5 листопада 2021 р. кафедра туристичного та готельного бізнесу взяла участь у Всеукраїнській конференції «Засади науково-практичного супроводу захисту гастрономічної спадщини України як складової НКС».
Захід об’єднав колег із різних закладів вищої освіти для обговорення шляхів інтеграції в навчальні програми ЗВО уніфікованої (відповідно до європейських стандартів) методики ідентифікації, опису, визначення, обліку та валоризації традиційних харчових продуктів і напоїв.
На конференції наголошувалося на необхідності сприяння створенню моделі міжсекторальної взаємодії ЗВО, громадських організацій, органів самоврядування та бізнесу, спрямованої на захист і валоризацію гастрономічної спадщини; започаткування мережевої співпраці ЗВО та розроблення програми дій із поширення знань щодо захисту гастрономічної спадщини, як елемента НКС, у процес підготовки фахівців із культури, туризму, харчових технологій, регіонального розвитку та інших напрямків; сприяння реалізації просвітницьких ініціатив для широкої громадськості (з фокусом на ОТГ).
На особливу увагу заслуговують доповіді: «Мультидисциплінарна команда як запорука успіху в реалізації проєктів, що стосуються гастрономічних елементів нематеріальної культурної спадщини»; «Їжа як елемент культурної традиції та складова етнічної самосвідомості»; «Етнічна їжа українців, перші національні бази даних їжі» і проєкт «Віртуальний музей «Вітрина Закарпаття»; «Засади сенсорного аналізу для дослідження традиційних продуктів та напоїв»; «Бази даних і знань елементів гастрономічної спадщини»; «Про елемент НКС поданий на внесення до національного переліку «Лек вар»; «Традиційні продукти і напої як об’єкти туристичного тяжіння»; «Моделі практичного застосування гастрономічної спадщини як ресурсу»; «Принципи інклюзивності у створенні продуктів-проєктів».
Участь у таких спеціалізованих наукових заходах сприяє розвитку професійних компетентностей викладачів кафедри та відкриває нові можливості для співпраці з експертами галузі.