Н У Х Т

Гармонізація взаємодії вищої школи і промисловості: поглиблюємо співпрацю з ПрАТ «Індар»

01 лютого 2023

Гармонізація взаємодії вищої школи і промисловості: поглиблюємо співпрацю з ПрАТ «Індар»

Біотехнологія сьогодні розглядається не лише як наукоємна та високоінноваційна галузь промисловості, але й часто як галузь, успішний розвиток якої вкрай важливий, особливо, коли мова йде про виробництво життєво необхідних ліків, таких, наприклад, як інсулін. Отже, підготовка кадрів для таких виробництв, для біотехнологічної галузі в цілому, має стратегічне значення для нашої країни, оскільки робить вагомий внесок у її економічну незалежність.

В Україні нині функціонує унікальне фармацевтичне підприємство з повним циклом біотехнологічного виробництва рекомбінантного інсуліну, сертифіковане за стандартами GMP, – ПрАТ «Індар». І хоча кафедру біотехнології і мікробіології нашого університету пов’язують з «Індаром» тісні і багаторічні зв’язки: на підприємстві щорічно проходять практику студенти-біотехнологи, випускники кафедри різних років успішно будують тут свою професійну кар’єру, як, наприклад Наталія Безнос, випускниця кафедри 2001 року, а нині – керівниця однієї з найвідповідальніших ділянок виробництва, відвідати підприємство і окреслити нові горизонти співпраці було вкрай важливо для провідних фахівців кафедри.

За ініціативи та безпосередньої участі деканки факультету біотехнології та екологічного контролю Наталії Грегірчак та на люб’язне запрошення керівництва ПрАТ «Індар» представницька делегація викладачів кафедри біотехнології і мікробіології у складі завідувача кафедри Віктора Стабнікова та доцентів Юрія Карлаша, Оксани Скроцької, Світлани Старовойтової, Юрія Резніченка та Вікторії Красінько відвідала підприємство.

Перший заступник голови правління ПрАТ «Індар» Олександр Хейломський зустрівся з викладачами та ознайомив їх з історією та особливостями організації і функціонування підприємства. У ході зустрічі фахівець висловив своє занепокоєння якістю підготовки фахівців з вищою технічною освітою. Він підкреслив, наскільки важливими є фундаментальна базова й добра фахова підготовка майбутніх біотехнологів. Під час довгої та продуктивної бесіди вдалося окреслити основні шляхи взаємовигідної співпраці кафедри біотехнології і мікробіології та ПрАТ «Індар» навіть у нинішніх, дуже непростих умовах.

Викладачі кафедри були запрошені на екскурсію підприємством, де побачили високотехнологічні лінії виробничого біосинтезу, ознайомилися з організацією етапів виділення проінсуліну, рефолдингу білка для створення дисульфідних зв’язків, осадження, розчинення та оброблення ферментами, хроматографічного розділення та очищення, кристалізації субстанції та отримання лікарської форми інсуліну. Екскурсія, як і очікувалось, виявилась надзвичайно цікавою, інформативною та дещо затягнулась, оскільки, отримавши можливість поставити питання справжнім фахівцям-практикам, зупинитись нашим викладачам було важко.

Колектив кафедри біотехнології і мікробіології щиро вдячний керівництву та провідним фахівцям ПрАТ «Індар», особливо своєму гіду, начальнику цеху біосинтезу Ігорю Бобиру за приділений час та змістовну зустріч і сподівається, що подальші кроки співпраці будуть взаємокорисні і дозволять піднести рівень підготовки біотехнологів на новий щабель. 

Опублікований: 01-02-2023
Читайте також:
Навчання – триває!

11 квітня 2022 року на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбулися успішні захисти курсових проєктів із дисципліни «Основи проєктування закладів ресторанного господарства» здобувачами освітнього ступеня «бакалавр» другого курсу спеціальності «Харчові технології», освітньої програми «Технології харчування» скороченого терміну на...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Навчання – триває! 14 квітня 2022

Планове комплексне об’єктове тренування з питань цивільного захисту відбулося в університеті

20-22 листопада в Києві відбулися масштабні навчання рятувальників Державної служби з надзвичайних ситуацій, під час яких у різних районах Києва проходили командно-штабні навчання рятувальних служб у разі виникнення надзвичайних ситуацій у мирний час та в особливий період. 22 листопада за планом відпрацювання практичних заходів на суб’єктах господ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Планове комплексне об’єктове тренування з питань цивільного захисту відбулося в університеті 22 листопада 2018

Профорієнтаційні лайфхаки від кафедри туристичного та готельного бізнесу

25 листопада 2019 року доцент кафедри туристичного та готельного бізнесу Тетяна Мірзодаєва відвідала спеціалізовану школу №92 з поглибленим вивченням англійської мови ім. Івана Франка з метою профорієнтаційної бесіди. Викладач кафедри розповіла учням про особливості здобуття вищої освіти в нашому університеті та можливості працевлаштування випускн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Профорієнтаційні лайфхаки від кафедри туристичного та готельного бізнесу 25 листопада 2019

Міжуніверситетське академічне партнерство

Плідно розвивається міжуніверситетська співпраця між кафедрами готельно-ресторанної справи Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського (ЛДУФК) і нашого Національного університету харчових технологій. У рамках підвищення кваліфікації до нашого університету завітали завідувачка кафедри готельно-ресторанного бізнесу ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Міжуніверситетське академічне партнерство 16 квітня 2024