Н У Х Т

Гармонізація взаємодії вищої школи і промисловості: поглиблюємо співпрацю з ПрАТ «Індар»

01 лютого 2023

Гармонізація взаємодії вищої школи і промисловості: поглиблюємо співпрацю з ПрАТ «Індар»

Біотехнологія сьогодні розглядається не лише як наукоємна та високоінноваційна галузь промисловості, але й часто як галузь, успішний розвиток якої вкрай важливий, особливо, коли мова йде про виробництво життєво необхідних ліків, таких, наприклад, як інсулін. Отже, підготовка кадрів для таких виробництв, для біотехнологічної галузі в цілому, має стратегічне значення для нашої країни, оскільки робить вагомий внесок у її економічну незалежність.

В Україні нині функціонує унікальне фармацевтичне підприємство з повним циклом біотехнологічного виробництва рекомбінантного інсуліну, сертифіковане за стандартами GMP, – ПрАТ «Індар». І хоча кафедру біотехнології і мікробіології нашого університету пов’язують з «Індаром» тісні і багаторічні зв’язки: на підприємстві щорічно проходять практику студенти-біотехнологи, випускники кафедри різних років успішно будують тут свою професійну кар’єру, як, наприклад Наталія Безнос, випускниця кафедри 2001 року, а нині – керівниця однієї з найвідповідальніших ділянок виробництва, відвідати підприємство і окреслити нові горизонти співпраці було вкрай важливо для провідних фахівців кафедри.

За ініціативи та безпосередньої участі деканки факультету біотехнології та екологічного контролю Наталії Грегірчак та на люб’язне запрошення керівництва ПрАТ «Індар» представницька делегація викладачів кафедри біотехнології і мікробіології у складі завідувача кафедри Віктора Стабнікова та доцентів Юрія Карлаша, Оксани Скроцької, Світлани Старовойтової, Юрія Резніченка та Вікторії Красінько відвідала підприємство.

Перший заступник голови правління ПрАТ «Індар» Олександр Хейломський зустрівся з викладачами та ознайомив їх з історією та особливостями організації і функціонування підприємства. У ході зустрічі фахівець висловив своє занепокоєння якістю підготовки фахівців з вищою технічною освітою. Він підкреслив, наскільки важливими є фундаментальна базова й добра фахова підготовка майбутніх біотехнологів. Під час довгої та продуктивної бесіди вдалося окреслити основні шляхи взаємовигідної співпраці кафедри біотехнології і мікробіології та ПрАТ «Індар» навіть у нинішніх, дуже непростих умовах.

Викладачі кафедри були запрошені на екскурсію підприємством, де побачили високотехнологічні лінії виробничого біосинтезу, ознайомилися з організацією етапів виділення проінсуліну, рефолдингу білка для створення дисульфідних зв’язків, осадження, розчинення та оброблення ферментами, хроматографічного розділення та очищення, кристалізації субстанції та отримання лікарської форми інсуліну. Екскурсія, як і очікувалось, виявилась надзвичайно цікавою, інформативною та дещо затягнулась, оскільки, отримавши можливість поставити питання справжнім фахівцям-практикам, зупинитись нашим викладачам було важко.

Колектив кафедри біотехнології і мікробіології щиро вдячний керівництву та провідним фахівцям ПрАТ «Індар», особливо своєму гіду, начальнику цеху біосинтезу Ігорю Бобиру за приділений час та змістовну зустріч і сподівається, що подальші кроки співпраці будуть взаємокорисні і дозволять піднести рівень підготовки біотехнологів на новий щабель. 

Опублікований: 01-02-2023
Читайте також:
Фахівці кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства – у журі наймасштабнішого дегустаційного конкурсу

Фахівці кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Роман Мукоїд та Анастасія Пархоменко увійшли до складу журі наймасштабнішого дегустаційного конкурсу «EAST EUROPEAN BEER AWARD 2021», який відбувся у місті Рівному 21-22 квітня. Цьогоріч пивне змагання об'єднало 411 зразків, 87 пивоварень і 92 пивних судді. Протягом двох днів суддівсь...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фахівці кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства – у журі наймасштабнішого дегустаційного конкурсу 28 квітня 2021

Урочисто отримали дипломи перші магістри-технологи органічних харчових продуктів

Цьогоріч у нашому університеті завершили навчання перші випускники освітньої програми «Технології органічних харчових продуктів» спеціальності 181 «Харчові технології». Всього в день урочистого вручення документів про здобуття повної вищої освіти свої довгоочікувані дипломи отримали 7 майбутніх висококваліфікованих фахівців органічної галузі, з ни...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Урочисто отримали дипломи перші магістри-технологи органічних харчових продуктів 06 березня 2020

Перспективні дослідження економістів

Кафедра економіки і права активно долучилася до 90 Ювілейної Міжнародної наукової конференція молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді ‒ вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті» і працювала у двох секціях ‒ «Економіка підприємств харчової промисловості» та «Економіко-правове забезпечення бізнесу». Засідання за уч...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перспективні дослідження економістів 15 квітня 2024

Про маркетинг у винному бізнесі від бренд-амбасадора ТОВ «Торговий дім «Інкерман»

18 квітня 2018 р. розпочався курс лекцій від ТОВ «Торговий дім «Інкерман» у рамках договору про творчу співпрацю між НУХТ і цим підприємством. Тематика курсу включає направлення з маркетингу у виноробстві, особливостей дегустації вин та формування органолептичних показників у процесі реалізації технологій. Лекції розраховані на студентів 3-4 курс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про маркетинг у винному бізнесі від бренд-амбасадора ТОВ «Торговий дім «Інкерман» 19 квітня 2018