Н У Х Т

Знайомство із сучасною нормативною базою для організації дитячого харчування у закладах освіти

06 березня 2024

Знайомство із сучасною нормативною базою для організації дитячого харчування у закладах освіти

5 березня 2024 року відбулася гостьова лекція «Нормативна документація в дитячому харчуванні для закладів освіти» начальниці відділу з питань профілактики неінфекційних захворювань та обігу наркотичних засобів Департаменту громадського здоров’я МОЗ України Тетяни Скапи, організована кафедрою технології ресторанної і аюрведичної продукції.

Лекція читалась у межах навчальних дисциплін здобувачів освітнього ступеня «Магістр» «Інноваційні ресторанні технології. Модуль 2 Сучасні тенденції в ресторанних технологіях» (освітньо-професійної програми «Технології в ресторанному господарстві») та «Технології дієтичної харчової продукції» (освітньо-професійної програми «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції»), а також здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» освітньо-професійної програми «Технології харчування», навчальної дисципліни «Дієтологія».

Захід викликав велику зацікавленість академічної спільноти університету, на лекції також були присутніми науково-педагогічні працівники та здобувачі освіти факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В. Ф. Доценка, Навчально-наукового інституту харчових технологій, представники адміністрації.

Тетяна Скапа брала безпосередню участь у реформі дитячого харчування у закладах освіти, проведеній під егідою першої леді України Олени Зеленської.

Лекторка навела дані статичних досліджень харчування дітей і підлітків в Україні, які свідчать про розбалансованість раціону, надмірний вміст, навіть у стравах меню закладів освіти, рафінованого цукру та кухонної солі, недостатню кількість фруктів та овочів тощо, а також обмеженість страв у складі меню. Така ситуація негативно позначається на здоров’ї підростаючого покоління та неминуче призведе до лавиноподібного зростання чисельності неінфекційних захворювань у дорослому віці.

Робоча група фахівців різних галузей охорони здоров’я розробила рекомендації, які були закріплені на законодавчому рівні і з основними положеннями яких власне і знайомились присутні на лекції.

Фахівчиня наголосила на особливостях організації харчування у закладах освіти після реформи – більше можливостей у виборі продуктів і страв, відповідальність власників за безпечність та якість харчування, можливість запровадження кейтерингових послуг тощо.

Спікерка відзначила значний внесок у розроблення технологічних карток для нових страв робочої групи викладачів кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції та кафедри готельно-ресторанної справи НУХТ під керівництвом їх завідувачок Олександри Нєміріч і Лариси Шаран. Наразі ця робота продовжується, і найближчим часом маємо надію побачити їх напрацювання у меню закладів освіти.

Здобувачі освіти та науково-педагогічні працівники університету щиро вдячні Тетяні Скапі за цікавий і змістовний захід, а викладачі висловили сподівання на подальшу плідну співпрацю та спільну участь у професійних заходах.

Опублікований: 06-03-2024
Читайте також:
Секретами ведення бізнесу поділився зі студентами гість кафедр технології ресторанної і аюрведичної продукції та туристичного і готельного бізнесу

23 листопада 2018 року об’єднаними зусиллями кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції та кафедри туристичного і готельного бізнесу відбулась зустріч студентів другого курсу спеціальності «Туризм» та третього курсу спеціальності «Харчові технології» із відомим діячем у галузі готельного і ресторанного бізнесу, менеджером мережі сімейни...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Секретами ведення бізнесу поділився зі студентами гість кафедр технології ресторанної і аюрведичної продукції та туристичного і готельного бізнесу 26 листопада 2018

Практична складова навчання магістрантів кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Практика – невід’ємна частина підготовки висококваліфікованих фахівців. Для здобувачів це – чудова нагода поглибити знання, здобуті під час навчання та поспілкуватися з фахівцями галузі. Згідно з графіком навчального процесу здобувачі освітнього ступеня «Магістр», які навчаються за освітньо-професійною програмою «Технології хліба, кондитерських, м...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Практична складова навчання магістрантів кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 10 вересня 2021

Стейкхолдери мотивують першокурсників спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

22 вересня, напередодні першого дня дистанційного навчання, на кафедрі готельно-ресторанної справи у рамках вивчення навчальної дисципліни «Основи гостинності» відбувся гостьовий лекторій для першокурсників спеціальності «Готельно-ресторанна справа», організований гаранткою освітньо-професійної програми Вітою Цирульніковою і відповідальною від випу...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Стейкхолдери мотивують першокурсників спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 24 вересня 2021

Асистент кафедри технології цукру та підготовки води успішно захистила кандидатську дисертацію

Асистент кафедри технології цукру та підготовки води Ганна Пастух успішно захистила кандидатську дисертацію «Розроблення технології пектину з вторинної картопляної сировини», виконану під керівництвом доктора технічних наук, професора Олени Грабовської. Захист відбувся в спеціалізованій вченій раді 026.58.04 «Технологія цукристих речовин та продукт...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Асистент кафедри технології цукру та підготовки води успішно захистила кандидатську дисертацію 27 квітня 2018