Н У Х Т

До обміну досвідом щодо адаптації дуальної форми здобуття освіти в Україні долучилася наш викладач

04 серпня 2020

До обміну досвідом щодо адаптації дуальної форми здобуття освіти в Україні долучилася наш викладач

28-30 липня 2020 року доцент кафедри вищої математики ім. проф. Можара В.І Вікторія Романенко взяла участь у зустрічі представників закладів освіти та роботодавців, а також експертів з питання адаптації дуальної форми здобуття освіти в Україні, організованій  представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в партнерстві із Науково-методичним центром вищої та фахової передвищої освіти.

Основна увага була приділена обміну досвідом з питань реалізації пілотного проєкту, виявленим проблемам, а також напрацюванню висновків до звіту про перший рік впровадження дуальної форми здобуття освіти та відповідних рекомендацій стейкхолдерам.

Нагадаємо, що починаючи з 2014 року у співпраці із Міністерством освіти і науки України, Українською асоціацією маркетингу та представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта реалізується проєкт із популяризації, адаптації та впровадження дуальної форми здобуття освіти. Партнерами проєкту стали  Федерація металургів та Федерація роботодавців України, Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти та широке коло роботодавців й закладів фахової передвищої та вищої освіти.

Основними досягненнями проєкту є розроблення та прийняття Концепції підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти (схвалена Кабінетом Міністрів України 19 вересня 2018 р.) і сприяння виконанню плану з її реалізації. У 2019 році стартував масштабний експеримент щодо впровадження дуальної форми здобуття освіти у 44 навчальних закладах фахової передвищої та вищої освіти.

Успішний досвід упровадження дуальної освіти вже має і наш університет. Укладені кілька тристоронніх договорів між здобувачами вищої освіти, НУХТ і підприємствами харчової промисловості, за якими студенти навчаються одночасно і в університеті, і на підприємствах. Зокрема, на кафедрі технології молока і молочних продуктів уже другий рік успішно продовжується практика запровадження елементів дуальної форми здобуття освіти. У 2019-2020 навчальному році тристоронній договір щодо підготовки фахівця освітнього ступеню «магістр» за дуальною формою здобуття освіти укладений між НУХТ, ТОВ «Кременецьке молоко» та студентом 1 курсу магістратури Дмитром Дворецьким. І навіть введення загальнодержавного карантину не завадило Дмитрові успішно і своєчасно виконувати програму стажування та індивідуальний графік навчання. На підприємстві він стажується на посаді інженера з якості та своєчасно, а іноді зі значним випередженням індивідуального графіку навчання, складає усі поточні модульні заходи.

Подібна практика засвідчила свою якість і зручність, тож досвід і рекомендації, отримані нашим викладачем під час зустрічі, стануть у нагоді при подальшому розвиткові дуальної освіти в університеті.

 

Опублікований: 04-08-2020
Читайте також:
Стейкхолдери в дії!

На кафедрі експертизи харчових продуктів відбулося засідання робочої групи у складі гаранток освітньо-професійних програм на освітніх рівнях «бакалавр» і «магістр» Світлани Усатюк та Лариси Арсеньєвої, викладачок кафедри Оксани Вашеки, Вікторії Кійко і Оксани Петруші, практиків – провідної фахівчині відділу контролю якості виробництва Департаменту ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Стейкхолдери в дії! 22 лютого 2021

Студентський форум на кафедрі іноземних мов професійного спрямування

Кафедра іноземних мов професійного спрямування 6 грудня запросила студентів четвертого курсу до участі у Студентському форумі. Тема обговорення «Я в моїй професії – плани і перспективи» («I am in my profession – plans and prospects») була обрана не випадково. Менше року залишилося до того часу, коли випускники університету з дипломами бакалаврів по...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студентський форум на кафедрі іноземних мов професійного спрямування 08 грудня 2023

Перший «відмінний» захист здобувачів магістерського рівня за освітньо-професійною програмою «Готельна і ресторанна справа»

На кафедрі готельно-ресторанної справи розпочалися захисти кваліфікаційних дипломних робіт і проектів здобувачів вищої освіти магістерського рівня спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа», освітньо-професійна програма «Готельна і ресторанна справа», денної форми навчання. Магістрантів із цією знаковою подією привітав завідувач кафедри і декан...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перший «відмінний» захист здобувачів магістерського рівня за освітньо-професійною програмою «Готельна і ресторанна справа» 14 лютого 2020

Про харчову безпечність і норми НАССР – наші викладачі вчать і вчаться

18 липня відбувся прямий ефір за вимогами системи харчової безпечності та нормами НАССР від консалтингового агентства «PROFI CLUB Training», до якого долучилися й наші викладачі випускових кафедр Навчально-наукового інституту харчових технологій та факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка. Разом із сертифік...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про харчову безпечність і норми НАССР – наші викладачі вчать і вчаться 19 липня 2022