Н У Х Т

Знайомство із сучасною нормативною базою для організації дитячого харчування у закладах освіти

06 березня 2024

Знайомство із сучасною нормативною базою для організації дитячого харчування у закладах освіти

5 березня 2024 року відбулася гостьова лекція «Нормативна документація в дитячому харчуванні для закладів освіти» начальниці відділу з питань профілактики неінфекційних захворювань та обігу наркотичних засобів Департаменту громадського здоров’я МОЗ України Тетяни Скапи, організована кафедрою технології ресторанної і аюрведичної продукції.

Лекція читалась у межах навчальних дисциплін здобувачів освітнього ступеня «Магістр» «Інноваційні ресторанні технології. Модуль 2 Сучасні тенденції в ресторанних технологіях» (освітньо-професійної програми «Технології в ресторанному господарстві») та «Технології дієтичної харчової продукції» (освітньо-професійної програми «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції»), а також здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» освітньо-професійної програми «Технології харчування», навчальної дисципліни «Дієтологія».

Захід викликав велику зацікавленість академічної спільноти університету, на лекції також були присутніми науково-педагогічні працівники та здобувачі освіти факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В. Ф. Доценка, Навчально-наукового інституту харчових технологій, представники адміністрації.

Тетяна Скапа брала безпосередню участь у реформі дитячого харчування у закладах освіти, проведеній під егідою першої леді України Олени Зеленської.

Лекторка навела дані статичних досліджень харчування дітей і підлітків в Україні, які свідчать про розбалансованість раціону, надмірний вміст, навіть у стравах меню закладів освіти, рафінованого цукру та кухонної солі, недостатню кількість фруктів та овочів тощо, а також обмеженість страв у складі меню. Така ситуація негативно позначається на здоров’ї підростаючого покоління та неминуче призведе до лавиноподібного зростання чисельності неінфекційних захворювань у дорослому віці.

Робоча група фахівців різних галузей охорони здоров’я розробила рекомендації, які були закріплені на законодавчому рівні і з основними положеннями яких власне і знайомились присутні на лекції.

Фахівчиня наголосила на особливостях організації харчування у закладах освіти після реформи – більше можливостей у виборі продуктів і страв, відповідальність власників за безпечність та якість харчування, можливість запровадження кейтерингових послуг тощо.

Спікерка відзначила значний внесок у розроблення технологічних карток для нових страв робочої групи викладачів кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції та кафедри готельно-ресторанної справи НУХТ під керівництвом їх завідувачок Олександри Нєміріч і Лариси Шаран. Наразі ця робота продовжується, і найближчим часом маємо надію побачити їх напрацювання у меню закладів освіти.

Здобувачі освіти та науково-педагогічні працівники університету щиро вдячні Тетяні Скапі за цікавий і змістовний захід, а викладачі висловили сподівання на подальшу плідну співпрацю та спільну участь у професійних заходах.

Опублікований: 06-03-2024
Читайте також:
Здобувачі освіти і влітку активно апробують результати своїх наукових досліджень

Здобувачі освіти і викладачі Навчально-наукового інституту харчових технологій у липні та серпні 2024 року представили свої здобутки на XII Міжнародній науково-практичній конференції «CURRENT CHALLENGES OF SCIENCE AND EDUCATION», що відбулася 29-31 липня у Берліні (Німеччина) та XI Міжнародній науково-практичній конференції «INNOVATIVE DEVELOPMENT ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачі освіти і влітку активно апробують результати своїх наукових досліджень 08 серпня 2024

Досвід створення і розвитку стартапу в туристичній галузі

4 лютого 2025 року в рамках вивчення дисципліни «Бізнес-планування стартапів в туризмі» відбулася гостьова лекція для студентів спеціальності 242 «Туризм і рекреація» від учасника кластера «Шляхами Трипільської Праматері» Максима Явтушенка. Гостьовий лектор поділився своїм захоплюючим дослідницьким шляхом, який привів його до створення унікальної ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Досвід створення і розвитку стартапу в туристичній галузі 06 лютого 2025

НУХТ традиційно збирає цукрову громаду на наймасштабніший галузевий форум

Березень – місяць, коли в нашому університеті традиційно збираються цукровики України, а також близького і дальнього зарубіжжя. Для багатьох із них це – нагода знову навідати Альма матер, а ще поділитися своїми здобутками, задумами, а то й проблемами з колегами, однодумцями й друзями, знайти нових партнерів і нові ринки збуту для продукції своїх пі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

НУХТ традиційно збирає цукрову громаду на наймасштабніший галузевий форум 21 січня 2020