Н У Х Т

Оздоровче харчування – у центрі уваги науковців

19 november 2021

Оздоровче харчування – у центрі уваги науковців

17-18 листопада 2021 р. в університеті відбулася VIII Міжнародна науково-практична конференція «Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека».

На конференцію представили свої доповіді 76 науковців з нашого університету, інших закладів вищої освіти, наукових установ і підприємств: Державного біотехнологічного університету, Інституту післядипломної освіти НУХТ, Інституту продовольчих ресурсів НААН України, Полтавського державного аграрного університету, Херсонського національного технічного університету, ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України», Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України, ПРАТ Сarlsberg Ukraine, ТОВ «Спайс Ленд».

Зі вступним словом та доповіддю «Наука – виробництву» виступила завідувачка кафедри технології оздоровчих продуктів нашого університету, професорка Галина Сімахіна. 

Доповіді, заслухані на конференції, свідчать про те, що тематика функціональних та оздоровчих харчових продуктів викликає особливий інтерес, оскільки йдеться не просто про фізіологічні потреби людини в їжі, а про харчування, призначення якого виходить далеко за межі звичних уявлень про харчові продукти. З цієї точки зору дуже важливо, що випускники різних років нашої кафедри технології оздоровчих продуктів продовжують наукову співпрацю з викладачами кафедри, і підтвердженням цьому є ряд доповідей, які вони представили на конференцію. Серед них – Роман Науменко, Валерія Давиденко (Товариство з обмеженою відповідальністю «Науково-виробниче підприємство «ЄНАМІН»), Наталія Горлата (Приватне акціонерне товариство «Новоград-Волинський хлiбозавод»), Зоя Прут (ТОВ «Данон Дніпро»), Юлія Чиж (ПрАТ «Лакталіс-Суми»),Ольга Полевик (ТОВ «ЕКО РЕСУРС Україна»).

Ключовим моментом більшості доповідей є констатація нерозривного причинно-наслідкового зв’язку якісного харчування, нових збагачених харчових продуктів зі станом здоров’я споживачів.

Доповідачі констатували, що при виробництві та використанні повноцінних харчових продуктів мають бути пов’язані такі основні чинники: оздоровче харчування – екологічні проблеми виробництва нових продуктів – економічні проблеми – соціальні аспекти.

Стало традицією заслуховувати також доповіді магістрантів другого року навчання з озвученням результатів, отриманих при підготовці кваліфікаційних робіт. Для магістрантів це – перша публічна апробація їхніх теоретичних та експериментальних досліджень, що допомагає вдосконалити і на високому рівні підготувати й захистити кваліфікаційну магістерську роботу. Таких доповідей на конференції було заслухано 12, і найбільш схвальної оцінки заслужили презентації Яни Лісняк, Юлії Чемелєвої, Ольги Лешковят.

Загалом за результатами заслуховування та обговорення доповідей кращими визнані доповіді доцентки Наталії Стеценко та Юлії Чемелєвої «Обґрунтування рецептурного складу та розроблення способу виробництва чіпсів оздоровчого призначення», професорки Наталії Науменко та Олександра Межубовського «Активізація інтерактивного спілкування засобами термінотворення в галузі науки про здорове харчування», доцентки Світлани Бажай-Жежерун та Джоанни Ілюк «Порошок кропиви дводомної для оздоровчих харчових продуктів», доценти Наталії Стеценко та Владислави Вінярської «Спосіб виробництва йогурту з козячого молока для дитячого харчування з добавкою йодказеїн».

Практично у всіх представлених доповідях знайшли цілком обґрунтовані підтвердження відомої тези стосовно того, що їжа є потужним чинником зовнішнього середовища, який справляє визначальний позитивний вплив як на здорову, так і на хвору людину.

Автори доповідей навели чимало конкретних прикладів, які свідчать про те, що особливості їжі, склад, ступінь доступності біокомпонентів і безпека безпосередньо впливають також на настрій, поведінку людини в соціумі, визначають тривалість її активного життя. Це надало нового забарвлення розмаїттю і багатству поняття триєдиної системи «Людина – харчування – здоров’я».

Аналізуючи зазначені питання, автори доповідей запропонували, образно кажучи, узагальнюючий критерій виробництва та використання повноцінних оздоровчих харчових продуктів.

Учасники конференції прийняли рішення, в якому констатовано, що проблема харчування є сьогодні однією із найважливіших, як у межах однієї країни, так і планети Земля в цілому. Передусім, це стосуються проблеми оздоровчого харчування, і великий внесок у вирішення зазначених питань роблять науковці нашого університету.

Першочерговим завданням визначено подальше розроблення і ефективне впровадження у виробництво нового покоління харчових продуктів, у тому числі спеціального призначення.

Науковці одностайні в тому, що для конструювання, розроблення, виробництва та забезпечення населення оздоровчим харчуванням необхідним є нерозривний зв’язок науковців і виробників харчових продуктів. Наукова ідея має стати найважливішим елементом інноваційного виробництва та інноваційного бізнесу, адже найвищим призначенням сучасної теорії та практики харчової промисловості є збереження здоров’я української нації.

Published on: 19-11-2021
Read also:
У добру путь, бакалаври-2020!

2019-2020 навчальний рік добіг свого кінця. Він був дуже складним і, в першу чергу, для здобувачів четвертих курсів. Адже їм, на відміну від усіх інших, довелося не лише дистанційно завершувати навчання, але й дистанційно проходити переддипломну практику, дипломне проєктування і захищати свої кваліфікаційні бакалаврські роботи також дистанційно. С...

READ YOURSELF

У добру путь, бакалаври-2020! 08 july 2020

Захисти екологів-аудиторів

20 лютого на кафедрі екологічної безпеки та охорони праці відбулися захисти магістерських робіт студентів спеціальності 183 «Технології захисту навколишнього середовища» освітньої програми «Екологічний контроль та аудит». Екзаменаційну комісію  очолила доцент кафедри біотехнології Навчально-наукового інституту екологічної безпеки Національного аві...

READ YOURSELF

Захисти екологів-аудиторів 21 february 2019

Нагорода німецькому партнеру вручена!

Висока нагорода від НУХТ – нагрудний знак «За особливі заслуги перед Національним університетом харчових технологій» успішно дісталася до Німеччини та вручена професору Стефану Юнге. Цю почесну місію виконала амбасадорка та випускниця нашого університету Марія Аліпатова, яка нині працює над виконанням інноваційних проєктів у Швеції та Німеччині, р...

READ YOURSELF

Нагорода німецькому партнеру вручена! 16 june 2023

Подвійна перемога! І це лише початок…

При акредитації освітньо-професійної програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» одне із зауважень експертної групи під керівництвом професорки Тетяни Димань стосувалося відсутності на кафедрі технології оздоровчих продуктів викладачів, які мають сертифікат на володіння англійською мовою рівня В2 та досвіду з...

READ YOURSELF

Подвійна перемога! І це лише початок… 18 january 2024