Н У Х Т

Формуємо культуру якості

29 june 2022

Формуємо культуру якості

27-28 червня в університеті з метою формування культури якості та підготовки до проведення акредитацій освітніх програм у 2022-2023 н. р. відбулися тренінги для гарантів. Організатори й модератори івентів – фахівці Центру моніторингу якості і координації освітньої діяльності НУХТ. Спікерами виступили гаранти освітніх програм, що пройшли акредитацію за новими вимогами у 2020-2022 роках.

Учасників тренінгів привітав перший проректор Володимир Яровий. Він зазначив, що акредитація освітніх програм – наріжний камінь, на якому будується діяльність закладу вищої освіти. Наш університет уже має достатню кількість успішних прикладів акредитації освітньо-професійних і освітньо-наукових програм за новими вимогами й дуже приємно, що ті, хто вже мають цей досвід, охоче діляться ним з колегами. Перший проректор побажав учасникам тренінгів успішної роботи і у подальшому успішних і легких акредитацій.

Відкрила тренінги директорка Центру моніторингу якості і координації освітньої діяльності НУХТ Олена Подобій. Вона також привітала учасників й проінформувала, що у цьому навчальному році успішно пройшли акредитацію 16 освітніх програм університету і одна з них – освітньо-наукова програма підготовки докторів філософії за спеціальністю «Біотехнологія» вперше в університеті акредитована з визначенням «зразкова». Також дві програми отримали умовну акредитацію на рік, через військову агресію проти нашої країни, що унеможливила роботу експертів НАЗЯВО. Фахівчиня привітала гарантів і всіх причетних із успішним проходженням акредитацій й подякувала за готовність поділитися своїм досвідом, оскільки дуже велика кількість освітньо-професійних і освітньо-наукових програм у наступному навчальному році включена до плану проходження акредитацій й роботу з їх підготовки необхідно починати вже зараз. І робити це краще, звичайно ж, врахувавши досвід колег.

Особливості підготовки акредитаційної справи висвітлив начальник відділу акредитації і ліцензування Володимир Смольницький.

Далі детально розбирали всі критерії і підкритерії оцінювання експертами НАЗЯВО освітньо-професійних програм. Своїм досвідом і лайфхаками охоче ділилися: по критерію 1 «Проєктування та цілі освітньої програми» Юлія Камбулова і Андрій Форсюк, по критерію 2 «Структура та зміст освітньої програми» Лариса Арсеньєва і Тетяна Янюк, по критерію 3 «Доступ до освітньої програми та визнання результатів навчання» Світлана Розумей і Сергій Балюта, по критерію 4 «Навчання і викладання за освітньою програмою» Віта Цирульнікова і Володимир Бойко, по критерію 5 «Контрольні заходи, оцінювання здобувачів вищої освіти та академічна доброчесність» Ірина Антоненко і Олександра Нєміріч, по критерію 6 «Людські ресурси» Лариса Арсеньєва і Олена Білик, по критерію 7 «Освітнє середовище та матеріальні ресурси» Костянтин Васильківський і Андрій Форсюк,  по критерію 8 «Внутрішнє забезпечення якості освітньої програми» Світлана Бурлуцька і Ольга Пєтухова, по критерію 9 «Прозорість і публічність» Наталія Федотова і Вячеслав Іващук, по критерію 10 «Навчання через дослідження» Тетяна Пирог і Олександр Гавва.

Спікери підготували для розгляду і обговорення критичні моменти в межах критерію та підкритеріїв, основні проблемні питання та помилки, які виникали на етапі формування відомостей самооцінювання, завантаження в систему акредитації, підготовки відповідей на запит експертної групи НАЗЯВО, підготовки фокус-груп і спілкування з експертами, подальшого проходження акредитаційної справи, реагування на рекомендації та зауваження експертної групи, Галузевої експертної ради (ГЕР) та НАЗЯВО, їх виконання.

Учасники тренінгів отримали корисні практичні поради і відповіді на свої питання. Багато що з почутого від колег взяли собі на замітку й спікери, адже робота над покращенням якості освітніх послуг і, зокрема освітніх програм – процес постійний і безперервний. Сподіваємося, тепер усім значно легше буде готуватися до акредитацій.

Published on: 29-06-2022
Read also:
Лекція доцентки Жешувського університету (Польща) для здобувачів освіти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів у онлайн-форматі відбулася гостьова лекція «Effect of extract from chokeberry on the properties of stored potato starch gels» доцентки Жешувського університету (Польща) Грети Адамчик  для здобувачів освітнього ступеня «Магістр», освітніх  програм «Технології хліба, кондитерських, макарон...

READ YOURSELF

Лекція доцентки Жешувського університету (Польща) для здобувачів освіти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 20 october 2021

НУХТ – у десятці лідерів за рейтингом акредитацій освітніх програм!

У квітні 2023 року команда Центру міжнародних проєктів «Євроосвіта» в експериментальному порядку визначила десятку університетів-лідерів за рейтингом акредитаційних експертиз, здійснених Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти за весь період проведення акредитацій з вересня 2019 року до грудня 2022 року. Оприлюднені дані виклика...

READ YOURSELF

НУХТ – у десятці лідерів за рейтингом акредитацій освітніх програм! 09 may 2023

Відбудуємо альма матер разом!

Дорогі випускники НУХТ, партнери університету! Що роблять українці, коли у їх житті біда? Перше – запитують «Як Ти?», далі – об’єднуються, підтримують і допомагають один одному. І це дає сили подолати складнощі, повернути втрачений контроль над ситуацією, спокійно та зважено прийняти найбільш раціональні рішення. Від початку війни вже кожен із н...

READ YOURSELF

Відбудуємо альма матер разом! 01 june 2023

Конкурс «Кращий технолог хлібопекарського і кондитерського виробництв»

Відбувся конкурс «Кращий технолог хлібопекарського і кондитерського виробництв», традиційно організований навесні кафедрою технології хлібопекарських і кондитерських виробів. Конкурс проводився серед здобувачів 4 курсу та 2 курсу зі скороченим терміном навчання Навчально-наукового інституту харчових технологій, які навчаються за освітнім ступенем «...

READ YOURSELF

Конкурс «Кращий технолог хлібопекарського і кондитерського виробництв» 28 may 2021