Н У Х Т

Формуємо культуру якості

29 червня 2022

Формуємо культуру якості

27-28 червня в університеті з метою формування культури якості та підготовки до проведення акредитацій освітніх програм у 2022-2023 н. р. відбулися тренінги для гарантів. Організатори івентів – фахівці Центру моніторингу якості і координації освітньої діяльності НУХТ. Спікерами виступили гаранти освітніх програм, що пройшли акредитацію за новими вимогами у 2020-2022 роках. Модерували тренінги експерти Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Олена Подобій та Ігор Житнецький.

Учасників тренінгів привітав перший проректор Володимир Яровий. Він зазначив, що акредитація освітніх програм – наріжний камінь, на якому будується діяльність закладу вищої освіти. Наш університет уже має достатню кількість успішних прикладів акредитації освітньо-професійних і освітньо-наукових програм за новими вимогами й дуже приємно, що ті, хто вже мають цей досвід, охоче діляться ним з колегами. Перший проректор побажав учасникам тренінгів успішної роботи і у подальшому успішних і легких акредитацій.

Відкрила тренінги директорка Центру моніторингу якості і координації освітньої діяльності НУХТ Олена Подобій. Вона також привітала учасників й проінформувала, що у цьому навчальному році успішно пройшли акредитацію 16 освітніх програм університету і одна з них – освітньо-наукова програма підготовки докторів філософії за спеціальністю «Біотехнологія» вперше в університеті акредитована з визначенням «зразкова». Також дві програми отримали умовну акредитацію на рік, через військову агресію проти нашої країни, що унеможливила роботу експертів НАЗЯВО. Фахівчиня привітала гарантів і всіх причетних із успішним проходженням акредитацій й подякувала за готовність поділитися своїм досвідом, оскільки дуже велика кількість освітньо-професійних і освітньо-наукових програм у наступному навчальному році включена до плану проходження акредитацій й роботу з їх підготовки необхідно починати вже зараз. І робити це краще, звичайно ж, врахувавши досвід колег.

Особливості підготовки акредитаційної справи висвітлив начальник відділу ліцензування та акредитації Володимир Смольницький.

Далі детально розбирали всі критерії і підкритерії оцінювання експертами НАЗЯВО освітньо-професійних програм. Своїм досвідом і лайфхаками охоче ділилися: по критерію 1 «Проєктування та цілі освітньої програми» Юлія Камбулова і Андрій Форсюк, по критерію 2 «Структура та зміст освітньої програми» Лариса Арсеньєва і Тетяна Янюк, по критерію 3 «Доступ до освітньої програми та визнання результатів навчання» Світлана Розумей і Сергій Балюта, по критерію 4 «Навчання і викладання за освітньою програмою» Віта Цирульнікова і Володимир Бойко, по критерію 5 «Контрольні заходи, оцінювання здобувачів вищої освіти та академічна доброчесність» Ірина Антоненко і Олександра Нєміріч, по критерію 6 «Людські ресурси» Лариса Арсеньєва і Олена Білик, по критерію 7 «Освітнє середовище та матеріальні ресурси» Костянтин Васильківський і Андрій Форсюк,  по критерію 8 «Внутрішнє забезпечення якості освітньої програми» Світлана Бурлуцька і Ольга Пєтухова, по критерію 9 «Прозорість і публічність» Наталія Федотова і Вячеслав Іващук, по критерію 10 «Навчання через дослідження» Тетяна Пирог і Олександр Гавва.

Спікери підготували для розгляду і обговорення критичні моменти в межах критерію та підкритеріїв, основні проблемні питання та помилки, які виникали на етапі формування відомостей самооцінювання, завантаження в систему акредитації, підготовки відповідей на запит експертної групи НАЗЯВО, підготовки фокус-груп і спілкування з експертами, подальшого проходження акредитаційної справи, реагування на рекомендації та зауваження експертної групи, Галузевої експертної ради (ГЕР) та НАЗЯВО, їх виконання.

Учасники тренінгів отримали корисні практичні поради і відповіді на свої питання. Багато що з почутого від колег взяли собі на замітку й спікери, адже робота над покращенням якості освітніх послуг і, зокрема освітніх програм – процес постійний і безперервний. Сподіваємося, тепер усім значно легше буде готуватися до акредитацій.

Опублікований: 29-06-2022
Читайте також:
Євроклубівці Волинського коледжу нашого університету взяли участь в онлайн-вікторині для студентів

Представництво ЄС в Україні та Посольство Республіки Хорватії проводили онлайн-вікторину про Хорватію, присвячену її головуванню у Європейській Раді. Євроклубівці Волинського коледжу нашого університету на чолі з керівником Оксаною Харковською теж взяли у ній активну участь. Учасники вікторини відповідали на запитання про Хорватію, її географічні...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Євроклубівці Волинського коледжу нашого університету взяли участь в онлайн-вікторині для студентів 02 квітня 2020

«Смачний» день для франківських кухариків

У Івано-Франківському фаховому коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ знову настав той довгоочікуваний «смачний» день, коли діти, якими опікується Служба у справах дітей відвідали черговий майстер-клас, цього разу з приготування найсмачніших десертів. Під наставництвом майстрів виробничого навчання коледжу хлопці та дівчатка навчилися готуват...

ЧИТАТИ ДАЛІ

«Смачний» день для франківських кухариків 17 липня 2023

Ще один молодий науковець кафедри технології консервування успішно захистив дисертаційну роботу

6 грудня успішно пройшов випробовування захистом дисертаційного дослідження «Удосконалення технологій переробки сучасних сортів картоплі з отриманням нових напівфабрикатів та консервованих продуктів», виконаного під керівництвом завідувача кафедри харчових технологій Київського кооперативного інституту бізнесу і права, доцента Галини Бандуренко, ас...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ще один молодий науковець кафедри технології консервування успішно захистив дисертаційну роботу 06 грудня 2019

Фахівці кафедри біотехнології і мікробіології підвищують професійну кваліфікацію

Наприкінці березня компанія Європейський науковий центр «Біомаркери» (ESCBM) організувала тренінг-конференцію для молодих вчених, де вони мали змогу прослухати лекції досвідчених науковців з країн Європейського Союзу та дослідників з країн Східного партнерства, Центральної Азії, Росії та Азії. Асистент кафедри біотехнології і мікробіології Христина...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фахівці кафедри біотехнології і мікробіології підвищують професійну кваліфікацію 04 квітня 2018