Н У Х Т

Академічна доброчесність – актуальне питання сьогодення

14 липня 2020

Академічна доброчесність – актуальне питання сьогодення

Відбувся вебінар «Академічна доброчесність – запорука успішного розвитку науки і держави», спікерами якого виступили голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Сергій Квіт, віце-президент з наукової роботи та інформатизації Національного університету «Києво-Могилянська академія» Тетяна Ярошенко, заступник директора науково-технічної бібліотеки Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Юлія Главчева, фахівець із інформаційно-аналітичних ресурсів і навчання «Clarivate» Ірина Тихонкова.

У ході вебінару розглянули теми «Академічна доброчесність як чинник якості освіти», «Наукова етика та академічна свобода: виклики часу та ризики ціннісної трансформації», «Академічна доброчесність в університеті: нормативно правове регулювання, технологічні рішення, популяризація» і «Академічна етика vs наукометрія».

Наші науковці детальніше дізналися про роль, функції, можливості Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти у формуванні та дотриманні норм академічної етики в суспільстві. Поговорили про ризики втрати цінностних етичних орієнтирів університетської науки та освіти в сучасних умовах, «каргокульт» символьно-наукометричних оцінок роботи науковців, мотивації до роботи, комерціалізації університетів тощо, познайомилися з досвідом НаУКМА у запровадженні міжнародних стандартів та етичних принципів. Зійшлися на думці, що імплементація принципів академічної доброчесності (АД) в освітній і науковий процес є актуальним завданням. Університети проводять активну роботу для вирішення цього завдання: нормативно-правове регулювання, запровадження в дію технологічних рішень, використання академічних інформаційних компетентностей та популяризація принципів АД. Подискутували про основні принципи, міжнародні норми та наслідки їхнього недотриманні. Почули відповіді на стандартні запитання: як прискорити публікацію, скільки авторів може бути у статті, чи додається керівник відділу до статті за замовчуванням, які джерела вказати в переліку літератури, наскільки детально описувати експеримент, чи можна використати ілюстрацію зі своєї чи чужої роботи, які методи статистики використати, чому не можна повторити свій текст ще раз, чи не вкрадуть результати рецензенти, чи можна подати одночасно в кілька видань, чому необхідно вказувати грантову підтримку, що таке конфлікт інтересів, хто може написати за мене статтю, як обрати видання для публікації, хочу опублікуватися в наукометричному виданні, але там все платно, що можу робити з опублікованою роботою, як збільшити індекс Гірша та як інші виходять із недостатнього усвідомлення принципів академічної етики.

 

Опублікований: 14-07-2020
Читайте також:
Ліцеїсти Фастова завітали до біотехнологів

Нещодавно профорієнтаційний десант кафедри біотехнології і мікробіології розширював кордони своєї діяльності на фастівщині, а вже наприкінці осінніх канікул до університету завітали гості з числа нових фастівських друзів – делегація учнів старших класів Фастівського навчально-виховного комплексу «Ліцей-загальноосвітня школа І-ІІІ ст. № 2» разом із ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ліцеїсти Фастова завітали до біотехнологів 12 листопада 2018

NUFT DANCE FEST повертається!

Одним із яскравих дійств у нашому університеті є фестиваль танцю «NUFT DANCE FEST». Хоч він і наймолодша з наших мистецьких традицій (перший відбувся у 2017 році, а у 2020-2023 рр. фестиваль не проводився, спочатку через пандемію коронавірусу, потім через повномасштабне вторгнення агресора), проте, встиг завоювати популярність і серед тих, хто долу...

ЧИТАТИ ДАЛІ

NUFT DANCE FEST повертається! 27 травня 2024

Кафедра технології харчування та ресторанного бізнесу запрошує випускників навчальних підрозділів нашого університету продовжити навчання

Дні поступово стають довшими, а от до вступної кампанії все менше часу. І майбутнім абітурієнтам пора серйозніше задуматись про вибір вишу для продовження навчання. Допомогти учням навчальних підрозділів нашого університету – Свалявської філії і філії у м. Львові, Свалявського технічного коледжу з цим нелегким вибором вирішила доцент кафедри техно...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кафедра технології харчування та ресторанного бізнесу запрошує випускників навчальних підрозділів нашого університету продовжити навчання 15 лютого 2017

Студенти Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ – учасники заходів Міжрегіонального форуму «Сумщина Аграрна»

14 вересня студенти Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ під керівництвом викладачів спецдисциплін Ольги Бондаренко та Людмили Черниш взяли участь у Фестивалі вареників, який відбувався в рамках Міжрегіонального форуму «Сумщина Аграрна». Акцентом фестивалю стали українські традиції. Саме з їх дотриманням була представлена презентація усіх...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ – учасники заходів Міжрегіонального форуму «Сумщина Аграрна» 16 вересня 2019