Підготовка фахівців другого (магістерського) рівня вищої освіти у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» та освітньо-професійною програмою «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення»
Кафедра технології оздоровчих продуктів чекає на вступників-2024 на засвоєння магістерської освітньої програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення»!
Вона покликана допомогти сформувати кожному здобувачеві звички, необхідні для повноцінного життя: звички до здорового харчування; звички до постійного самовдосконалення – фізичного, духовного, психологічного.
Усе це дає можливість зміцнити своє здоров’я, зберегти до глибокої старості ясний розум і працездатність, мріяти та реалізувати свої мрії.
На думку академіка Миколи Амосова, медицина в цьому нам допомогти не може. «Вона непогано лікує багато хвороб, однак не може зробити людину здоровою. Поки що вона навіть не може навчити людину, як стати здоровою».
А дана освітня програма саме на це і спрямована.
Освітня програма, усі її компоненти максимально адаптовані до особливостей нинішнього молодого покоління Z – покоління народжених у 1995-2012 роках.
Програма враховує унікальність вашого покоління:
· яке здатне змінювати на локальному і глобальному рівнях світ на краще,
· яке з раннього віку орієнтується на високі досягнення у кар’єрі та на ринку праці;
· яке народилося у фізично-цифровому світі, де переплітаються реальні і віртуальні ситуації;
· покоління незалежних, умотивованих, самодостатніх, конкурентоздатних;
· яке наполегливо працює над власним іміджем.
Знання про людину, її індивідуальність, профілактику хвороб, збереження і поліпшення стану здоров’я, шляхи вирішення багатьох життєвих проблем без психологічних перевантажень –
усе це поєднала дана освітня програма.
Усі компоненти освітньої програми підтверджують, що для здоров’я, життєзабезпечення організму людини необхідним є оптимальне, збалансоване за всіма складниками харчування – оздоровче харчування.
Тому всіх зацікавлених у власному здоров’ї, у здоров’ї української нації запрошуємо до реалізації освітньої програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення», яку здійснює кафедра технології оздоровчих продуктів – єдина в Україні кафедра такого спрямування.
29 грудня 2022 року освітня програма «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» отримала Сертифікат про акредитацію за номером 3852. Термін дії сертифікату – до 1 липня 2028 року. Він гарантує кафедрі можливість продовжити у наступні 5 років підготовку магістрантів за даною освітньою програмою.
Отриманий сертифікат – результат діяльності великої кількості осіб: викладачів і студентів кафедри, представників адміністрації університету, роботодавців, стейкхолдерів, наших друзів із інших навчальних закладів, усіх зацікавлених у розвитку цього унікального напряму. Приємно, що унікальність програми одностайно відзначили і члени експертної групи, і члени галузевої експертної ради, і представники Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.
Варто підкреслити ще одну специфічну особливість підготовки фахівців на кафедрі ТОП. Сучасна харчова промисловість має різні галузі і виробляє продукцію на різних харчових основах: зерновій, борошняній, молочній, м’ясній, олієжировій тощо. Ці галузі майже не перетинаються і кожна має свій, властивий лише їй спектр продуктів. І лише технологія оздоровчих продуктів охоплює та об’єднує усі ці галузі, оскільки оздоровчі продукти можна виробляти з будь-яких видів сільськогосподарської сировини. Тому саме в сфері технологій оздоровчих продуктів кожен здобувач може знайти своє покликання, у межах реалізації кваліфікаційної магістерської роботи створити на будь-якій харчовій основі продукт своєї мрії, і може, саме цей продукт у майбутньому стане брендом харчового виробництва або закладу ресторанного господарства.
У межах реалізації освітньо-професійної програми кафедра технології оздоровчих продуктів працює на підготовку і виховання профі. Ми розуміємо – майбутнє за фахівцями амбіційними, високоосвіченими, стресостійкими, орієнтованими на позитивний результат. А синонімом фаховості технолога з оздоровчих продуктів є престижність цього напряму на світовому ринку. За час своєї діяльності кафедра (9 відданих своїй справі викладачів) підготувала для різних галузей харчової промисловості, наукових організацій, вищої школи понад 500 таких випускників, які впевнено заявляють про себе на ринку праці, що характеризується динамікою працевлаштування. Перспективи працевлаштування ще більш оптимістичні – внутрішній і світовий ринки праці, про що свідчить контент-аналіз вакансій.
На думку педагогічного колективу кафедри, у царині технологій оздоровчих продуктів кожен випускник магістратури має відзначатись інтелектом, наполегливим характером, працездатністю, реальним розумінням вислову: «Навчання впродовж усього життя».
Освітньо-професійна програма «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» мотивує здобувачів до формування навичок самоосвіти. Сьогодні це вагома особиста конкурентна перевага кожного. Це особливо важливо з тієї точки зору, що наші фахівці працюють не в котрійсь із харчових галузей, а однаково готові до виробництва оздоровчих продуктів з будь-яких видів сільськогосподарської сировини, на будь-яких харчових підприємствах і підприємствах фармацевтичної промисловості.
Реалізація освітньо-професійної програми забезпечує відповідність здобувачів головним вимогам до молодих фахівців за рахунок:
- досконалої базової підготовки;
- знання комп’ютерних та інформаційних технологій;
- належних комунікативних навичок;
- професійної і загальнокультурної грамотності;
- мотивації до кар’єрного росту;
- навичок працювати в команді.
Вивчення складників освітньо-професійної програми сприяє становленню лідерів у професійній діяльності, в науці, у самореалізації.
Наочним прикладом успішної реалізації даної ОПП є захист магістрантів 2024 року. У процесі і після захисту магістерських робіт члени комісії і присутні обмінялися враженнями від почутого і побаченого. Враження – виняткове. І у викладачів кафедри, які працювали зі здобувачами протягом півтора року, і в голови екзаменаційної комісії, і у стейкхолдерів, присутніх на захисті. Вразила досконалість, виваженість, глибина теоретичних досліджень магістрантів, бачення ними практичного впровадження розробок у вигляді цілком реальних проєктів інноваційних підприємств з виробництва тієї чи тієї продукції, яку автор запропонував у своїй магістерській роботі. Тут є все необхідне для організації певних виробництв – детальний аналіз ресурсних складників інноваційного підприємства, SWOT-аналіз його діяльності з виокремленням можливих ризиків та загроз і заходами для їх попередження; ретельно виписаний план НАССР та зроблені економічні розрахунки, які свідчать про соціальну доцільність отримання запропонованої в роботах продукції для населення України. Особливе зацікавлення викликали магістерські роботи здобувачів Антона Одинця та Ірини Медведюк, які підготували доповіді та презентації англійською мовою на досить високому рівні, що відзначила викладачка кафедри іноземних мов професійного спрямування, д. філол. н., проф. Наталія Науменко. Запитання до цих здобувачів та відповіді на них теж було озвучено англійською мовою. Ці здобутки є реальними і для всіх наступних поколінь магістрантів кафедри.
У день захисту наші магістранти наочно підтвердили тезу про те, що нові виклики життя породжують нові можливості, а реалізувати їх дає освітньо-професійна програма «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення».