Н У Х Т

Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції

Факультет готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

Факультет готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

Контактна інформація
01033, м. Київ, вул. Володимирська, 68
корп. З, ауд. З-6,
тел. (044) 287-90-14 (денна форма навчання);
ауд. З-1,
тел. (044) 287 97 33, (044) 287 94 95 (заступники декана);
facebook.com/hrtb.official

Cторінка факультету

Код та назва спеціальності

G13 Харчові технології

Освітня програма

Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції

Форма навчання

Денна

Освітній ступінь

Магістр

Підготовка фахівців другого (магістерського) рівня вищої освіти у галузі знань G «Інженерія, виробництво та будівництво» за спеціальністю G13 «Харчові технології» та освітньо-професійною програмою «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції» 

Парадигма здорового харчування є невід’ємною складовою сучасної стратегії ВООЗ, Євросоюзу та державної політики України, яка спрямовано формує запит суспільства до раціоналізації, індивідуалізації та безпеки харчування.

В університеті вперше в Україні з 2016 року розпочато підготовку магістрів за освітньо-професійною програмою «Технології аюрведичних харчових продуктів» (спеціальність Харчові технології), що у 2021 р. мотивовано була трансформована в освітньо-професійну програму «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції».

Підготовку фахівців другого (магістерського) рівня освіти галузі знань G «Інженерія, виробництво та будівництво» спеціальності G13 Харчові технології за освітньо-професійною програмою «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції» здійснює кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції на базі ОС «Бакалавр» та «Магістр» (здобутого за іншою спеціальністю чи освітньою програмою).

Метою освітньої програми є підготовка висококваліфікованих, конкурентоспроможних фахівців для забезпечення потреб держави у дієтичній, геродієтичній, аюрведичній харчовій продукції персоналізованого харчування та спеціального призначення з реалізацією в умовах закладів ресторанного господарства, профільних закладів, міні-виробництв, організації харчування при закладах санаторного типу, аюрведичних клініках і центрах, з володінням навичками системної мотивації населення щодо здорового харчування та способу життя.

Цілі навчання ‒ формування у здобувачів вищої освіти здатності розв’язувати задачі з виробництва дієтичної та аюрведичної харчової продукції, що передбачає проведення досліджень з подальшим впровадженням інновацій у виробництво; забезпечення безпеки та якості виробленої продукції відповідно до чинного законодавства України, у контексті євроінтеграції та перспективного членства України в ЄС.

Освітня програма унікальна і орієнтована на підготовку компетентних фахівців з розроблення дієтичної та аюрведичної харчової продукції на основі принципів харчової комбінаторики із застосуванням інноваційних технологій і дослідницьких методик, знань з дієтології і основ Аюрведи для зменшення ризику захворювань, поліпшення якості та подовження тривалості життя; стратегічного розвитку закладу ресторанного господарства чи підприємства з виробництва дієтичної та аюрведичної харчової продукції.

Під час навчання розглядатимуться теоретичні аспекти конструювання харчової продукції відповідно до рекомендацій сучасної нутриціології, дієтології та аюрведичної науки, застосування інноваційних методів технологічного оброблення та практичної реалізації технологій дієтичної та аюрведичної харчової продукції; основи геродієтичного та спортивного харчування; особливості харчування у надзвичайних умовах, в тому числі військовослужбовців та цивільних осіб, які тривалий час знаходяться чи проживають у зонах бойових дій; основи превентивного та лікувально-профілактичного харчування.

Освітньо-професійна програма об’єднує сучасні знання з дієтології, нутриціології, сучасних концепцій харчування, модифікованих дієт у розрізі технологічних рішень виробництва дієтичної та аюрведичної харчової продукції з урахуванням імуномоделюючих, радіопротекторних, адаптогенних, антиоксидантних, загальнозміцнювальних властивостей харчових продуктів, що є важливим для споживачів в умовах сьогодення.

Фахівці з виробництва дієтичних та аюрведичних харчових продуктів зможуть:

- системно розробляти механізми індивідуалізації харчування на основі молекулярного складу продуктів і генетичних особливостей людини (доші за Аюрведою),

- керувати процесами перероблення сировини на готові продукти з дотриманням гігієнічних та дієтологічних вимог;

- якісно та безпечно виготовляти продукти персоналізованого харчування;

- мотивувати населення до споживання продуктів, спрямованих на попередження «захворювань цивілізації», зміцнення захисних сил організму, зниження ризику впливу токсичних сполук і несприятливих економічних чинників.

