Н У Х Т

Нагальні науково-технічні завдання вирішують аспіранти кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв

11 вересня 2025

Нагальні науково-технічні завдання вирішують аспіранти кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв

10 вересня у разовій спеціалізованій вченій раді відбувся захист дисертації «Розроблення та обґрунтування параметрів апарату для вакуумного охолодження хлібобулочних виробів в умовах потокового виробництва» випускником аспірантури кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв Олександром Козаком на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 13 «Механічна інженерія» за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування». Робота виконана під науковим керівництвом к.т.н., професора кафедри Володимира Теличкуна.

Дисертація присвячена розробленню методологічного підходу до проєктування обладнання для вакуумного охолодження хлібобулочних виробів в умовах потокового виробництва.

За результатами досліджень і розрахунків, виконаних у рамках наукової роботи, здобувачем розроблено конструкцію апарату для вакуумного охолодження хлібобулочних виробів в умовах потокового виробництва, розроблено циклограму роботи та схему роботи пневмоприводів із електронним керуванням запропонованого обладнання. За допомогою імітаційного моделювання з використанням SOLIDWORKS Simulation він виконав перевірку найбільш навантаженого вузла апарату – вузла вакуумування на міцність і деформацію й визначив раціональну будову вакуумної камери.

Результати здійснених у роботі комплексних наукових досліджень є основою для практичних рекомендацій по вдосконаленню відомого або розроблення нового обладнання для вакуумного охолодження. Вони вже інтегровані у навчальний процес кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв.

Підсумки досліджень і запропонована в роботі конструкція апарату для вакуумного охолодження хлібобулочних виробів були представлені дисертантом на технічній нараді підприємства ТОВ «КИЇВСЬКИЙ ПЕКАРНИЙ ДІМ». Провідні працівники підприємства зробили висновок про беззаперечне значення результатів виконаної науково-дослідної роботи для вдосконалення роботи підприємств хлібопекарської промисловості, й не лише України, та рекомендували поширити їх на весь асортимент хлібобулочних виробів.

На захисті зібралося потужне представництво викладачів кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв, колег з інших закладів вищої освіти та наукових установ і фахівців галузі.

Роботу разової спеціалізованої вченої ради очолив доктор технічних наук, професор кафедри технологічного обладнання і комп’ютерних технологій проєктування Валерій Мирончук. Рецензували дисертацію кандидат технічних наук, доцент кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв Юрій Доломакін і кандидат технічних наук, доцент кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проєктування Роман Якобчук. Опонували представлене дослідження кандидат технічних наук, доцент кафедри обладнання та інжинірингу переробних і харчових виробництв Державного біотехнологічного університету, професор Петро Гурський і доктор технічних наук, професор кафедри обладнання харчових технологій Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Ігор Стадник.

Членами спецради були відзначені актуальність дослідження здобувача, спрямованого на оптимізацію технологічних процесів, зниження енерговитрат і скорочення часу охолодження продукції на хлібопекарських підприємствах; цілісність його наукової концепції; наукова новизна одержаних результатів; глибоке розуміння дисертантом предметної області досліджень; практичне значення та реалізація отриманих результатів.

За підсумками публічного захисту, разова спеціалізована вчена рада одноголосно ухвалила рішення про присудження Олександрові Козаку наукового ступеня доктора філософії у галузі знань 13 «Механічна інженерія» за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування».

Вітаємо здобувача, його наукового керівника і весь колектив кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв із чудовим поповненням наукової школи кафедри! Бажаємо натхнення на подальші ґрунтовні дослідження й досягнення нових високих наукових цілей!

Щира подяка силам оборони за можливість працювати, експериментувати та ділитися здобутками з широким загалом! Українській науці – бути!

Опублікований: 11-09-2025
Читайте також:
Студенти та колектив Вінницького коледжу НУХТ вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні

До Дня вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні у Вінницькому коледжі НУХТ прозвучала радіогазета «Пам’яті Небесної Сотні», де розповідалося про передвісник революції та покрокові події п’ятирічної давності. Прослухавши інформацію, студенти вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання. ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти та колектив Вінницького коледжу НУХТ вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні 21 лютого 2019

Обрати вірний шлях випускникам бакалаврату допомагають стейкхолдери

Наші здобувачі-четвертокурсники зараз постають перед непростим вибором: що робити далі, після закінчення навчання у бакалавраті, – йти працювати чи продовжувати студентське життя. Цей вибір не такий вже і простий, особливо зважаючи на дуже складні реалії нашого воєнного сьогодення. Зазвичай на прийняття рішення у цьому питанні суттєво впливають сте...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Обрати вірний шлях випускникам бакалаврату допомагають стейкхолдери 05 травня 2022

Проблеми та досягнення сучасної біотехнології обговорили наші викладачі й здобувачі освіти

Нещодавно досвідчені викладачі та молоді науковці зібралися на ІІ Міжнародній науково-практичній інтернет-конференції «Проблеми та досягнення сучасної біотехнології». Її учасниками стали вчені з провідних університетів України та іноземні спеціалісти, а також здобувачі освітніх рівнів «бакалавр», «магістр» і «доктор філософії» кафедри біотехнології...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Проблеми та досягнення сучасної біотехнології обговорили наші викладачі й здобувачі освіти 24 травня 2022

Наслідки воєнного стану в Україні для сфери гостинності оцінювали викладачі й здобувачі освіти

31 березня викладачі й здобувачі освіти кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції та кафедри готельно-ресторанної справи факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка НУХТ на запрошення Чернівецького торговельно-економічного інституту Державного торговельно-економічного університету взяли участь у кр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наслідки воєнного стану в Україні для сфери гостинності оцінювали викладачі й здобувачі освіти 03 квітня 2023