Н У Х Т

Вільний вибір дисциплін для першокурсників

30 травня 2022

Вільний вибір дисциплін для першокурсників

У рамках імплементації основних положень Закону України «Про вищу освіту» щодо формування індивідуального навчального плану здобувача вищої освіти за рахунок вільного вибору дисциплін відбулася процедура ознайомлення здобувачів 1 курсу  спеціальності 161 «Хімічні технології та інженерія» з каталогом дисциплін вільного вибору. Нагадаємо, що загальний обсяг вибіркових дисциплін має складати не менше 25% від загального обсягу кредитів ЄКТС.

Для цієї освітньої програми практика вибору дисциплін не є новою. Спираючись на вже набутий досвід, зазначимо, що у вибіркових дисциплінах зацікавлені всі учасники освітнього процесу. Здобувачі отримують змогу підвищувати свої HardSkills опановуючи окремі курси. У свою чергу, викладачі на вибіркових дисциплінах працюють із більш умотивованими студентами.

Питання організації вибіркових дисциплін було розглянуте гаранткою освітньої програми «Хімічна технологія» першого (бакалаврського) рівня освіти Оленою Подобій і членом робочої групи освітньої програми Тетяною Бойчук.

Свої пропозиції щодо дисциплін вільного вибору, враховуючи специфіку підготовки здобувачів за спеціальністю 161 «Хімічні технології та інженерія», представили кафедри:технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів, харчової хімії, фізики та інші. Всі запропоновані дисципліни розміщені в Каталозі дисциплін для вільного вибору на сайті університету для ознайомлення.

Для здобувачів 1 курсу викладачами були організовані презентації курсів, які вони можуть обрати на 2022-2023 навчальний рік. Представники кафедр у різноманітній формі мали можливість представити свої курси і мотивувати здобувачів до їх вибору та опанування дисциплін професійного спрямування, які дозволять здобувачам поглиблювати свої професійні компетентності та отримати навики з фармацевтичної хімії, хімії гетероциклів, методів аналізу і визначення показників якості сировини та готової продукції, природи і походження сировини тощо.

Онлайн-зустрічі відбувались у невимушеній атмосфері. Розробники ознайомили здобувачів із метою, завданнями, основними тематиками вибіркових дисциплін. Кожний викладач намагався спонукати студентів до спілкування, презентації були цікаві та надзвичайно змістовні.

Студенти, обравши дисципліни, в яких вони самі найбільш зацікавлені, беруть активну участь у формуванні індивідуальної освітньої траєкторії. А викладачі, маючи вже певний досвід, готові змагатися за здобувачів постійно вдосконалюючи зміст і тематики дисциплін, що пропонуються для вільного вибору. 

Опублікований: 30-05-2022
Читайте також:
Розширення кордонів через мови

З 28 квітня по 1 травня викладачка кафедри іноземних мов професійного спрямування Тетяна Коваль брала участь у найбільшому у світі міжнародному щорічному заході для поліглотів та любителів мов Polyglot Gathering. Цей захід сповнений дивовижними лекціями та презентаціями, насиченими культурними дійствами та веселою соціальною програмою. Під час PG...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Розширення кордонів через мови 18 травня 2022

Ігрова форма заняття на кафедрі технології молока і молочних продуктів

Інноваційні технології навчання сприяють кращому досягненню пізнавальної діяльності здобувачів, виявляють творчу ініціативу та підвищують ефективність роботи шляхом поєднання самостійної та командної роботи, в основі яких лежить ідея розвитку особистості. Тож на кафедрі технології молока і молочних продуктів у навчальний процес дисципліни «Харчові ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ігрова форма заняття на кафедрі технології молока і молочних продуктів 19 грудня 2022

Про санітарно-гігієнічну безпеку підприємств гостинності на гостьовій лекції фахівчині-управлінки

На кафедрі готельно-ресторанної справи відбулася чергова гостьова лекція для здобувачів третього року навчання спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» у рамках дисципліни «Санітарно-гігієнічна безпека в галузі: вітчизняний і європейський досвід». Цього разу на запрошення завідувачки кафедри і лекторки дисципліни Лариси Шаран, поділитися сво...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про санітарно-гігієнічну безпеку підприємств гостинності на гостьовій лекції фахівчині-управлінки 21 жовтня 2024