Н У Х Т

Біотехнології – майбутнє світу – впевнилися наші першокурсники

02 грудня 2020

Біотехнології – майбутнє світу – впевнилися наші першокурсники

Друга половина ХХ століття була ознаменована бурхливим розвитком вітчизняної індустрії мікроорганізмів і створенням нової галузі – мікробіологічної промисловості, яка потребувала нових фахівців. Для підготовки таких спеціалістів у кінці 60-х років на базі кафедри технічної мікробіології Київського технологічного інституту харчової промисловості (нині – НУХТ) була створена кафедра технології мікробіологічних і вітамінних виробництв, нині – кафедра біотехнології і мікробіології. Одним із перших випускників кафедри (1972 р.) є д.б.н., професор Володимир Іванов, який довгий час працював в Інституті мікробіології і вірусології НАН України, а також в університетах Азії та США, а наразі є почесним професором НУХТ, радником ректора з міжнародних та наукових питань.

Маючи вагомий досвід і визнання у науковому міжнародному просторі, він зустрівся з цьогорічними першокурсниками і розповів про сучасні напрями біотехнології – молекулярні та нанобіотехнології, які здатні суттєво прискорити розвиток економіки держави, забезпечити виробництва якісними харчовими продуктами, ліками, сільськогосподарською продукцією, відновлюваними джерелами енергії, вирішувати життєво важливі проблеми ранньої діагностики хвороб та їх лікування на сучасному рівні, мають можливість значно підвищити рівень охорони довкілля. А головне, звернув увагу майбутніх біотехнологів на можливість професійної реалізації себе не тільки в Україні, але і поза її межами, що не могло не зацікавити здобувачів освіти.

До зустрічі і розмови приєдналися також професор кафедри, д.т.н. Віктор Стабніков, завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії НУХТ, к.т.н. Андрій Маринін, професор кафедри харчової хімії Анатолій Салюк (також один із перших випускників кафедри).

А враженнями від зустрічі поділилися студенти:

Михайло Галецький:

«Біотехнології – майбутнє світу! Саме це я дізнався з лекції, де Володимир Миколайович Іванов розповідав студентам про начебто дрібниці, але вони є невід’ємною частиною біотехнології – що це таке, і з чим його «їдять». Була також дискусія про аспірантуру, наприклад, у яких країнах краще навчатися в аспірантурі, як зробити щоб тебе прийняли на хорошу практику, і ми це обговорювали з ним англійською мовою. Також  Володимир Миколайович розповідав про важливість біотехнологічних розробок щодо захисту навколишнього середовища і наскільки у розвинених країнах цьому приділяється значна увага і кошти...».

Єлизавета Дон:

«На цій зустрічі особисто я із захопленням слухала його розповідь про застосування мікробіології в різних сферах життєдіяльності людини, а також отримала безцінні поради щодо майбутнього навчання в аспірантурі та можливостей кар'єрного росту. Після цієї зустрічі зі впевненістю можу сказати, що не помилилася з вибором майбутньої спеціальності…».

Анна Косяк:

«Професор Іванов Володимир Миколайович виступив із цікавою доповіддю про сучасні біотехнології, більш детально розповів про власні дослідження, а також поділився надзвичайно цінним досвідом роботи за кордоном, про співпрацю з іноземними колегами, можливості, які відкриває обрана нами спеціальність. Щиро дякую!».

Артур Захаров:

«Кожна зустріч допомагає отримати багато корисної інформації та порад для нашого майбутнього. Проте, ця зустріч була особлива та надзвичайно цікава, не кожного дня випадає можливість зустрітися з видатною та талановитою людиною, яку знають не тільки в Україні, але й по всьому світу! Сьогодні, під час лекції «Вступ до фаху» ми мали змогу зустрітися з першим випускником кафедри біотехнології і мікробіології  НУХТ – Івановим Володимиром Миколайовичем. Для нас це – велика честь – послухати та поспілкуватися з видатною людиною. Надзвичайно цікаво слухати інформацію від людини, яка все життя присвятила науці та, зокрема біотехнологіям. Нам розповіли про майбутні перспективи та сучасні можливості біотехнологій. Ми дізналися про можливості проходження практики в різних країнах світу, та що для цього потрібно. І це, як завжди, мати високий рівень англійської мови. Корисні поради, багато нової та цікавої інформації, позитивні емоції та душевна атмосфера, це, безперечно, була найкраща зустріч за останній час. Дуже шкода, що на даний момент такі зустрічі можна проводити тільки онлайн…».

Діана Клименко:

«Знаходячись в умовах карантину, лектор дисципліни Наталія Грегірчак намагається свої лекції зробити змістовним, цікавими та пізнавальними, запрошуючи на зустрічі цікавих людей. Сьогоднішня наша лекція, а особливо гість зробили мій день. Я ще раз, зі слів Володимира Іванова впевнилась у тому, що дійсно обрала заклад освіти, який надає міцні знання у сфері біотехнологій, а випускники є затребуваними не тільки в рідній Україні, а й далеко за її межами.

Виступ професора спочатку спантеличив мене, оскільки подання інформації було англійською мовою, але згодом, зібравши всі свої знання з англійської в кулак, я все-таки стала розуміти, про що йде мова. Я дуже рада за тих студентів, які працюють за кордоном та прославляють ім’я НУХТ. Завдяки презентації пана Іванова ми ще раз усвідомили те, що наша професія є доволі престижною та цікавою. Дякую за лекцію у такому вигляді!».

Опублікований: 02-12-2020
Читайте також:
Складати CV на грантові програми навчилися дослідники кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

20 вересня викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, професор Олег Кузьмін, доцентки Ірина Корецька, Людмила Дейниченко, Ольга Коваль і старший викладач Володимир Польовик долучилися до вебінару Швейцарського національного наукового фонду (SNSF) «Ваше резюме – усе про формат CV». Цей вебінар мав на меті пояснити обґрунтуван...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Складати CV на грантові програми навчилися дослідники кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 21 вересня 2022

Формування компетентностей з безпечності харчових продуктів через інтеграцію сертифікатного курсу у навчальний процес

У межах вивчення дисципліни «Управління якістю продукції та послуг ресторанного господарства» здобувачі-бакалаври освітньої програми «Технології харчування» пройшли сертифікатний курс «Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач» на платформі Prometheus. Курс організовано за підтримки Міністерс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Формування компетентностей з безпечності харчових продуктів через інтеграцію сертифікатного курсу у навчальний процес 16 квітня 2025

Органічне агровиробництво у сфері уваги науковців кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Доцент кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Інна Зінченко взяла участь у ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції «Органічне агровиробництво: освіта і наука», яка відбулася за ініціативи Федерації органічного руху України та Науково-методичного центру «Агроосвіта» та за підтримки проекту «Німецько-українська співпраця ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Органічне агровиробництво у сфері уваги науковців кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 04 листопада 2019

Біотехнологи, менеджери і Підготовче відділення: профкоманда університету у столичній гімназії

25 вересня 2024 року представники нашого університету завітали до гімназії біотехнологій №177 Солом’янського району м. Києва. Зустріч з одинадцятикласниками була ініційована Підготовчим відділенням у рамках договору про співпрацю, укладеного у квітні 2024 року між університетом і гімназією. З учнями двох 11 класів у конференц-залі навчального зак...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Біотехнологи, менеджери і Підготовче відділення: профкоманда університету у столичній гімназії 25 вересня 2024