Н У Х Т

Технології зберігання, консервування та переробки м'яса

Інститут харчових технологій

Інститут харчових технологій

Контактна інформація
01601, м. Київ, вул. Володимирська, 68
Корп. "А", кабінет 336,
Корп. "Ж", кабінет 219, 316, 506, 620.

Cторінка інституту

Код та назва спеціальності

G13 Харчові технології

Освітня програма

Технології зберігання, консервування та переробки м'яса

Форма навчання

Денна, Заочна

Освітній ступінь

Магістр

Підготовка фахівців другого (магістерського) рівня вищої освіти у галузі знань G «Інженерія, виробництво та будівництво» за спеціальністю G13 «Харчові технології» та освітньо-професійною програмою «Технології зберігання, консервування та переробки м'яса»

М'ясопереробна галузь є невід'ємною складовою харчової промисловості, яка забезпечує продовольчу безпеку країни.  Головною рушійною силою розвитку м’ясопереробної промисловості є її кадровий потенціал, тому підвищення рівня компетенції випускників закладів вищої освіти, наявність поглиблених теоретичних і практичних навичок, які дозволяють розвивати підприємства, адаптувати і впроваджувати нові технологічні інновації рішення є однією з головних вимог сучасного ринку праці.

Сучасні підприємства м'ясопереробної галузі орієнтовані на вітчизні та зовнішні ринки. Тому розуміють, що розвиток інновацій (тобто розвиток підприємства) потребує вкладання коштів не тільки в обладнання, а й в наукову діяльність та активну співпрацю з провідними  закладами вищої освіти, які займаються підготовкою висококваліфікованих фахівців для м'ясопереробної галузі. Прикладом такого симбіозу є підготовка магістрів за освітньо-професійною програмою “Технології зберігання, консервування та переробки м’яса” на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів, яка вже п'ятдесят вісім років готує фахівців за даним фаховим напрямом.

Орієнтація освітньо-професійної програми. Освітня програма орієнтована на підготовку фахівців, які  мають володіти: комплексом організаційно-технологічних, дослідницько-інноваційних та маркетингових методів, методик і технологій для підвищення ефективності  функціонування і  стратегічного розвитку підприємств м'ясної промисловості.

 Освітня програма спрямована на підготовку магістра, який володітиме фундаментальними та професійно-орієнтованими знаннями в м'ясопереробній галузі та передбачає поглиблену теоретичну та практичну підготовку для проведення проектно-технологічних, виробничо-технологічних, науково-дослідних робіт з розроблення та впровадження технічних і технологічних інновацій та виконання і захисту кваліфікаційної роботи з використанням новітніх досягнень науки та промисловості, сучасних інформаційних та комп’ютерних засобів.

Магістранти освітньо-професійної програми, завдяки діючим угодам університету і кафедри з вітчизняними і закордонними підприємствами, мають можливість отримати практичні навички та досвід на м’ясопереробних підприємствах України, Польщі, Німеччини та Італії. Підготовка відбувається на передових підприємствах м’ясопереробної галузі, тому випускники завжди отримують високооплачувану роботу.

З 2021 року здобувачі кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів успішно проходять довготривале високооплачуване стажування на виробничих потужностях м’ясопереробних підприємств Німеччини, що дозволяє здобувачам опановувати весь технологічний цикл виготовлення м’ясопродуктів відповідно вимог передових підприємств Європейського Союзу.

Поглиблення фахової підготовки здобувачів забезпечується їх залученням до проведення наукових досліджень з оплатою праці при виконанні грантової тематик, що фінансується за кошти державного бюджету та підприємствами галузі.

Результати досліджень магістранти представляють на наукових конференціях, публікують в наукових виданнях України і за кордоном, представляють свої роботи у галузевих Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт, постійно займаючи призові місця.  Вагомі наукові розробки захищають патентами України на винахід та корисну модель, впроваджують розроблені продукти на промислових підприємства.

Для стимулювання освоєння фундаментальних і професійно-орієнтованих знань здобувачі отримують академічні стипендії Кабінету міністрів України, а також благодійних фондів провідних підприємств м’ясопереробної галузі, що дозволяє більш ефективно випускникам працевлаштовуватись на підприємствах галузі.

