Н У Х Т

Кафедра гуманітарних дисциплін відсвяткувала Всесвітній день вишиванки

17 may 2019

Кафедра гуманітарних дисциплін відсвяткувала Всесвітній день вишиванки

16 травня 2019 р. українці всього світу відзначали Всесвітній день вишиванки.

Для популяризації етнічної культури та інформування студентської молоді кафедра гуманітарних дисциплін Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого протягом цього тижня проводить низку заходів.

Комплекс заходів, присвячених Всесвітньому дню вишиванки, відкрила завідувач кафедри Надія Левицька, яка підкреслила, що це свято пройшло шлях від флешмобу чернівецьких студентів до культурної події міжнародного рівня. Воно закликає кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку – одягнути вишиванку й піти в ній на роботу, навчання, у справах. Однак така дія має глибокий підтекст, адже йдеться про вираження своєї національно-громадянської позиції, культурну освіченість, духовну свідомість. Професор Світлана Буравченкова додала, що День вишиванки традиційно відзначають у будній день. Це свідчить про те, що вишита сорочка є невіддільною частиною побуту, яка органічно вписується в сучасне щоденне життя.

У цей день студенти поринули в історію та дізналися не лише про те, як виникла вишиванка, а й про особливості  української вишивки від давнини до сучасності. Були продемонстровані старовинні вишиванки з приватних колекцій викладачів кафедри та колекції Музею етнографії Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Надзвичайно яскравою була презентація «Вишиванка – унікальний код твого краю». Із захопленням студенти різних інститутів і факультетів розглядали регіональні особливості візерунків, технології оздоблення вишиванок різних регіонів України. Олена Пивоваренко провела справжній майстер-клас під гаслом «Дізнайся, звідки твоя».

Далі студенти із захватом ознайомлювалися із матеріалом, що презентував українську вишиванку як світовий тренд, адже наш національний одяг давно полюбили в усьому світіі в ньому з’являються найвідоміші знаменитості.

Усі були втішені тим, наскільки багато прийшло студентів у вишиванках. Завдяки попереднім роз’ясненням, більшість із них могли розказати, звідки родом їхні візерунки.

 

Published on: 17-05-2019
Read also:
Вчена рада університету прийняла низку важливих рішень

30 травня відбулося планове засідання вченої ради університету. Голова ради, ректор Анатолій Українець за традицією розпочав його з вітання членів вченої ради університету, що відсвяткували дні народження між засіданнями, та вручення атестатів і дипломів про присвоєння вчених звань і наукових ступенів. Зокрема, дипломи доктора наук ректор вручив д...

READ YOURSELF

Вчена рада університету прийняла низку важливих рішень 30 may 2019

«Генеральна репетиція» здобувачів-бакалаврів кафедри біотехнології і мікробіології

За два тижні до засідань екзаменаційної комісії на кафедрі біотехнології і мікробіології відбувся попередній захист випускових кваліфікаційних робіт студентів-біотехнологів, що навчаються за освітнім ступенем «Бакалавр». Здобувачі 4 курсу представили на попередній захист 38 робіт інженерного та 3 роботи науково-інженерного спрямування. Для виконан...

READ YOURSELF

«Генеральна репетиція» здобувачів-бакалаврів кафедри біотехнології і мікробіології 04 june 2021

Полімеразна ланцюгова реакція: від теорії до практики на лекції фахівця компанії «BioLabTech»

22 квітня в рамках дисципліни «Молекулярна біотехнологія» для магістрантів спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» відбулася гостьова лекція «Полімеразна ланцюгова реакція: від теорії до практики» від провідного фахівця напряму агрогеноміки компанії «BioLabTech» Вадима Копича. Лекція відбулась у формі дискусії, а фахівець у доступній фор...

READ YOURSELF

Полімеразна ланцюгова реакція: від теорії до практики на лекції фахівця компанії «BioLabTech» 23 april 2019

Сучасний тренд ‒ захист магістерської кваліфікаційної роботи англійською мовою

13 лютого 2023 року відбулося чергове засідання екзаменаційної комісії із захисту кваліфікаційних робіт здобувачів освітнього ступеня «Магістр» спеціальності 073 «Менеджмент», освітньої програми «Менеджмент персоналу». Очолила роботу комісії професорка, докторка економічних наук, завідувачка кафедри економіки, підприємництва, менеджменту Київського...

READ YOURSELF

Сучасний тренд ‒ захист магістерської кваліфікаційної роботи англійською мовою 14 february 2023