Н У Х Т

Кращі міжнародні практики вивчають здобувачі освітньої програми «Цифрові бізнес-технології у підприємництві»

20 березня 2024

Кращі міжнародні практики вивчають здобувачі освітньої програми «Цифрові бізнес-технології у підприємництві»

Здобувачі освітньої програми «Цифрові бізнес-технології у підприємництві» Навчально-наукового інституту економіки і управління НУХТ разом із завідувачкою кафедри економічної теорії, д.е.н., професоркою Інною Ситник відвідали вже другий семінар, організований Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) у співпраці з Державним секретаріатом Швейцарії з економічних питань (SECO) та Фондом ефективного врядування Уряду Великої Британії в Україні (GGF) за підтримки Української асоціації фінтех та інноваційних компаній (UAFІC). Семінар «Open Banking Capacity Building Program» був присвячений надзвичайно актуальній на сьогодні темі відкритого банкінгу.

Відкритий банкінг (Open Banking) – технологічна еволюція банківської справи, яка дозволяє клієнтам використовувати банківські послуги в контексті інших послуг (наприклад, послуг, що надаються фінтех-компаніями), поєднуючи таким чином інноваційні функціональні можливості банків і небанківських установ з відкриттям API (Application Programming Interface). Впровадження відкритих API у банківській справі означає перехід від традиційних банківських моделей до відкритого банкінгу.

Лекторами заходу стали практики сфери відкритого банкінгу та API з великим досвідом роботи на різних ринках, які брали участь у створенні та рецензуванні стандартів для багатьох організацій по всьому світу – Павло Шуст (IFC), Кріс Вуд (MBKI), Олександр Лобачов (SaltEdge) та Катерина Данильченко (MBKI). У їхньому доробку досвід надання експертних консультацій компаніям, які прагнуть підготуватися до впровадження відкритого банкінгу або скористатися його перевагами, професійно цікавляться питаннями управління API та використанням відкритих стандартів для управління життєвим циклом API.

Було розглянуто, як працюють платформи API, і яким чином вони можуть сприяти просуванню та впровадженню відкритого банкінгу; чого можна очікувати, і які потенційні загрози; ризики кібербезпеки, пов'язані з відкритим банкінгом, а також заходи щодо планування кіберзахисту у фінансових установах.

Також розглядалися питання щодо можливості застосування машинного навчання та штучного інтелекту для зменшення ризиків при обміні даними у відкритому банкінгу, та які перспективи для бізнесу він відкриває. Наводилися приклади використання даних для покращення існуючих та впровадження нових продуктів і послуг (обов'язкові та «комерційні» API), кейси фінансових установ у Європейському Союзі та за його межами, найкращі підходи до розроблення комерційних API (ціноутворення, бізнес-міркування), а також найкращих практик взаємодії з користувачем у відкритому банкінгу (потоки дій, управління згодою, методи автентифікації). Робився наголос на важливість інформування клієнтів щодо можливостей і ризиків відкритого банкінгу через інтерфейси банку з точки зору маркетингу.

Здобувачі освітньої програми «Цифрові бізнес-технології у підприємництві» мали змогу ознайомитися з кращими міжнародними практиками й кейсами щодо відкритого банкінгу, ландшафту відкритих API, користувацького досвіду, можливостей для бізнесу та дорожньої карти для впровадження API, а також дотримання нормативних вимог. Такий досвід, безперечно, матиме позитивний вплив на засвоєння теоретичного матеріалу з дисциплін, пов’язаних із цифровою економікою.

Опублікований: 20-03-2024
Читайте також:
Зі сучасними тенденціями у сфері фінансових технологій знайомляться викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

Асистентка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Марія Омельченко долучилася до семінару «FinTech Soft-landing», організованого за підтримки Erasmus Centre for Entrepreneurship і присвяченого сучасним тенденціям у сфері фінансових технологій та їхньому впливу на освіту й бізнес. Захід мав на меті надати учасникам глибоке розуміння ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Зі сучасними тенденціями у сфері фінансових технологій знайомляться викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 03 березня 2025

Eiswein вітчизняного виробництва на науковому семінарі на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбувся семінар «Розроблення технології крижаного вина в агрокліматичних умовах північного Причорномор’я». Доповідь за темою своєї дисертаційної роботи представила здобувач кафедри енології Одеської національної академії харчових технологій Вікторія Луцькова (науковий керівник – професор Ок...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Eiswein вітчизняного виробництва на науковому семінарі на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства 23 травня 2019

Засоби штучного інтелекту для навчання на гостьовій лекції викладача кафедри інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпеки

Усе частіше ми стикаємося із використанням штучного інтелекту. І поки з'ясовуються етичність і доцільність його використання, здобувачі освіти навчально-наукового комплексу нашого університету розбираються, як новітня технологія може стати їм у пригоді. Сьогодні гостьову лекцію «Використання засобів штучного інтелекту для навчання» старшого виклад...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Засоби штучного інтелекту для навчання на гостьовій лекції викладача кафедри інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпеки 27 лютого 2025

Розширюємо обізнаність у сфері якості та безпечності харчових продуктів

27 червня 2025 року Полтавський державний аграрний університет, спільно з Науково-методичним центром вищої та фахової передвищої освіти, провів семінар «Якість та безпечність харчових продуктів, основні вимоги до операторів ринку». Захід мав на меті підвищення обізнаності та професійної компетентності учасників щодо сучасних вимог до якості та безп...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Розширюємо обізнаність у сфері якості та безпечності харчових продуктів 30 червня 2025