√ При підготовці здобувачів використовуються традиційні та інноваційні форми навчання, зокрема з елементами дуальної форми.

Дуальна форма освіти передбачає забезпечення індивідуальної освітньої траєкторії при поєднанні аудиторного навчання з набуттям практики у виробничих умовах для закріплення теоретичних знань набутих під час навчання в університеті в тріаді успішної фахової самореалізації: навчання - робота – досвід – гарантоване працевлаштування за фахом. З 2019 році постійно збільшується кількість здобувачів, які навчаються на денній формі з елементами дуальної форми здобьуття освіти та опановують фахову майстерність на передових підприємствах галузі за індивідуальною освітньою траєкторією.

До денної і заочної форм навчання залучаються провідні вітчизняні та закордонні фахівці і науковці в м’ясопереробній галузі та суміжних галузей харчової промисловості для проведення майстер класів, реалізації сертифікатних програм.

Основним фокусом освітньої програми єпідготовка освітньо-професійних кадрів які застосовують і використовують сучасне лабораторне і технологічне обладнання,  комп’ютерну техніку та інформаційні технології, а також, виконують проектні і науково-дослідні роботи, пов'язані з дослідженням технологічних процесів, впровадженням нових та удосконаленням існуючих технологій м'ясних продуктів.

Ключові слова: м'ясна промисловість, інноваційні технології, моделювання, проектування, аналіз, синтез, наукові дослідження.

Для реалізації програми навчальним планом передбачено:

Обов’язкові компоненти навчання за освітньо-професійною програмою:

Інтелектуальна та промислова власність

Іноземна мова: практичні навички наукової комунікації

Оптимізація та статистичні методи аналізу в харчових технологіях

Модуль 1. Оптимізація технологічних процесів виробництва м'ясних і м'ясомістких продуктів

Модуль 2. Статистично-графічні методи аналізу експериментальних даних

Управління інноваційними проектами

Науково-дослідницький практикум

Інноваційні технології м'ясних і м'ясомістких продуктів, в т.ч. курсовий проєкт

Менеджмент якості та безпечності продуктів м`ясної галузі в т.ч. курсова робота

Професійна практика

Переддипломна практика

Кваліфікаційна робота

Вибіркові компоненти навчання, які

охвачують блок дисциплін загальноуніверситетського каталогу, каталогу спеціальності G13 "Харчові технології", а також каталогу вибіркових дисциплін освітньо-професійної програми, що пропонуються випусковою кафедрою:

Дисципліна 1 із загальноуніверситетського каталогу

https://nuft.edu.ua/studentu/navchannya/zagalnouniversitetskij-katalog-vibirkovix-discziplin

Дисципліни з каталогу спеціальності

G 13 "Харчові технології"

-         Експертиза та експрес-ідентифікація харчових продуктів;

-         Експертиза пакувальних матеріалів;

-         Біологічно активні речовини в харчових технологіях;

-         Основні принципи фармаконутриціології в системі здорового харчування.

Дисципліни із каталогу  освітньої програми

-         Технологія м’ясних продуктів спеціального призначення;

-         Технології м'ясопродуктів із нетрадиційної м’ясної сировини;

-         Інноваційні харчові інгредієнти у технологіях м'ясних і м'ясомістких продуктів;

-         Харчові інгредієнти для спеціального харчування;

-         Безвідходні та ресурсоощадні технології м’ясної галузі;

-         Наукові основи безвідходних технологій відновлюваної сировини;

-         Логістика і моніторинг виробництва продуктів м’ясної галузі;

-         Логістичний аналіз і моніторинг харчового ланцюга м'ясопереробного виробництва;

-         Інноваційні технології пакування і логістики харчових продуктів

Для ефективної підготовки здобувачів для освітньо-професійною програмою використовується матеріально-технічна база університету, центру колективного користування НУХТ та випускової кафедри.

На кафедрі для успішної реалізації освітньої діяльності функціонує комп’ютерний клас з доступом до локальної мережі НУХТ і всесвітньої мережі Internet, в лабораторіях кафедри є можливість використання Wi-Fi, що дозволяє безкоштовно використовувати електронні ресурси бібліотечних фондів університету та міжнародних наукових видань в лабораторіях кафедри.

