Підготовка фахівців першого (бакалаврського) рівня вищої освіти у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» та освітньо-професійною програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»
Спектр умінь та навичок фахівця
- формування у здобувачів комплексу організаційних і технологічних заходів для підвищення ефективності функціонування оператора ринку з виробництва харчової продукції,
- формування у здобувачів комплексу заходів з вирішення питань у сфері технологічної експертизи,
- розроблення, впровадження або удосконалення існуючих систем управління якістю та безпечністю на підприємствах харчової промисловості,
- володіння комплексом сучасних методів, методик і технологій, контролю якості та безпечності харчових продуктів,
- планування і розрахунків потреби у матеріальних, фінансових і трудових ресурсах.
Мета ОПП
Підготовка висококваліфікованих, конкурентоспроможних фахівців для забезпечення потреб суспільства, ринку праці та держави, здатних на високому професійному рівні виконувати управлінські та організаційні завдання, керувати виробничими підрозділами, розв’язувати актуальні проблеми переробної і харчової промисловості, розробляти та впроваджувати системи управління якістю та безпечністю на підприємствах харчової промисловості.
Аргументи на користь навчання за спеціальністю 181 «Харчові технології» освітньою програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» в Навчально-науковому інституті харчових технологій Національного університету харчових технологій:
- високоякісна освіта та міжнародне визнання диплому забезпечується викладанням дисциплін аналогічних до тих, які викладаються у вузах ЄС;
- можливе продовження навчання в магістратурі, аспірантурі, докторантурі;
- співпраця з провідними вітчизняними та міжнародними організаціями у питаннях розроблення, впровадження і належного функціонування систем управління операторів ринку харчової промисловості, стандартизації, сертифікації та оцінки відповідності, підприємствами з виробництва харчових продуктів, органами сертифікації та оцінки відповідності, установами державного рівня з питань стандартизації, сертифікації та акредитації;
- забезпечення сучасною матеріально-технічною базою для проведення лабораторних занять та виконання наукових досліджень;
- набуття студентами досвіду розроблення систем управління якості та безпечності харчових продуктів,
- набуття студентами досвіду розроблення нормативної документації;
- участь у міжнародних конференціях з питань якості і безпечності харчових продуктів;
- працевлаштування як студентів, так випускників на передових підприємствах харчової та фармацевтичної галузі, провідних фірмах та організаціях з розроблення та впровадження систем управління якістю та безпечністю на підприємствах харчової промисловості, а також у сфері стандартизації і сертифікації, органах з оцінки відповідності та акредитації, випробувальних лабораторіях;
- практикується організація «гостьових лекцій» від провідних фахівців України з впровадження систем якості та безпечності та практиків з підприємств харчової промисловості («Бюро Верітас Сертифікейшн Україна», ДП «Укрметртестстандарт», «Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів», ДП «Український науково-дослідний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», тощо);
- кафедра експертизи харчових продуктів активна у соцмережах, Fасеbоок – група «Безпека харчування» функціонує із 2017 року та налічує понад 4000 учасників.
Орієнтація ОПП
Освітня програма орієнтована на підготовку фахівців, які мають володіти комплексом організаційних і технологічних заходів для підвищення ефективності функціонування оператора ринку з виробництва харчової продукції, з вирішення питань у сфері технологічної експертизи, розроблення, впровадження або удосконалення існуючих систем управління якістю та безпечністю на підприємствах харчової промисловості, методик і методів контролю якості та безпечності харчових продуктів, планування і розрахунків потреби у матеріальних, фінансових і трудових ресурсах.
Основний фокус ОПП
Підготовка професійних кадрів з розроблення та впровадження систем управління якістю та безпечністю на основі принципів НАССР з виробництва та обігу харчових продуктів.
Особливості та переваги ОПП
Освітня програма бакалавра передбачає теоретичну та практичну підготовку для проведення науково-дослідних, проектно-технологічних та виробничо-технологічних робіт з використанням сучасних інформаційних та комп’ютерних технічних засобів, виконання та захист кваліфікаційної роботи.
Вивчення обов’язкових компонент проводиться паралельно із дисциплінами вибіркового циклу, що значно підсилює набуття здобувачами необхідних фахових компетентностей та забезпечує систематичне поглиблення програмних результатів навчання. Поглиблення і практичне застосування отриманих під час практичної підготовки вмінь та виконання кваліфікаційної роботи забезпечує здатність випускника генерувати нові ідеї, розробляти та обґрунтовувати нові проекти, які можуть бути впроваджені на виробничих потужностях галузей харчової промисловості.
Профільність та багаторічний досвід викладачів університету, постійна співпраця із авторитетними вітчизняними та закордонними науковими установами гарантують підготовку фахівців високої кваліфікації із глибокими спеціальними знаннями, здатних до аналітичного мислення, що відповідають вимогам роботодавців, потребам на ринку праці.
Придатність до працевлаштування
Працевлаштування на підприємствах будь-якої організаційно-правової форми (державні, муніципальні, комерційні, некомерційні) та за будь-якими видами економічної діяльності.
Кар'єрні можливості у сфері:
Серед професій, які згодом можуть опанувати здобувачі, що навчаються за освітньою програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», можна виділити:
- фахівець із якості;
- фахівець з технологічної експертизи;
- інспектор з контролю якості продукції;
- інспектор з експорту;
- інспектори з безпеки та якості;
- фахівець із стандартизації, сертифікації та якості.
