Кафедра експертизи харчових продуктів продовжує успішно залучати зовнішніх стейкхолдерів до освітнього процесу на освітньо-професійній програмі «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції».
Цього разу гостьовий лекторій «Сучасні методи виявлення фальсифікації олій та жирів» відбувся у рамках вивчення дисципліни «Ідентифікація і методи виявлення фальсифікації харчової продукції» для здобувачів освіти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти четвертого курсу.
Гостьова спікерка – фахівчиня-практик, докторка технічних наук, старша наукова співробітниця, начальниця Науково-дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт» Ірина Левчук.
Під час освітнього онлайн-івенту були висвітлені основні питання щодо законодавчих і нормативних вимог у сфері безпечності харчових продуктів, характеристики ідентифікаційних ознак олій і жирів, діапазонів жирнокислотного, ізомерного, стеаринового та ацилгліцеринового складу. Лекторка акцентувала увагу, що в багатьох випадках для виявлення фальсифікації або встановлення домішок інших жирів не достатньо визначення жирнокислотного складу жирового продукту. Комплексний підхід із використанням таких методів досліджень, як визначення жирнокислотного складу, складу гліцеринової фракції, триацилгліцеридного складу, масової частки транс-ізомерів ненасичених жирних кислот, дозволить виявити фальсифікацію. Для отримання достовірних результатів потрібно приділяти увагу правилам відбору зразків і підготовки проби до досліджень, використовувати внутрішні стандарти та сертифіковані референтні зразки.
Коло наукових інтересів пані Ірини співпадає з її практичною діяльністю, тому присутнім були представлені результати наукових досліджень із визначення жирнокислотного складу та стеаринової фракції широко вживаних населенням України олій, акцентовано увагу на вмісті поліненасичених жирних кислот, а також наведені результати досліджень фальсифікованих олій, вилучених із торговельної мережі.
Заняття відбувалося в режимі онлайн-конференції, здобувачі та присутні викладачі кафедри експертизи харчових продуктів мали можливість поставити запитання, на які лекторка, фахівчиня у сфері ідентифікації й виявлення фальсифікації харчових продуктів надала аргументовані відповіді.
Організувала гостьовий лекторій від зовнішньої стейкхолдерки гарантка освітньої програми, доцентка кафедри експертизи харчових продуктів, лекторка навчальної дисципліни Світлана Усатюк.