Н У Х Т

Нагальні науково-технічні завдання вирішують аспіранти кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв

11 вересня 2025

Нагальні науково-технічні завдання вирішують аспіранти кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв

10 вересня у разовій спеціалізованій вченій раді відбувся захист дисертації «Розроблення та обґрунтування параметрів апарату для вакуумного охолодження хлібобулочних виробів в умовах потокового виробництва» випускником аспірантури кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв Олександром Козаком на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 13 «Механічна інженерія» за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування». Робота виконана під науковим керівництвом к.т.н., професора кафедри Володимира Теличкуна.

Дисертація присвячена розробленню методологічного підходу до проєктування обладнання для вакуумного охолодження хлібобулочних виробів в умовах потокового виробництва.

За результатами досліджень і розрахунків, виконаних у рамках наукової роботи, здобувачем розроблено конструкцію апарату для вакуумного охолодження хлібобулочних виробів в умовах потокового виробництва, розроблено циклограму роботи та схему роботи пневмоприводів із електронним керуванням запропонованого обладнання. За допомогою імітаційного моделювання з використанням SOLIDWORKS Simulation він виконав перевірку найбільш навантаженого вузла апарату – вузла вакуумування на міцність і деформацію й визначив раціональну будову вакуумної камери.

Результати здійснених у роботі комплексних наукових досліджень є основою для практичних рекомендацій по вдосконаленню відомого або розроблення нового обладнання для вакуумного охолодження. Вони вже інтегровані у навчальний процес кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв.

Підсумки досліджень і запропонована в роботі конструкція апарату для вакуумного охолодження хлібобулочних виробів були представлені дисертантом на технічній нараді підприємства ТОВ «КИЇВСЬКИЙ ПЕКАРНИЙ ДІМ». Провідні працівники підприємства зробили висновок про беззаперечне значення результатів виконаної науково-дослідної роботи для вдосконалення роботи підприємств хлібопекарської промисловості, й не лише України, та рекомендували поширити їх на весь асортимент хлібобулочних виробів.

На захисті зібралося потужне представництво викладачів кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв, колег з інших закладів вищої освіти та наукових установ і фахівців галузі.

Роботу разової спеціалізованої вченої ради очолив доктор технічних наук, професор кафедри технологічного обладнання і комп’ютерних технологій проєктування Валерій Мирончук. Рецензували дисертацію кандидат технічних наук, доцент кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв Юрій Доломакін і кандидат технічних наук, доцент кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проєктування Роман Якобчук. Опонували представлене дослідження кандидат технічних наук, доцент кафедри обладнання та інжинірингу переробних і харчових виробництв Державного біотехнологічного університету, професор Петро Гурський і доктор технічних наук, професор кафедри обладнання харчових технологій Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Ігор Стадник.

Членами спецради були відзначені актуальність дослідження здобувача, спрямованого на оптимізацію технологічних процесів, зниження енерговитрат і скорочення часу охолодження продукції на хлібопекарських підприємствах; цілісність його наукової концепції; наукова новизна одержаних результатів; глибоке розуміння дисертантом предметної області досліджень; практичне значення та реалізація отриманих результатів.

За підсумками публічного захисту, разова спеціалізована вчена рада одноголосно ухвалила рішення про присудження Олександрові Козаку наукового ступеня доктора філософії у галузі знань 13 «Механічна інженерія» за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування».

Вітаємо здобувача, його наукового керівника і весь колектив кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв із чудовим поповненням наукової школи кафедри! Бажаємо натхнення на подальші ґрунтовні дослідження й досягнення нових високих наукових цілей!

Щира подяка силам оборони за можливість працювати, експериментувати та ділитися здобутками з широким загалом! Українській науці – бути!

Опублікований: 11-09-2025
Читайте також:
Наші науковці здійснюють експертну оцінку дисертаційних досліджень

Завідувач кафедри інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпеки Сергій Грибков виступив науковим опонентом на захисті дисертації «Інформаційно-інтелектуальна система оцінки та прогнозування якості харчової продукції» на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 122 – Комп’ютерні науки аспіранткою Державного торговельно-еконо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наші науковці здійснюють експертну оцінку дисертаційних досліджень 24 січня 2024

Гостьова лекція польської науковиці на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбулася гостьова лекція науковиці та викладачки Інституту харчових технологій і харчування Жешувського університету (Республіка Польща), др. Грети Адамчик. Лекцію прослухали науково-педагогічний колектив кафедри, здобувачі освітньо-наукового ступеня «Доктор філософії» освітньо-наукової...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Гостьова лекція польської науковиці на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів 26 листопада 2024

Здобувачі вищої освіти знайомляться з особливостями освітніх програм

Гарантка освітньої програми, д.е.н., професорка, завідувачка кафедри фінансів Лада Шірінян ознайомила здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти з освітньо-професійною програмою «Фінанси, банківська справа та страхування». Здобувачі дізналися, що освітня програма «Фінанси, банківська справа та страхування» підготовки магістра за спеціа...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачі вищої освіти знайомляться з особливостями освітніх програм 28 вересня 2021

Мандруємо світами разом із Еnglish speaking club

Давно мріяли опинитися в екзотичних країнах? А ось студенти Навчально-наукового інституту економіки і управління та факультету автоматизації і комп’ютерних систем разом із іноземним гостем Stuart Snuggs та викладачем Наталією Божок нещодавно мали таку змогу. Тому що  чергове засідання Еnglish speaking club було присвячене темі «The Spirit of Advent...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Мандруємо світами разом із Еnglish speaking club 07 листопада 2019