Н У Х Т

Кафедра гуманітарних дисциплін відсвяткувала Всесвітній день вишиванки

17 травня 2019

Кафедра гуманітарних дисциплін відсвяткувала Всесвітній день вишиванки

16 травня 2019 р. українці всього світу відзначали Всесвітній день вишиванки.

Для популяризації етнічної культури та інформування студентської молоді кафедра гуманітарних дисциплін Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого протягом цього тижня проводить низку заходів.

Комплекс заходів, присвячених Всесвітньому дню вишиванки, відкрила завідувач кафедри Надія Левицька, яка підкреслила, що це свято пройшло шлях від флешмобу чернівецьких студентів до культурної події міжнародного рівня. Воно закликає кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку – одягнути вишиванку й піти в ній на роботу, навчання, у справах. Однак така дія має глибокий підтекст, адже йдеться про вираження своєї національно-громадянської позиції, культурну освіченість, духовну свідомість. Професор Світлана Буравченкова додала, що День вишиванки традиційно відзначають у будній день. Це свідчить про те, що вишита сорочка є невіддільною частиною побуту, яка органічно вписується в сучасне щоденне життя.

У цей день студенти поринули в історію та дізналися не лише про те, як виникла вишиванка, а й про особливості  української вишивки від давнини до сучасності. Були продемонстровані старовинні вишиванки з приватних колекцій викладачів кафедри та колекції Музею етнографії Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Надзвичайно яскравою була презентація «Вишиванка – унікальний код твого краю». Із захопленням студенти різних інститутів і факультетів розглядали регіональні особливості візерунків, технології оздоблення вишиванок різних регіонів України. Олена Пивоваренко провела справжній майстер-клас під гаслом «Дізнайся, звідки твоя».

Далі студенти із захватом ознайомлювалися із матеріалом, що презентував українську вишиванку як світовий тренд, адже наш національний одяг давно полюбили в усьому світіі в ньому з’являються найвідоміші знаменитості.

Усі були втішені тим, наскільки багато прийшло студентів у вишиванках. Завдяки попереднім роз’ясненням, більшість із них могли розказати, звідки родом їхні візерунки.

 

Опублікований: 17-05-2019
Читайте також:
Весна прийшла: вікторина від студради факультету біотехнології та екологічного контролю

Студентська рада факультету біотехнології та екологічного контролю не втрачає жодної, навіть найменшої, нагоди влаштувати інтелектуальні змагання серед студентів факультету. Цього разу такою нагодою став… початок весни. Хоча ця гостя приходить до нас щороку, ми щоразу чекаємо на неї з великим нетерпінням. Весна приносить із собою не тільки довгооч...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Весна прийшла: вікторина від студради факультету біотехнології та екологічного контролю 12 березня 2024

Викладачі кафедри готельно-ресторанної справи – на Всеукраїнському ресторанному саміті

Викладачі кафедри готельно-ресторанної справи постійно йдуть у ногу з часом, слідкують за ключовими трендами в сфері HoReCa та удосконалюють рівень професійної компетентності. Тож, вони не могли не долучитися до головної події, яка об’єднує тих, хто розвиває вітчизняний ресторанний бізнес – зіркових рестораторів, управлінців, топ-експертів, бізнес-...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі кафедри готельно-ресторанної справи – на Всеукраїнському ресторанному саміті 28 квітня 2025

До обговорення економіки і культури України у світових глобалізаційних процесах долучилися фахівці і студенти кафедри міжнародної економіки

Завідувач кафедри міжнародної економіки Навчально-наукового інституту економіки і управління НУХТ, професор Світлана Гуткевич як співорганізатор взяла участь у роботі ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Економіка і культура України у світових глобалізаційних процесах: позиціонування і реалії», що працювала 21-22 березня в Київському уні...

ЧИТАТИ ДАЛІ

До обговорення економіки і культури України у світових глобалізаційних процесах долучилися фахівці і студенти кафедри міжнародної економіки 23 березня 2018

Профком прийняв рішення пролонгувати дію Колективного договору

На черговому засіданні профкому було розглянуто питання пролонгації Колективного договору між адміністрацією та трудовим колективом Національного університету харчових технологій, термін дії якого спливає 24 вересня 2022 року. Було зазначено, що в нинішніх умовах розпочинати консультації по створенню нової редакції Колективного договору недоречно,...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Профком прийняв рішення пролонгувати дію Колективного договору 19 вересня 2022