Н У Х Т

Нагальні науково-технічні завдання вирішують аспіранти кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв

11 вересня 2025

Нагальні науково-технічні завдання вирішують аспіранти кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв

10 вересня у разовій спеціалізованій вченій раді відбувся захист дисертації «Розроблення та обґрунтування параметрів апарату для вакуумного охолодження хлібобулочних виробів в умовах потокового виробництва» випускником аспірантури кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв Олександром Козаком на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 13 «Механічна інженерія» за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування». Робота виконана під науковим керівництвом к.т.н., професора кафедри Володимира Теличкуна.

Дисертація присвячена розробленню методологічного підходу до проєктування обладнання для вакуумного охолодження хлібобулочних виробів в умовах потокового виробництва.

За результатами досліджень і розрахунків, виконаних у рамках наукової роботи, здобувачем розроблено конструкцію апарату для вакуумного охолодження хлібобулочних виробів в умовах потокового виробництва, розроблено циклограму роботи та схему роботи пневмоприводів із електронним керуванням запропонованого обладнання. За допомогою імітаційного моделювання з використанням SOLIDWORKS Simulation він виконав перевірку найбільш навантаженого вузла апарату – вузла вакуумування на міцність і деформацію й визначив раціональну будову вакуумної камери.

Результати здійснених у роботі комплексних наукових досліджень є основою для практичних рекомендацій по вдосконаленню відомого або розроблення нового обладнання для вакуумного охолодження. Вони вже інтегровані у навчальний процес кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв.

Підсумки досліджень і запропонована в роботі конструкція апарату для вакуумного охолодження хлібобулочних виробів були представлені дисертантом на технічній нараді підприємства ТОВ «КИЇВСЬКИЙ ПЕКАРНИЙ ДІМ». Провідні працівники підприємства зробили висновок про беззаперечне значення результатів виконаної науково-дослідної роботи для вдосконалення роботи підприємств хлібопекарської промисловості, й не лише України, та рекомендували поширити їх на весь асортимент хлібобулочних виробів.

На захисті зібралося потужне представництво викладачів кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв, колег з інших закладів вищої освіти та наукових установ і фахівців галузі.

Роботу разової спеціалізованої вченої ради очолив доктор технічних наук, професор кафедри технологічного обладнання і комп’ютерних технологій проєктування Валерій Мирончук. Рецензували дисертацію кандидат технічних наук, доцент кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв Юрій Доломакін і кандидат технічних наук, доцент кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проєктування Роман Якобчук. Опонували представлене дослідження кандидат технічних наук, доцент кафедри обладнання та інжинірингу переробних і харчових виробництв Державного біотехнологічного університету, професор Петро Гурський і доктор технічних наук, професор кафедри обладнання харчових технологій Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Ігор Стадник.

Членами спецради були відзначені актуальність дослідження здобувача, спрямованого на оптимізацію технологічних процесів, зниження енерговитрат і скорочення часу охолодження продукції на хлібопекарських підприємствах; цілісність його наукової концепції; наукова новизна одержаних результатів; глибоке розуміння дисертантом предметної області досліджень; практичне значення та реалізація отриманих результатів.

За підсумками публічного захисту, разова спеціалізована вчена рада одноголосно ухвалила рішення про присудження Олександрові Козаку наукового ступеня доктора філософії у галузі знань 13 «Механічна інженерія» за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування».

Вітаємо здобувача, його наукового керівника і весь колектив кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв із чудовим поповненням наукової школи кафедри! Бажаємо натхнення на подальші ґрунтовні дослідження й досягнення нових високих наукових цілей!

Щира подяка силам оборони за можливість працювати, експериментувати та ділитися здобутками з широким загалом! Українській науці – бути!

Опублікований: 11-09-2025
Читайте також:
Про роль англійської мови для маркетологів на гостьовій лекції кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації

2 листопада на кафедрі ділової іноземної мови та міжнародної комунікації відбулася запланована гостьова зустріч із маркетологинею української інженерної компанії, ТОВ «Сахара» Лілією Коношенко. ТОВ «Сахара» – провідна українська компанія зі впровадження інноваційних систем опалення, яка працює на ринку України вже понад 20 років. Ініціатором зуст...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про роль англійської мови для маркетологів на гостьовій лекції кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації 06 листопада 2023

Просуванню стартапів вчаться магістранти й викладачі кафедри маркетингу

Здобувачка другого курсу магістратури спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» Марія Круглікова разом із доценткою кафедри маркетингу Оксаною Данкеєвою взяли участь в інтенсивному тренінгу AgriFood STARTUP WORKSHOPS з підприємництва AgriFood Go To Business, організованому Європейським інститутом інновацій та технологій і Tech ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Просуванню стартапів вчаться магістранти й викладачі кафедри маркетингу 29 листопада 2023

Успішно підвищила кваліфікацію доцент кафедри економічної теорії

Закінчився 3-й етап курсів підвищення кваліфікації в Університеті менеджменту освіти Національної академії педагогічних наук України доцента кафедри економічної теорії Галини Кундєєвої. За період навчання були розглянуті першочергові сучасні теми, пов’язані з освітою: «Освіта дорослих в суспільстві, яке навчається», «Професійний розвиток працівник...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Успішно підвищила кваліфікацію доцент кафедри економічної теорії 28 жовтня 2019

На відеозв’язку із Сінгапуру: інсайти від фахівчині-практика для здобувачів спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

Неймовірно тепла онлайн-зустріч відбулася на кафедрі готельно-ресторанної справи із випускницею Богданою Засєкіною. Слухачами гостьового лекторію «Сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності Сінгапуру» стали здобувачі спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа», викладачі й майбутні вступники. Богдана Засєкіна – одна з найуспішніших випуск...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На відеозв’язку із Сінгапуру: інсайти від фахівчині-практика для здобувачів спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 26 лютого 2021