Н У Х Т

Фантастичні звірі та як їх створити: гостьова лекція для третьокурсників-біотехнологів

14 грудня 2022

Фантастичні звірі та як їх створити: гостьова лекція для третьокурсників-біотехнологів

На кафедрі біотехнології і мікробіології відбулася надзвичайно цікава гостьова лекція, яку у межах дисципліни «Генетика» третьокурсникам спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» прочитав декан факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва, стандартизації та біотехнології Миколаївського національного аграрного університету, професор Михайло Гиль.

Розповідь гостьового лектора почалася з екскурсу до світанку ери генетичної інженерії, коли праці Корана, Лобана і Берга відкрили людству шлях до влади над геномом, а він був іще хлопчиком, який цікавився кінологією і мріяв про те, щоб в майбутньому наука дала світу нові ліки та вакцини, що позбавлять від багатьох хвороб і людей, і тварин. Проходили роки, розвивалися технології і, врешті, Михайло Іванович сам став одним із тих, хто творить біотехнологічні дива.

У сучасному світі для біотехнолога роботи більш ніж вистачає, особливо якщо справа йде про роботу, пов’язану з генною інженерією. За менш ніж півстоліття генна інженерія перетворилася з чогось на межі фантастики в абсолютно практичну технологію, що вже застосовується по всьому світу в різних галузях економіки – сільському господарстві, харчовій промисловості, фармації та мікробіологічній промисловості. Тож, професор Гиль, як людина, що має неабиякий досвід у цій сфері, повідав здобувачам освіти про багато аспектів сучасної генетичної інженерії – розповів про виробництво ліків за допомогою генетично вдосконалених бактерій, про отримання м’яса зі стовбурових клітин, що за тисячі доларів подають в елітних ресторанах Дубаю та Сінгапуру, але вже скоро воно дозволить всьому людству їсти бургери та стейки, не витрачаючи величезні площі земної поверхні під пасовиська і не забиваючи тварин. Розповів лектор і про те, як генетики створювали люмінесцентну мишу і козу, з молока якої можна робити бронежилети. А найголовніше – розказав про те, як методами генної інженерії перемогти продовольчу кризу та позбавити людство від багатьох хвороб.

Тож, із розповіді професора третьокурсники зробили висновок, що генетична інженерія дає людству владу над усім живим і робить неможливе – можливим. Проєкти, які не вдавалося здійснити методами введення модифікованої плазміди чи проведення трансдукції, зараз стають здійсненними завдяки технології CRISPR-Cas9, яка фактично є чарівною паличкою біотехнолога, що робить його ледь не всемогутнім. Головне зараз – розпорядитися цією могутністю з розумом. Забороняти генну модифікацію контрпродуктивно, адже немає ні сенсу, ні можливості це зробити. Як можна заборонити батькам захистити свою дитину від страшної хвороби? Як можна заборонити фермеру виростити вдвічі більший врожай, щоб нагодувати тих, хто помирає з голоду? Не треба забороняти технології і не варто їх боятися. Генна інженерія сама по собі не добро і не зло. Якщо використати її на благо людству, то можна перемогти голод і хвороби, освоїти космічний простір та значно збільшити тривалість і якість життя мільйонів людей. 

Опублікований: 14-12-2022
Читайте також:
НУХТ і DGNB об’єднують зусилля: партнерство у сфері сталого проєктування

Наш університет нещодавно уклав важливий меморандум про співпрацю з найбільшою в Європі мережею сталого будівництва DGNB (Німецька рада з питань сталого будівництва). У центрі організації DGNB лежить її асоціація, що включає близько 2000 членів. Це партнерство стало можливим завдяки ініціативи кафедри теплоенергетики та холодильної техніки Навчальн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

НУХТ і DGNB об’єднують зусилля: партнерство у сфері сталого проєктування 07 червня 2023

Викладачі кафедри технології оздоровчих продуктів на V міждисциплінарному симпозіумі «Раціон майбутнього – візія та перспективи»

Нещодавно викладачки кафедри технології оздоровчих продуктів, професорка, д.т.н. Галина Сімахіна, доцентка, к.х.н. Наталія Стеценко та доцентка, к.т.н. Світлана Камінська взяли активну участь у V міждисциплінарному симпозіумі opinion leaders нутриціології та дієтології «Раціон майбутнього – візія та перспективи». Програма симпозіуму була насиченою...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі кафедри технології оздоровчих продуктів на V міждисциплінарному симпозіумі «Раціон майбутнього – візія та перспективи» 25 жовтня 2024

Хіміки-технологи опановують хімію гетероциклічних сполук

На кафедрі харчової хімії 25-го жовтня відбулася запланована відкрита лекція доцента Світлани Ковальової з дисципліни «Хімія гетероциклічних сполук» для студентів групи ХТ-2-9. Тема заняття – «Шестичленні гетероциклічні сполуки. Піридин». На початку лекції доцент зупинилася на застосуванні цього класу органічних сполук у харчовій та фармацевтичних...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Хіміки-технологи опановують хімію гетероциклічних сполук 28 жовтня 2019

Викладачі НУХТ обговорюють енергетичну та екологічну безпеку України

Викладачі кафедри теплоенергетики та холодильної техніки разом із видатними експертами активно приєдналися до публічної онлайн-дискусії «Європейський зелений курс і повоєнна відбудова України: як забезпечити енергетичну та екологічну безпеку», яка відбулася 1 листопада 2023 року в рамках щорічної Конференції УНП. Подія відзначилася активною участю...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі НУХТ обговорюють енергетичну та екологічну безпеку України 03 листопада 2023