Навчання за представленою програмою відкриває перспективи для цікавої та важливої роботи в розрізі світової парадигми здорового харчування з інноваційними ідеями, прогресивними концепціями персоналізованого харчування в ресторанних закладах та аюрведичних кафе, підприємствах з виробництва харчової продукції, а також є підґрунтям для здобуття освітньо-наукового ступеня доктора філософії.

Навчання у магістратурі надає можливість створення власної освітньої траєкторії, оскільки не менше 25% навчальних дисциплін є вибірковими.

Студентоцентроване навчання проводиться у формі різних видів занять, індивідуальних консультацій; вирішення ситуаційних завдань, кейсів з метою розвитку креативного мислення та вміння працювати у команді; майстер-класів, гостьових лекцій, тренінгів, ділових ігор з провідними фахівцями галузі; виконання курсових робіт та кваліфікаційної роботи.

У Національному університеті харчових технологій запроваджені програми академічної мобільності з можливістю реалізації здобувачами частини індивідуального навчального плану у інших вищих  навчальних закладах України чи за кордоном.

 

Навчальний процес для здобувачів поєднується з практикою у закладах ресторанного господарства та аюрведичних центрах, у тому числі за кордоном, а поєднання денної і дуальної форм навчання дозволяє отримати можливість працевлаштування за фахом вже піж час навчання у магістратурі.

Запровадження сучасних дистанційних технологій, елементів дуальної освіти, індивідуальних графіків навчального процесу дозволяє забезпечити безперервність навчання у надзвичайних ситуаціях, зокрема в умовах воєнного стану та отримати досвід роботи за фахом іще під час навчання в магістратурі.

Наші випускники можуть обіймати наступні посади в закладах ресторанного господарства або на підприємствах з виробництва харчової продукції:

– керівника;

– завідувача виробництва або виробничого цеху;

– головного технолога, технолога;

– завідувача технологічної лабораторії;

– спеціаліста зі створення і впровадження кулінарних страв та харчових продуктів персоналізованого харчування за приписами Аюрведи;

– спеціаліста з безпеки та якості дієтичної продукції, директора з якості та керівника групи НАССР.

– ресторатора; шеф-кухаря; су-шефа; бренд-шефа; шеф-кондитера; шеф-бармена.

Успішний і талановитий технолог з виробництва дієтичних та аюрведичних харчових продуктів може бути ментором корекції харчового раціону, консультантом зі здорового старіння, організувати власний заклад здорового харчування при спортивних організаціях, фітнес-клубах, у закладах готельно-ресторанного бізнесу, установах курортно-санаторного відпочинку, аюрведичних клініках та аюрведичних центрах та закладах аюрведичної допомоги.

Магістри з харчових технологій – цілеспрямовані та вмотивовані професіонали високого рівня, здатні швидко адаптуватись до вимог динамічного ринку праці як в Україні, так і за її межами, які зможуть реалізувати себе в улюбленій, престижній та високооплачуваній сфері.

Остання зміна: 21 травня 2025

Терміни та вартість навчання

Денна форма навчання 39 500 грн за два семестри Термін навчання:
1 рік 4 місяці

на основі НРК6 та НРК7

  • для вступу на спеціальності галузей знань A «Освіта» та B «Культура, мистецтво та гуманітарні науки» (крім спеціальностей визначених в додатку 1 Порядку прийому), C «Соціальні науки, журналістика, інформація та міжнародні відносини», D «Бізнес, адміністрування та право», F «Інформаційні технології» та на спеціальності: I9 «Громадське здоров’я», I10 «Соціальна робота та консультування», I11 «Дитячі та молодіжні служби», J2 «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг», J3 «Туризм та рекреація»: потрібні результати ЄВІ 2023, або 2024, або 2025 років та ЄФВВ 2025 року;
  • для вступу на інші спеціальності потрібні результати 2023, або 2024, або 2025 років та фахового іспиту;
  • усі вступники мають написати мотиваційні листи, які додаватимуться до кожної поданої електронної заяви;
  • ...

Детальніше

 

 

Детальніше про ВСТУП перейти