До дня кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв фахівці Науково-технічної бібліотеки НУХТ підготували онлайн-виставку видань із галузевого машинобудування, інжинірингу харчових і біотехнологічних виробництв, технологічного обладнання харчових і фармацевтичних виробництв за період з 2000-2021 рр., що знаходяться у фондах бібліотеки.
Сучасні підприємства харчової та фармацевтичної промисловості оснащені різними апаратами, в яких здійснюються складні технологічні процеси. Щоб керувати цими процесами й апаратами, потрібні глибокі знання методів розрахунку технологічних процесів і обладнання. Апаратурне оформлення харчових виробництв досягло значної технічної досконалості на базі останніх наукових досліджень, загального технічного прогресу та автоматизації виробничих процесів; особливо широко стали використовуватись у харчовій технології досягнення фізики. Техніка високих тисків, високого вакууму, глибокого охолодження, ультразвуку, струмів НВЧ, мембранного розділення міцно зайняла місце в харчовій промисловості.
Наука про процеси та апарати – наукова дисципліна, яка відіграє велику роль у розвитку технології харчових, мікробіологічних і фармацевтичних продуктів. Вона розвивається завдяки появі нових процесів і розвитку обчислювальної техніки і дає змогу майбутньому фахівцю працювати на апаратах у закладах по виробництву харчової продукції різного плану.
На виставці представлені підручники, посібники, монографії, навчально-методична література авторства і викладачів та науковців нашого університету, й інших провідних фахівців галузі.
Радимо студентам випускних курсів врахувати цю літературу у дипломних проєктах і магістерських роботах. Сучасний список літератури у дипломі виглядатиме круто, доведе вміння аналізувати сучасну інформацію і забезпечить позитивні враження екзаменаційної комісії.