Н У Х Т

Досвід першої акредитації освітньої програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення»

07 листопада 2022

Досвід першої акредитації освітньої програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення»

З 3 по 5 листопада відбулася акредитація освітньої програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення».

Відповідно до програми зустрічі з експертною групою у складі Тетяни Димань, Яни Євчук, Ірини Солоницької та Анастасії Паталашко, 3 листопада відбулося спілкування гарантки програми Галини Сімахіної з експертами. У короткій презентації гарантка зазначила, що наприкінці ХХ століття доказова медицина довела безпосередній зв’язок між станом здоров’я населення та структурою харчування. Це обґрунтувало необхідність розвитку індустрії здорового харчування. Вже у 1997 році, завдяки зусиллям провідних країн світу, на світовому ринку було реалізовано оздоровчої продукції на 39 млрд. доларів США, а на сьогодні раціон харчування населення цих країн на 60-70 % складається з оздоровчих продуктів.

Відставання України в цьому напрямі стало очевидним, притому що середня тривалість життя наших громадян і тоді, і зараз є найнижчою у Європі. І в 1999 році в нашому університеті за ініціативи тодішнього ректора, академіка Івана Гулого, уперше в Україні був здійснений набір здобувачів на спеціальність «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення», а у 2017 р. на базі цієї спеціальності була сформована освітня програма з ідентичною назвою.

Галина Сімахіна сформулювала цілі та завдання програми, розповіла про її унікальність, співпрацю зі стейкхолдерами, здобувачами, випускниками програми, наголосила на потребі у фахівцях на ринку, навела дані щодо працевлаштування випускників освітньої програми, теоретичні здобутки кафедри у процесі викладання дисциплін здобувачам. Також вона зазначила недоліки, які треба подолати, та перспективи розвитку програми на наступні роки.

Потому гарантка відповіла на всі запитання членів експертної групи.

При зустрічі з керівництвом і менеджментом університету виступив ректор Олександр Шевченко. Він зазначив: наш університет завжди приймає виклики, які ставить перед ним суспільство з точки зору інноваційного наповнення діяльності усіх галузей харчової промисловості. Приймає і вирішує. У цьому контексті показовою є історія започаткування в університеті підготовки фахівців із технологій оздоровчих продуктів.

Цілі освітньої програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» – підготовка принципово нового покоління фахівців-технологів, здатних поєднувати, з одного боку, необхідний рівень медичних знань щодо впливу компонентів харчових продуктів на функціонування організму людини, а з другого – уміти конструювати, розробляти і отримувати нові види продуктів, які забезпечують його нормальну життєдіяльність. Разом із тим, це визначає й унікальність цієї програми.

До унікальності цієї програми, яка водночас є однією з її сильних сторін, варто віднести багатопрофільність підготовки фахівців: випускники успішно працюють на підприємствах різних галузей харчової промисловості, фармацевтичних, у наукових установах, закладах освіти. Про це ж свідчить і тематика кваліфікаційних магістерських робіт, яка охоплює практично всі харчові галузі, а також розроблення продуктів спеціального призначення.

Освітня програма знайшла своє належне місце в загальній системі освітньої та наукової діяльності університету. У переліку пріоритетних наукових досліджень університету першу позицію посідає напрям «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення». Освітню програму знають у межах України та за кордоном. Про це свідчить участь науковців багатьох європейських країн у щорічних міжнародних конференціях «Оздоровчі продукти та дієтичні добавки: якість, безпека, ефективність», яку в листопаді цього року кафедра технології оздоровчих продуктів проводитиме вдев’яте. Активну участь у таких конференціях беруть магістранти освітньої програми. Результати їхніх наукових досліджень опубліковані у фахових наукових статях, збірниках матеріалів конференцій, доповідей.

Слід наголосити на тому, що підготовка здобувачів за освітньою програмою здійснюється лише на основі авторських курсів, підручників, посібників, монографій, оскільки необхідної літератури при започаткуванні програми не було, як і не було переліку тих дисциплін, які зараз становлять основу навчальних планів. Не виключено, що з часом саме ці розробки викладачів кафедри стануть класикою для підготовки наступних поколінь фахівців із оздоровчих продуктів, а їхня затребуваність на ринку праці досить велика (випускники минулого року працевлаштовані на 85 %), і вона постійно зростатиме, зважаючи на світовий тренд здорового харчування.

Задля об’єктивності слід зазначити недоліки у реалізації освітньої програми, які стосуються передусім необхідності ширшої співпраці з підприємствами харчової промисловості, активнішого залучення роботодавців і стейкхолдерів до участі у навчальному процесі, необхідність стажування викладачів за кордоном, їхньої участі у спільному виконанні міжнародних наукових проєктів. Як і в інших освітніх програмах, потребує оновлення матеріально-технічна база кафедри.

Керівництво університету переконане, що перспективами розвитку освітньої програми, які відповідають Стратегічному планові розвитку університету на найближчі роки, ці недоліки будуть ліквідовані, освітня програма постійно вдосконалюватиметься на основі вітчизняного та зарубіжного досвіду, а її випускники стануть тим творчим потенціалом, який продовжить формування в Україні індустрії здорового харчування, підносячи її до рівня провідних країн світу. 

На наступних етапах акредитації відбулися зустрічі зі здобувачами вищої освіти: Іриною Медведюк, Дмитром Медведюком, Марією Шорніковою, Олексієм Задворним (магістранти 1 курсу), Олександром Межубовським, Владою Вінярською, Марією Галушко, Михайлом Данилюком (магістранти 2 курсу); викладачами кафедри; випускниками освітньої програми Валерією Луценко, Мариною Побрусило, Ольгою Акіншиною та Максимом Закржевським.

