Н У Х Т

Кафедра гуманітарних дисциплін відсвяткувала Всесвітній день вишиванки

17 травня 2019

Кафедра гуманітарних дисциплін відсвяткувала Всесвітній день вишиванки

16 травня 2019 р. українці всього світу відзначали Всесвітній день вишиванки.

Для популяризації етнічної культури та інформування студентської молоді кафедра гуманітарних дисциплін Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого протягом цього тижня проводить низку заходів.

Комплекс заходів, присвячених Всесвітньому дню вишиванки, відкрила завідувач кафедри Надія Левицька, яка підкреслила, що це свято пройшло шлях від флешмобу чернівецьких студентів до культурної події міжнародного рівня. Воно закликає кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку – одягнути вишиванку й піти в ній на роботу, навчання, у справах. Однак така дія має глибокий підтекст, адже йдеться про вираження своєї національно-громадянської позиції, культурну освіченість, духовну свідомість. Професор Світлана Буравченкова додала, що День вишиванки традиційно відзначають у будній день. Це свідчить про те, що вишита сорочка є невіддільною частиною побуту, яка органічно вписується в сучасне щоденне життя.

У цей день студенти поринули в історію та дізналися не лише про те, як виникла вишиванка, а й про особливості  української вишивки від давнини до сучасності. Були продемонстровані старовинні вишиванки з приватних колекцій викладачів кафедри та колекції Музею етнографії Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Надзвичайно яскравою була презентація «Вишиванка – унікальний код твого краю». Із захопленням студенти різних інститутів і факультетів розглядали регіональні особливості візерунків, технології оздоблення вишиванок різних регіонів України. Олена Пивоваренко провела справжній майстер-клас під гаслом «Дізнайся, звідки твоя».

Далі студенти із захватом ознайомлювалися із матеріалом, що презентував українську вишиванку як світовий тренд, адже наш національний одяг давно полюбили в усьому світіі в ньому з’являються найвідоміші знаменитості.

Усі були втішені тим, наскільки багато прийшло студентів у вишиванках. Завдяки попереднім роз’ясненням, більшість із них могли розказати, звідки родом їхні візерунки.

 

Опублікований: 17-05-2019
Читайте також:
Досягнуто домовленості щодо академічної мобільності здобувачів кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів

Розширюючи партнерські зв’язки із зарубіжними колегами за спеціалізацією кафедри технології м'яса і м'ясних продуктів, завідувач кафедри, професор Василь Пасічний та відповідальний за практичну підготовку студентів, доцент Олег Галенко пройшли короткострокове стажування в компанії «Goodvalley» – другому за продуктивністю виробництва свинини м'ясопе...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Досягнуто домовленості щодо академічної мобільності здобувачів кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів 24 січня 2020

Тиждень технологів у Полтавському коледжі харчових технологій НУХТ

У Полтавському коледжі харчових технологій НУХТ з 29 жовтня по 15 листопада 2019 року відбувся тиждень циклової комісії зі спеціальності «Харчові технології». Заходи розпочалися проведенням майстер-класу з виготовлення м'ясної сиров’яленої полядвиці. Захід провів досвідчений шеф-кухар, студент коледжу Олександр Олефір. Студенти-харчовики і виклада...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тиждень технологів у Полтавському коледжі харчових технологій НУХТ 18 листопада 2019

Знайомство кафедри експертизи харчових продуктів з київським ліцеєм №142

Відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга ознайомила 10-класників ліцею №142 м. Києва з нашим університетом і освітньо-професійною програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції». Ліцей має досить багату історію, адже був заснований ще в 1956 році. Ст...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Знайомство кафедри експертизи харчових продуктів з київським ліцеєм №142 14 березня 2024

Пізнавальна екскурсія до хроматографічної лабораторії «УКРМЕТТЕСТСТАНДАРТ»

У рамках співпраці з дослідження компонентного складу та біологічної цінності рослинних олій кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів НУХТ і ДП «УКРМЕТТЕСТСТАНДАРТ» завідувачка кафедри Тамара Носенко, аспірантка Ганна Вовк і партнери з Університету Природних ресурсів та природничих наук (БОКУ, Відень) ві...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Пізнавальна екскурсія до хроматографічної лабораторії «УКРМЕТТЕСТСТАНДАРТ» 13 грудня 2021