифікатних програм галузі 061 «Журналістика» на магістерському рівні.

Виступи представників наукової журналістської спільноти засвідчили, що такі зустрічі дуже важливі для окреслення перспектив розвитку освітньої галузі і знаходження можливостей особистісного професійного зростання викладачів.

Опублікований: 17-02-2023
Читайте також:
Завершили проходження технологічної практики студенти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Студенти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів завершили проходження технологічної практики на провідних підприємствах галузі. Цього  року вони побували  на підприємствах ПрАТ «Київхліб», ТОВ «УССП «Київський обласний хлібопекарський комплекс», ТОВ «Київський БКК», ТОВ «Черкасихліб ЛТД», ПП «Деліція», ТОВ «Київська макаронна фа...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Завершили проходження технологічної практики студенти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 23 жовтня 2019

Здобувачам заочної форми навчання кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів присвоєний освітній ступінь «Бакалавр»

На кафедрі технології м’яса і м’ясних продуктів відбулися захисти кваліфікаційних бакалаврських робіт здобувачів заочної форми навчання освітнього ступеня «Бакалавр» за напрямом 6.051701 «Харчові технології та інженерія» та спеціальності 181 «Харчові технології». Екзаменаційну комісію очолив завідувач кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів, ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачам заочної форми навчання кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів присвоєний освітній ступінь «Бакалавр» 14 лютого 2020

Теорія та більше практики: сучасне бачення роботодавцями майбутнього фахівця

Формування національних освітніх тенденцій відповідно до сучасних реалій розвитку світової спільноти вимагає від закладів вищої освіти значних зусиль у створенні ефективних моделей підготовки спеціалістів різних рівнів і спрямувань. Адже якість освіти – це, перш за все, мобільність і престиж закладу вищої освіти в освітньому просторі будь якої краї...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Теорія та більше практики: сучасне бачення роботодавцями майбутнього фахівця 24 лютого 2021

Вітаємо перших бакалаврів-біотехнологів 2018 року!

День захисту дипломних робіт! Цього дня чекають всі, а особливо студенти кафедри біотехнології і мікробіології. Адже похизуватись своїми знаннями, здобутими за 4 роки навчання, та ще й перед цілою аудиторією уважних слухачів ой як не легко… Сьогодні найсміливіші студенти 4 курсу можуть зітхнути з полегшенням. Так, вони це зробили! Чи то сонячна пог...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вітаємо перших бакалаврів-біотехнологів 2018 року! 12 червня 2018