Завдяки співпраці з провідними м’ясопереробними підприємствами і агрохолдингами та виконанні госпдоговірної і науково-дослідної тематики спільно з Проблемною науково-дослідною лабораторією НУХТ для освітньо-професійної програми  суттєво покращено матеріально-технічну базу кафедри, що дозволяє крім традиційного навчального процесу залучати фахівців і здобувачів освітньої програми до проведення бінарних занять  на підприємствах галузі та поглиблювати свої знання і професійні навички в під час навчання за тематичними сертифікатними програмами.

На кафедрі функціонують три навчально-практичні лабораторії та створений  в 2021 році спільно з ПрАТ "МХП“ спеціалізований R&D-центр - науково-виробнича лабораторія для організації навчального процесу і наукових досліджень. Крім того у здобувачів є можливість,  відповідно до договорів про співпрацю, використовувати R&D-центри стейкхолдерів і наукових установ, з якими кафедрою заключені довготривалі договори на науково-практичне співробітництво.

Рівень фахової підготовки здобувачів ОП підтверджується відкритими захистами кваліфікаційних робіт, в тому числі з участю вітчизняних і закордонних роботодавців, а також подальшим навчанням на третьому освітньому рівні  - Доктор філософії.

Різнобічна підготовка дозволяє випускникам-магістрам працювати на підприємствах харчової промисловості, в науково-дослідних інститутах, у вищих навчальних закладах, в органах державного управління та громадських організаціях, що здійснюють контроль за якістю та безпекою продукції, в органах санітарно-епідеміологічного та екологічного контролю, в центрах стандартизації, метрології та сертифікації продукції, на посадах: директор підприємства, головний інженер, завідувач лабораторії, завідуючий виробництвом, інспектор з контролю якості продукції, спеціаліст з управління якості та безпеки харчових продуктів та виробництв, менеджер з продажу обладнання та сировинних інгредієнтів, добавок для галузі.

Нові технології та розробки, виконані здобувачами під керівництвом наукових керівників, знаходять ефективне застосування та впровадження на підприємствах галузі, а програмні результати навчання та отримані фахові компетентності, стають запорукою успіху майбутнього кар’єрного росту на м’ясопереробних підприємствах в Україні та закордоном, а також в наукових установах і закладах освіти.

ДОЛУЧАЙСЯ ДО ПРОСТОРУ, ЯКИЙ СТВОРЮЄ ІННОВАЦІЇ В ХАРЧОВІЙ ІНДУСТРІЇ!

Освітньо-професійна програма
«Технології зберігання, консервування та переробки м
яса»
і випускова кафедра чекає своїх здобувачів.

Ми віримо у Ваше майбутнє.

КОНТАКТИ:

Е-mail: tmia@nuft.edu.ua

Сторінка кафедри:https://sites.google.com/view/tmmp-nuft/

Сторінка у Facebook:https://www.facebook.com/groups/929129027447553/

Гарант освітньої програми – д-р техн. наук, професор, завідувач кафедри технології м'яса і м'ясних продуктів Василь ПАСІЧНИЙ

Е-mail:  pasww1@ukr.net телефон: +380676611112

Остання зміна: 24 травня 2025

Терміни та вартість навчання

Денна форма навчання 39 500 грн за два семестри Термін навчання:
1 рік 4 місяці
Заочна форма навчання 26 500 грн за два семестри Термін навчання:
1 рік 4 місяці

на основі НРК6 та НРК7

  • для вступу на спеціальності галузей знань A «Освіта» та B «Культура, мистецтво та гуманітарні науки» (крім спеціальностей визначених в додатку 1 Порядку прийому), C «Соціальні науки, журналістика, інформація та міжнародні відносини», D «Бізнес, адміністрування та право», F «Інформаційні технології» та на спеціальності: I9 «Громадське здоров’я», I10 «Соціальна робота та консультування», I11 «Дитячі та молодіжні служби», J2 «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг», J3 «Туризм та рекреація»: потрібні результати ЄВІ 2023, або 2024, або 2025 років та ЄФВВ 2025 року;
  • для вступу на інші спеціальності потрібні результати 2023, або 2024, або 2025 років та фахового іспиту;
  • усі вступники мають написати мотиваційні листи, які додаватимуться до кожної поданої електронної заяви;
  • ...

Детальніше

 

 

Детальніше про ВСТУП перейти