Учасники фокус-груп відповіли на запитання експертів, а їх було поставлено у досить широкому діапазоні – починаючи від розуміння здобувачами особливостей програми, її ефективності у підготовці фахівців, широких перспектив майбутнього кар’єрного зростання і завершуючи умовами проживання у студентському гуртожитку.

Експерти залишилися задоволені відповідями членів фокус-груп.

На відкритій зустрічі, присвяченій обговоренню освітньої програми з боку представників інших навчальних ф наукових закладів, роботодавців були присутні наші шановні колеги: член Президії ГО «Професійна експертна рада України», керівник секції «Здоров'я нації» науково-інженерного товариства України, заступник генерального директора «Єврокон Україна» Юрій Задніпряний, лауреатка Державної премії України в галузі науки і техніки, докторка технічних наук, професорка кафедри харчової хімії та експертизи Одеського національного технологічного університету Наталія Черно,  докторка сільськогосподарських наук, професорка кафедри харчових технологій Уманського національного університету садівництва Ніна Осокіна, докторка технічних наук, професорка, завідувачка кафедри технології ресторанної та аюрведичної продукції нашого університету Олександра Немирич, докторка технічних наук, професорка цієї ж кафедри Наталія Фролова, технік-технолог підприємства Sish Impex Promа (м. Київ) Сергій Штепа, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри технології м'яса і м'ясних продуктів нашого університету Василь Пасічний, докторка технічних наук, професорка кафедри готельно-ресторанної справи нашого університету Тетяна Сильчук.

Завдяки професійній компетентності всіх виступаючих, їхній обізнаності в особливостях освітньої програми, потребах ринку у таких фахівцях, перспективних напрямах розвитку освітньої і наукової діяльності обговорення програми відбулося на високому рівні з акцентом на сильні сторони програми і конструктивними зауваженнями щодо її вдосконалення.

Практично всі співробітники кафедри брали участь у підготовці матеріалів до акредитації, проте найскладнішою ділянкою роботи виявився завершальний етап, коли потрібно було всі матеріали вводити у систему НАЗЯВО. Ця робота потребує і великих знань комп’ютерних технологій, і вміння швидко приймати рішення, і здатності дотримуватись дедлайну – на завантаження кожного критерію було передбачено лише 20 хвилин. І з усіма цими завданнями чудово впоралася на найвищому рівні молода доцентка кафедри Світлана Камінська. Також вона справила велике враження на членів експертної групи і всіх присутніх на резервній зустрічі, яка відбулася 4 листопада і на якій Світлана демонструвала прийоми роботи з дистанційною платформою Moodle на запит експертної групи. 

Кафедра технології оздоровчих продуктів вдячна експертній групі за доброзичливе ставлення до всіх учасників процесу акредитації, за корисні поради та рекомендації, за можливість перейняти досвід інших закладів вищої освіти.

Робота експертної групи триває, постійно надходять нові запити щодо різних сторін освітньої та наукової діяльності кафедри, результатів опитування здобувачів, надання нових нормативних документів тощо.

Таким чином, робота з акредитації продовжується, це вперше кафедра отримує такий цінний досвід. Сподіваємося, що завдяки злагодженій роботі здобувачів і викладачів кафедри освітня програма успішно пройде всі етапи акредитації і отримає нові повноваження для продовження діяльності.

Опублікований: 07-11-2022
Читайте також:
Гостьова лекція про органічне виробництво в Україні для магістрів кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбулася гостьова лекція з дисципліни «Інноваційні технології органічних харчових продуктів» для здобувачів освітнього ступеня «Магістр», що навчаються за освітньо-професійною програмою «Технології органічних харчових продуктів». Лекція «Органічне виробництво в Україні» була прочитана н...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Гостьова лекція про органічне виробництво в Україні для магістрів кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 12 лютого 2021

Тенденції і зміни на ринку гостинності після закінчення карантину обговорили наші викладачі

Життя не стоїть на місці! З цим девізом Академія гостинності 15 квітня 2020 року провела онлайн-зустріч готелярів «Життя після життя:  повернути гостей та …» , у якій взяли участь доценти кафедри туристичного та готельного бізнесу Катерина Верес, Олена Розметова і Віктор Тринчук. Під час дискусії обговорювалися актуальні питання щодо очікувань гос...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тенденції і зміни на ринку гостинності після закінчення карантину обговорили наші викладачі 16 квітня 2020

Перше планове засідання вченої ради університету у новому навчальному році

7 вересня 2023 року у залі засідань відбулося перше у цьому навчальному році планове засідання вченої ради університету. Ректор Олександр Шевченко розпочав його з вітання присутніх з початком нової сторінки в історії нашого колективу й побажання наснаги, терпіння й втілення всіх планів. Також вчена рада привітала колег, що відсвяткували дні народж...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перше планове засідання вченої ради університету у новому навчальному році 07 вересня 2023

Високий фаховий рівень демонструють викладачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Доцент кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Анна Грищенко в режимі конференції ZOOM прочитала відкриту лекцію для здобувачів 2 курсу Навчально-наукового інституту харчових технологій спеціальності 181 «Харчові технології». До лекції приєдналися також завідувач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Володим...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Високий фаховий рівень демонструють викладачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 16 вересня 2020