Н У Х Т

88-ма – працює!

10 травня 2022

88-ма – працює!

Триває робота 88-ї Міжнародної конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті». Основні дискусії та обговорення здобутків творчої молоді відбуваються онлайн на постерних секціях, посилання на які можна знайти на сайті Конференції.

Запрошуємо долучатися до дискусії всіх охочих.

Поки триває дискусія, нагадаємо про цікаві факти, історію Конференції та потужне підґрунтя наших наукових традицій.

− Ця конференція – 88-а. Погодьтесь, цифра незвичайна.

− Щороку у Конференції беруть участь 1500-3000 молодих вчених і студентів як із України, так і зі всього світу.  

− Наукова конференція молодих вчених і студентів проводиться з 1931 року, коли наш університет переїхав зі Сміли до Києва.

− Виникає питання, чому Конференція 88-а, а не 99-а? Тому що у 1941-43 роках більшість викладачів і студентів були мобілізовані на фронт. Невелика частина була евакуйована разом із університетом до міста Бійськ. У ці роки Конференція не проводилася, але одразу з поверненням університету до Києва у 1944 році відновилася.

− Чи можна вважати 1931 рік початком нашої наукової традиції? Це неординарне питання. Згадаємо цікаву творчу постать інженера-винахідника Миколи Черіковського. У 1850-х роках він розпочав кар’єру інженера на цукрових заводах графів Бобринських. Для удосконалення процесів і обладнання йому доводилося проводити дослідження та займатися винахідницькою діяльністю. Деякі винаходи молодого інженера демонструвалися на міжнародних виставках від Києва до Лондона. Пізніше Микола Черіковський обґрунтував перед цукровими магнатами Бобринськими необхідність відкриття навчального закладу для підготовки цукровиків. Спочатку це були курси при цукровому заводі. На заводи графів Бобринських приїжджали фахівці інших заводів для ознайомлення з інноваціями та підвищення кваліфікації. А у 1884-му році, як відомо, були створені Смілянські технічні класи, де учні залучалися до досліджень, а багато випускників стали відомими вченими. У 1929 році цей заклад став Смілянським цукровим інститутом, а у 1930 на його базі та традиціях створено наш університет. Отже, де початок? У 1850-х, 70-х, 1884, 1929, 1930, 1931? Залишимо право вибору для всіх охочих.

− У чому ж особливість цієї Конференції? Відповідь така: на ній представлені наукові розробки молоді з усіх напрямів харчової науки. Кожний напрям – це результат копіткої праці наших наукових шкіл. Одних – давніх, як згадана вище 170-річна школа цукровиків. Інших – молодших, наприклад, наукових шкіл з процесів і обладнання виробництва хліба, спирту, молочної і м’ясної продукції, біотехнології, машинобудування та інженерної механіки, які сформувалися у 1930-х роках. Інші – зовсім юні, яким близько 50-и років, наприклад, наукова школа пакувальників. Наявність давніх шкіл і потужних наукових традицій забезпечує відповідну якість дослідницької роботи,  спадкоємність наукових традицій та визнання у світі. Без сумнівів, маючи потужну основу та сильних вчителів, наша творча молодь визначає пріоритети, задає тон і моду на дослідження з харчової науки.

На жаль, цього року ми не покажемо красивих фотографій роботи секцій,  пленарних засідань і круглих столів, які проводяться у рамках конференції.

Як можна назвати Конференцію у цьому році? Наприклад, «Наука під снарядами»? Організаційний комітет чекає на пропозиції.

Рада Молодих вчених НУХТ та організаційний комітет Конференції вдячні молодим вченим, студентам І науковим керівникам, які у цей буремний період проводять дослідження та представили якісні матеріали й постери.

Окрема подяка всім колегам із університетів і наукових установ України, Румунії, Азербайджану, Грузії, Польщі, Болгарії, Туреччини, Аргентини та Польщі, які надали увагу нашому науковому святу під снарядами.

Постерні секції, обговорення, зустрічі та круглі столи триватимуть до  кінця травня. Запрошуємо всіх до участі, а організаторів просимо не забувати завчасно повідомляти про події.

Бажаємо всім нових творчих здобутків, а Україні і всьому цивілізованому світу – перемоги та миру!

Опублікований: 10-05-2022
Читайте також:
Світовий лідер з енергоменеджменту та автоматизації, компанія Schneider Electric оновила обладнання у навчальній лабораторії університету

На кафедрі інтегрованих автоматизованих систем управління відбулося урочисте відкриття оновленої лабораторії Schneider Electric, участь у якому взяли генеральний директор «Шнейдер Електрик Україна» Михайло Бубнов разом із аташе з питань наукового та університетського співробітництва посольства Франції в Україні Сільвеном Ріголле і керівником департ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Світовий лідер з енергоменеджменту та автоматизації, компанія Schneider Electric оновила обладнання у навчальній лабораторії університету 22 жовтня 2018

Триває знайомство першокурсників спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» з вітчизняним готельним господарством

Кураторські години кафедри готельно-ресторанної справи – це цікаві виїзні екскурсії підприємствами гостинності. Здобувачі освіти академічних груп ГС-1-5 і ГС-1-6 разом зі своїми наставницями, доценткою Ларисою Шаран і старшою викладачкою Аліною Ковтун відвідали готельне підприємство VitaPark «Борисфен». Познайомила з готельною мережею та закладом...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Триває знайомство першокурсників спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» з вітчизняним готельним господарством 20 жовтня 2023

English Movie Club: Purple Hearts

До Дня закоханих студенти-технологи першого курсу дивилися нещодавню новинку від Netflix, фільм «Пурпурові серця», і разом із доценткою кафедри іноземних мов професійного спрямування Галиною Лук’янець обговорили актуальні питання, порушені авторами кінокартини. Фільм показує історію кохання співачки-початківиці та морського піхотинця, яким попри ч...

ЧИТАТИ ДАЛІ

English Movie Club: Purple Hearts 17 лютого 2023

Академічна мобільність – мейнстрім сучасної освіти

У рамках програми академічної мобільності магістрантка Полтавського державного аграрного університету Олена Тюркіна, яка навчається за спеціальністю 181 «Харчові технології», стала слухачкою дисципліни «Виробництво та сертифікація нішевих харчових продуктів», що викладається здобувачам освітнього ступеню «магістр» за освітньо-професійною програмою ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Академічна мобільність – мейнстрім сучасної освіти 12 травня 2022