Н У Х Т

Формуємо культуру якості

29 june 2022

Формуємо культуру якості

27-28 червня в університеті з метою формування культури якості та підготовки до проведення акредитацій освітніх програм у 2022-2023 н. р. відбулися тренінги для гарантів. Організатори й модератори івентів – фахівці Центру моніторингу якості і координації освітньої діяльності НУХТ. Спікерами виступили гаранти освітніх програм, що пройшли акредитацію за новими вимогами у 2020-2022 роках.

Учасників тренінгів привітав перший проректор Володимир Яровий. Він зазначив, що акредитація освітніх програм – наріжний камінь, на якому будується діяльність закладу вищої освіти. Наш університет уже має достатню кількість успішних прикладів акредитації освітньо-професійних і освітньо-наукових програм за новими вимогами й дуже приємно, що ті, хто вже мають цей досвід, охоче діляться ним з колегами. Перший проректор побажав учасникам тренінгів успішної роботи і у подальшому успішних і легких акредитацій.

Відкрила тренінги директорка Центру моніторингу якості і координації освітньої діяльності НУХТ Олена Подобій. Вона також привітала учасників й проінформувала, що у цьому навчальному році успішно пройшли акредитацію 16 освітніх програм університету і одна з них – освітньо-наукова програма підготовки докторів філософії за спеціальністю «Біотехнологія» вперше в університеті акредитована з визначенням «зразкова». Також дві програми отримали умовну акредитацію на рік, через військову агресію проти нашої країни, що унеможливила роботу експертів НАЗЯВО. Фахівчиня привітала гарантів і всіх причетних із успішним проходженням акредитацій й подякувала за готовність поділитися своїм досвідом, оскільки дуже велика кількість освітньо-професійних і освітньо-наукових програм у наступному навчальному році включена до плану проходження акредитацій й роботу з їх підготовки необхідно починати вже зараз. І робити це краще, звичайно ж, врахувавши досвід колег.

Особливості підготовки акредитаційної справи висвітлив начальник відділу акредитації і ліцензування Володимир Смольницький.

Далі детально розбирали всі критерії і підкритерії оцінювання експертами НАЗЯВО освітньо-професійних програм. Своїм досвідом і лайфхаками охоче ділилися: по критерію 1 «Проєктування та цілі освітньої програми» Юлія Камбулова і Андрій Форсюк, по критерію 2 «Структура та зміст освітньої програми» Лариса Арсеньєва і Тетяна Янюк, по критерію 3 «Доступ до освітньої програми та визнання результатів навчання» Світлана Розумей і Сергій Балюта, по критерію 4 «Навчання і викладання за освітньою програмою» Віта Цирульнікова і Володимир Бойко, по критерію 5 «Контрольні заходи, оцінювання здобувачів вищої освіти та академічна доброчесність» Ірина Антоненко і Олександра Нєміріч, по критерію 6 «Людські ресурси» Лариса Арсеньєва і Олена Білик, по критерію 7 «Освітнє середовище та матеріальні ресурси» Костянтин Васильківський і Андрій Форсюк,  по критерію 8 «Внутрішнє забезпечення якості освітньої програми» Світлана Бурлуцька і Ольга Пєтухова, по критерію 9 «Прозорість і публічність» Наталія Федотова і Вячеслав Іващук, по критерію 10 «Навчання через дослідження» Тетяна Пирог і Олександр Гавва.

Спікери підготували для розгляду і обговорення критичні моменти в межах критерію та підкритеріїв, основні проблемні питання та помилки, які виникали на етапі формування відомостей самооцінювання, завантаження в систему акредитації, підготовки відповідей на запит експертної групи НАЗЯВО, підготовки фокус-груп і спілкування з експертами, подальшого проходження акредитаційної справи, реагування на рекомендації та зауваження експертної групи, Галузевої експертної ради (ГЕР) та НАЗЯВО, їх виконання.

Учасники тренінгів отримали корисні практичні поради і відповіді на свої питання. Багато що з почутого від колег взяли собі на замітку й спікери, адже робота над покращенням якості освітніх послуг і, зокрема освітніх програм – процес постійний і безперервний. Сподіваємося, тепер усім значно легше буде готуватися до акредитацій.

Published on: 29-06-2022
Read also:
Лекція від стейкхолдера для здобувачів кафедри технології хлібопекарських  і кондитерських виробів

На кафедрі технології хлібопекарських  і кондитерських виробів відбулася чергова гостьова лекція для здобувачів вищої освіти 4 курсу та магістрантів. На запрошення завідувача кафедри Володимира Ковбаси лекцію «Хлібопекарська промисловість України: становлення і сучасний стан» прочитав генеральний директор, голова ради об'єднання підприємств хлібопе...

READ YOURSELF

Лекція від стейкхолдера для здобувачів кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 08 october 2020

Педагогічна практика здобувачів освітньо-наукового ступеня «доктор філософії»: лекція з дисципліни «Нанобіотехнології»

У весняному семестрі у майбутніх докторів філософії передбачена педагогічна практика, яка відіграє ключову роль у їхньому професійному розвитку. Цей вид практики дозволяє їм не лише закріпити здобуті знання і вміння, але й відчути себе частиною академічного середовища, показати свої організаторські та комунікаційні навички. Педагогічна практика скл...

READ YOURSELF

Педагогічна практика здобувачів освітньо-наукового ступеня «доктор філософії»: лекція з дисципліни «Нанобіотехнології» 05 march 2024

Колектив НУХТ виборов право участі у двох нових проєктах програми Еразмус+

Наш університет – активний учасник різноманітних міжнародних проєктів. Днями прийшла звістка, що колектив НУХТ виборов право участі у двох нових проєктах програми Еразмус+. Відтепер в університеті буде функціонувати Jean Monnet EU Centre for the Circular and Green Economy. Також університет виборов проєкт Жан Моне Модуль Regulation of the use of f...

READ YOURSELF

Колектив НУХТ виборов право участі у двох нових проєктах програми Еразмус+ 19 august 2020

Досягнуто домовленості щодо академічної мобільності здобувачів кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів

Розширюючи партнерські зв’язки із зарубіжними колегами за спеціалізацією кафедри технології м'яса і м'ясних продуктів, завідувач кафедри, професор Василь Пасічний та відповідальний за практичну підготовку студентів, доцент Олег Галенко пройшли короткострокове стажування в компанії «Goodvalley» – другому за продуктивністю виробництва свинини м'ясопе...

READ YOURSELF

Досягнуто домовленості щодо академічної мобільності здобувачів кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів 24 january 2020