Н У Х Т

Дбай про своє здоров’я

01 грудня 2023

Дбай про своє здоров’я

1 грудня світ відзначає день боротьби зі СНІДом та толерантності до ВІЛ-позитивних людей.

Безумовно, СНІД – це трагедія для всієї людської спільноти. Ми повинні з особливим співчуттям і підтримкою ставитися до людей з ВІЛ, адже найчастіше вони відчувають себе самотніми у боротьбі зі страшною недугою.

Студенти-маркетологи першого курсу разом із викладачкою Іриною Ніколаєнко провели вікторину «Жити на повну можливо» в розрізі якої пригадали старі знання та освоїли нові.

ВІЛ-інфекція – це хронічне захворювання, що виникає внаслідок потрапляння в організм вірусу імунодефіциту людини. Вірус вражає імунну систему, порушує захисні функції організму та поступово робить його беззахисним перед іншими інфекціями та захворюваннями.

Як це працює? У здоровому організмі в разі потрапляння чужорідних тіл вмикаються захисні функції імунної системи. Першими реагують Т-лімфоцити: розпізнають, що саме потрапило до організму, і передають інформацію про це В-лімфоцитам. В-лімфоцити синтезують антитіла, які борються з чужорідними антигенами.

ВІЛ же вражає Т-лімфоцити, а якщо конкретніше – клітини CD4. Імунітет людини просто не знає, що йому треба відповісти на загрозу і як це зробити. Без імунітету людина лишається беззахисною перед будь-якою інфекцією.

За умови регулярного тестування на ВІЛ можна буде вчасно дізнатися про ВІЛ-позитивний статус та якомога раніше розпочати лікування – антиретровірусну терапію. А вона у свою чергу рятує життя.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом – це важлива нагода для підвищення поінформованості молоді, широких верств населення про проблеми ВІЛ/СНІДу, проблеми людей, які живуть із ВІЛ/СНІДом, звільнення від наркотичної та алкогольної залежності.

Опублікований: 01-12-2023
Читайте також:
Третьокурсники поглиблюють фахові знання

Третьокурсники освітньої програми «Харчові технології та інженерія» (групи ТК-3-10) разом із доцентками кафедри технології консервування Катериною Рубанкою і Тетяною Левківською прослухали виїзну лекцію на базі ТОВ «Сільпо Фуд». Представники компанії розповіли їм про важливість вирощування рослинної сировини в Україні, її раціонального переробленн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Третьокурсники поглиблюють фахові знання 21 жовтня 2025

Безпека – понад усе: в університеті відпрацювали алгоритми дій у разі надзвичайних ситуацій

Особиста безпека кожного учасника освітнього і наукового процесів в нашому університеті – перший пріоритет і для керівництва, і для всього колективу. Саме тому велика увага приділяється інформуванню викладачів, співробітників, здобувачів вищої освіти всіх ступенів щодо правил безпеки та відпрацюванню алгоритмів дій у разі виникнення небезпечних сит...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Безпека – понад усе: в університеті відпрацювали алгоритми дій у разі надзвичайних ситуацій 03 жовтня 2024

Про культурні відмінності України та США говорили першокурсники з іноземним гостем

У рамках популяризації вивчення англійської мови викладачка кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації Наталія Божок разом зі спеціальним гостем Stuart Snuggs провела захід «Сultural differences between Ukraine and the USA» для здобувачів першого курсу Навчально-наукового інституту економіки і управління . Студенти презентували міні...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про культурні відмінності України та США говорили першокурсники з іноземним гостем 11 листопада 2021

Наукові пошуки магістрантів в Інституті агроекології та природокористування

Здобувачка-магістрантка Ольга Костенчук проходила науково-дослідницьку практику в Інституті агроекології та природокористування НААН України, де отримала корисний досвід. Майбутня екологиня брала безпосередню участь у проведенні досліджень у лабораторії, що дозволило краще зрозуміти важливість збереження природних ресурсів та охорони навколишнього...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наукові пошуки магістрантів в Інституті агроекології та природокористування 12 липня 2024