Підготовка фахівців другого (магістерського) рівня вищої освіти у галузі знань G «Інженерія, виробництво та будівництво» за спеціальністю G13 «Харчові технології» та освітньо-професійною програмою «Технології зберігання, консервування та переробки молока»
Кафедра технології молока і молочних продуктів розпочала діяльність з 1967 року і є однією з провідних кафедр України з підготовки фахівців за освітнім ступенем магістр зі спеціальності G13 Харчові технології за освітньою програмою «Технології зберігання, консервування та переробки молока».
Модернізація підприємств молоко-переробної промисловості, а також стрімкий розвиток міні-заводів і цехів з виробництва сирів, молочних і кисломолочних напоїв, сметани, масла, морозива та ін., у тому числі крафтових молочних продуктів, вимагає гнучкої організації проектних робіт із урахуванням досягнень світової практики, впровадження нових технологічних процесів і устаткування. Вказані тенденції розвитку харчової індустрії вимагають підготовки нових кадрів, здатних розв’язувати комплексні науково-технічні завдання і генерувати сучасні знання у науково-технічній діяльності.
Освітня програмаспрямована на підготовку висококваліфікованих, конкурентоспроможних фахівців для забезпечення потреб суспільства, ринку праці та держави. Випускники освітньої програми досконало володіють комплексом організа-ційно-технологічних, дослідницько-інноваційних та маркетингових методів, методик і технологій для підвищення ефективності функціо-нування і стратегічного розвитку молокопереробної галузі.
Підготовка магістрів супроводжується застосуванням сучасного лабораторного і технологічного обладнання, комп’ютерної техніки та інформа-ційних технологій, виконанням творчої науково-дослідної роботи, пов'язаної з дослідженням технологічних процесів, впровадженням нових та удосконаленням існуючих технологій молочних продуктів з використанням найновіших інформа-ційно-програмних засобів.
Закріплення теоретичної підготовки і практичних навичок магістранти набувають під час проходження практики на сучасних підприємствах галузі та в науково-дослідних установах. Результати досліджень магістранти представляють на наукових конференціях, публікують в наукових виданнях України і за кордоном, представляють свої роботи на Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт, захищають патентами України на винаходи та корисні моделі.
Фаховий компонент магістерської програми забезпечує професійні (проектно-конструкторські та проектно-технологічні тощо) компетентості магістра з вказаної спеціальності. Науковий компонент магістерської програми формує більш цілісне, поглиблене бачення професійної діяльності, що забезпечує широту та фундаментальність освіти і є результатом усієї сукупності успішної реалізації освітнього процесу, передбаченого програмою.
Випускники освітньої програми здатні до наукової, освітньої, аналітичної, експертної, консультативної та управлінської діяльності у сфері харчових технологій.
Випускники також можуть продовжувати навчання на третьому (освітньо-науковому) рівні вищої освіти та набувати додаткові кваліфікації у системі освіти дорослих.
Аргументи на користь навчання за освітньою програмою «Технології зберігання, консервування та переробки молока»:
- високий рейтинг та авторитет університету в системі підготовки інженерних кадрів для харчової індустрії;
- висока кваліфікація науково-педагогічних кадрів, задіяних в реалізації освітньої програми, наявність наукової школи;
- високий рівень підготовки з фахових дисциплін, що дозволяє розширити кар'єрні можливості і працювати на керівних посадах на підприємствах харчової промисловості, в науково-дослідних інститутах, у закладах вищої освіти, на посадах керівника підприємства, головного інженера, завідувача лабораторії, завідуючого виробництвом, інспектора з контролю якості продукції, спеціаліста з управління якості та безпеки харчових продуктів та виробництв, менеджера та ін.;
- реалізація сертифікатних програм і дуальної форми здобуття освіти, запровадження міжнародної та національної академічної мобільності;
- висока затребуваність фахівців з переробки молока на ринку праці в Україні та інших країнах світу;
- випускники мають можливість працювати в українських і закордонних компаніях та на підприємствах.