Н У Х Т

Цінний практичний досвід: екскурсія на фармацевтичне підприємство «Фармекс Груп»

02 жовтня 2023

Цінний практичний досвід: екскурсія на фармацевтичне підприємство «Фармекс Груп»

Кожному майбутньому біотехнологу важливо не тільки отримувати теоретичну інформацію на лекціях, але і бачити наживо технологічні процеси, обладнання, що підкріплює мотивацію до подальшого навчання, допомагає кращому розумінню матеріалу, та, як наслідок, сприяє становленню висококваліфікованого фахівця. Тож, нещодавно магістранти та студенти 4 курсу кафедри біотехнології і мікробіології охоче скористалися чудовою нагодо. потрапити за лаштунки виготовлення лікарських засобів на підприємстві «Фармекс Груп».

Це фармацевтичне підприємство є новим порівняно з іншими, побудоване у 2008, введено в експлуатацію у 2010 році. Тому, з самого початку було спроєктоване відповідно до вимог європейських стандартів для фармацевтичної промисловості GMP ЄС, а не шляхом модернізації окремих виробничих ділянок, побудованих ще за СРСР. Портфель препаратів компанії охоплює широкий спектр лікарських засобів: антибактеріальні, протиревматичні, протизапальні, противірусні тощо. На підприємстві є три цехи з виготовлення твердих нестерильних, м`яких та ін`єкційних засобів (і наші екскурсанти побували у кожному з них!), приміщення для допоміжних робіт, складські приміщення та лабораторії контролю якості та фармацевтичного розроблення.

Така цікава і змістовна екскурсія відбулася завдяки магістранту кафедри біотехнології і мікробіології Руслану Ковалю, який обіймає посаду заступника директора з якості ТОВ «Фармекс Груп». До проведення екскурсії також долучилась пані Аліна Мозоль (Короленко), випускниця кафедри 2015 року, яка наразі також обіймає посаду у керівній ланці підприємства. Здобувачам було дуже приємно почути від заступника директора, що випускники НУХТ мають на початку кар’єри глибокі знання, і навіть у кожному відділі підприємства є багато фахівців із дипломом випускника кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ. Все це свідчить про високоякісну підготовку наших здобувачів та плідну працю викладачів.

Підприємство – немов живий організм, тому екскурсанти стали свідками безперервного циклу роботи фасувальних машин, реакторів, автомату наповнення ампул, все працювало дуже злагоджено та робітники уважно слідкували за процесами. Приємно вразило інноваційне обладнання, яке було настільки автоматизоване, що дозволяло звести до мінімуму необхідність присутності операторів.

Було цікаво побачити на власні очі машини для пакування таблеток і супозиторіїв у блістери, фасування блістерів у коробки, шприцьову машину, ізолюючі технології, реактори на 3 та 5 метрів кубічних для зберігання води, СІР-мийку, хроматографи, матеріальні та персональні шлюзи тощо. Під час екскурсії усім згадувались лекції, де розповідали про фармацевтичне виробництво, тож у здобувачів була змога і повторити матеріал, і поглибити знання.

Під час екскурсії до лабораторії контролю якості усі переконалися, що контроль за виробництвом здійснюється дуже ретельно та часто, забезпечуючи пацієнтам високоякісні ліки. Екскурсанти побували у відділені підготовки води та побачили всі ступені підготовки води фармакопейної якості: від води із централізованої мережі до ін’єкційної, яка завжди підтримується у русі за високої температури, а також були свідками копіткої праці робітників в лабораторіях контролю якості – хімічній та мікробіологічній. Суворе дотримання показників якості сировини, проміжної продукції та готового продукту перевіряється саме там. На підприємстві функціонує лабораторія фармацевтичного розроблення, що свідчить про бажання компанії створювати нові та корисні ліки.

Усі екскурсанти дуже вдячні Руслану Ковалю, Аліні Мозоль (Короленко) завідувачу кафедри, професору Віктору Стабнікову та доцентці Вікторії Красінько за можливість побачити як функціонує фармацевтичне підприємство, закріпити теоретичні знання за попередньо вивченими дисциплінами та надихнутися на новий навчальний рік.

Опублікований: 02-10-2023
Читайте також:
Стратегічні орієнтири розвитку визначив колектив Навчально-наукового інституту харчових технологій

12 вересня у ході традиційних зборів трудового колективу, що розпочинають кожний новий навчальний рік, пріоритетні напрямки й стратегічні орієнтири розвитку визначив колектив Навчально-наукового інституту харчових технологій. Директор інституту Оксана Кочубей-Литвиненко розпочала збори з вітання присутніх із початком чергового навчального року й п...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Стратегічні орієнтири розвитку визначив колектив Навчально-наукового інституту харчових технологій 12 вересня 2019

З класикою німецького кінематографу мовою оригіналу знайомляться здобувачі освіти

24 травня 2023 року за ініціативи доцентки кафедри іноземних мов професійного спрямування Ольги Неживої третьокурсники спеціальності «Туризм» факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф.Доценка, які вивчають німецьку мову приєдналися до проєкту Goethe-Institut в Україні, який у співпраці з Міжнародним кінофестивалем «Мо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

З класикою німецького кінематографу мовою оригіналу знайомляться здобувачі освіти 26 травня 2023

Роби, що можеш, із тим, що маєш, там, де ти є…

Працівники й студенти Полтавського фахового коледжу нашого університету вкотре долучились до волонтерської допомоги військовим Збройних Сил України, що захищають суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Із початком активної фази російсько-української війни в гуртожитку закладу освіти було організоване плетіння маскувальних сіток. Про...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Роби, що можеш, із тим, що маєш, там, де ти є… 29 квітня 2022

Лектори кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства вражають рівнем викладацької майстерності

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбулося відкрите  заняття «Основні поняття. Об’єкти, суб’єкти інтелектуальної власності та правові засоби її охорони. Законодавча база України» з дисципліни «Інтелектуальна та промислова власність», яке доцент кафедри, к.т.н. Микола Бондара провів для здобувачів-магістрантів напряму підгот...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Лектори кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства вражають рівнем викладацької майстерності 01 жовтня 2020