Наші випускники займають такі посади
Наші випускники займають посади в різноманітних організаціях та установах:
- ПрАТ «Фоззі груп» – спеціаліст відділу експертизи;
- Національне агентство акредитації України – фахівець відділу акредитації органів з інспектування;
- Підприємство з іноземними інвестиціями ТОВ «БЮРО ВЕРІТАС УКРАЇНА» – фахівець з якості, стандартизації та сертифікації,
- ПАТ «Миронівський Хлібопродукт» (ТМ «Наша Ряба», «Легко», «Фуагра») – директор з якості, інспектор з якості;
- ДУ «Київський міський лабораторний центр МОЗ України» – технік з метрології;
- Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи – головний фахівець з якості;
- ПрАТ «Київський маргариновий завод» – лаборант хімічного аналізу;
- ТОВ "Соєва фабрика Агропрод" – головний технолог;
- ПАТ «Київська кондитерська фабрика «РОШЕН»» – молодший фахівець з якості.
Перелік освітніх компонент ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»
Обов’язкові компоненти ОП
Назва дисципліни |
Історія державності та культури України |
Іноземна мова для академічного і професійного спілкування |
Інформатика та інформаційні технології |
Інжиніринг харчових виробництв (Модуль 1. Основи комп’ютерного проектування; Модуль 2. Технологічне проектування) |
Моніторинг виробничих процесів |
Вища математика для харчових технологій |
ОК 7. Комплексна дисципліна. Хімія в харчових технологіях (Модуль 1. Загальна та неорганічна хімія; Модуль 2. Основи органічної хімії; Модуль 3. Основи біохімії Модуль 4. Основи аналітичної хімії; Модуль 5.Фізична та колоїдна хімія Модуль 6. Харчова хімія) |
Вступ до харчових технологій: практичні і теоретичні аспекти |
Фізика для харчових технологій |
Фізіологія харчування |
Безпека життєдіяльності та охорона праці |
Технологічна експертиза виробництва харчової продукції, в тому числі курсова робота |
Мікробіологія для харчових технологій (Модуль 1. Загальна мікробіологія; Модуль 2. Мікробіологія харчових продуктів) |
Процеси та апарати харчових виробництв, у тому числі курсовий проект |
Комплексна дисципліна. Харчові технології |
Контроль якості та безпечності харчових продуктів |
Комплексна дисципліна. Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів, в тому числі курсові роботи (Модуль 1. Законодавство у харчовій промисловості; Модуль 2. Системи управління безпечністю, в тому числі курсова робота; Модуль 3. Системи управління якістю, в тому числі курсова робота) |
Обладнання харчових виробництв (Модуль 1. Базове обладнання харчових виробництв; Модуль 2. Гігієнічний інжиніринг) |
Економіка і управління харчових виробництв |
Автоматизація виробничих процесів |
Безпека харчової продукції, в тому числі курсова робота |
Належні практики виробництва |
Методи оцінки ризиків |
Академічна та професійна комунікація українською мовою |
Виробнича практика (навчальна, виробнича) |
Переддипломна практика |
Кваліфікаційна робота |
Фізична культура і спорт (заняття в секціях) |
Вибіркові компоненти ОП
Дисципліни із загальноуніверситетського каталогу https://nuft.edu.ua/studentu/navchannya/zagalnouniversitetskij-katalog-vibirkovix-discziplin |
Дисципліни з каталогу спеціальності 181 «Харчові технології» |
Авторське морозиво |
Промислові і крафтові технології |
Fundamentals of cake technology |
Основи органічної хімії духмяних, барвних та структуроутворюючих речовин |
Основи технології м'ясних виробів HoReCa |
Основи технологій тортів і тістечок |
Основи холодильних і сушильних технологій |
Global trends of grain products |
Світові тенденції зернових продуктів |
Цукропродукти і цукрозамінники в харчових технологіях |
Основи крафтового cироваріння |
Fast food technology in the world |
Тропічні та ефірні олії, Нутриціологія та дієтологія |
Дисципліни із каталогу освітньої програми |
Класичні методи аналізу |
Експрес методи аналізу |
Основи наукових досліджень |
Безпека пакування та зберігання харчових продуктів |
Основи товарознавства харчової продукції |
Харчові алергени |
Ідентифікація і методи виявлення фальсифікації харчової продукції |
Інформаційні технології в системах управління якістю та безпечністю |
Інгредієнти і допоміжні матеріали харчових виробництв |
Стандартизація та оцінювання відповідності |
Організація роботи виробничих та випробувальних лабораторій |
Стандартизація та метрологія виробничих процесів |
Метрологічне забезпечення харчових виробництв |
Документи в системі управління |
Внутрішня комунікація харчового підприємства |
Санітарія виробництва |
Експертиза технологічних процесів |
Культура харчової безпечності |
Управління відходами |
Управління зовнішніми процесами |
Інспектування технологічних процесів |
Інструменти системи простежуваності |
Інструменти систем управління |
Оцінка терміну придатності харчових продуктів |
Валідація та верифікація систем управління безпечності |
Митна та судово-товарознавча експертиза |
Сучасні тенденції розвитку галузей харчової промисловості |
Основи проектування харчових виробництв |
Організація виробництва |
Впровадження систем управління безпечності на об’єктах малих потужностей |
Контакти:
Е-mail: expert@nuft.edu.ua
Сайт кафедри: https://expert.nuft.edu.ua
Сторінка у Facebook: https://www.facebook.com/groups/501710816854356/
Гарант освітньої програми – доцент Усатюк Світлана Іванівна, Е-mail: esmeraldo@ukr.net