Н У Х Т

Знайомство із сучасною нормативною базою для організації дитячого харчування у закладах освіти

06 березня 2024

Знайомство із сучасною нормативною базою для організації дитячого харчування у закладах освіти

5 березня 2024 року відбулася гостьова лекція «Нормативна документація в дитячому харчуванні для закладів освіти» начальниці відділу з питань профілактики неінфекційних захворювань та обігу наркотичних засобів Департаменту громадського здоров’я МОЗ України Тетяни Скапи, організована кафедрою технології ресторанної і аюрведичної продукції.

Лекція читалась у межах навчальних дисциплін здобувачів освітнього ступеня «Магістр» «Інноваційні ресторанні технології. Модуль 2 Сучасні тенденції в ресторанних технологіях» (освітньо-професійної програми «Технології в ресторанному господарстві») та «Технології дієтичної харчової продукції» (освітньо-професійної програми «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції»), а також здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» освітньо-професійної програми «Технології харчування», навчальної дисципліни «Дієтологія».

Захід викликав велику зацікавленість академічної спільноти університету, на лекції також були присутніми науково-педагогічні працівники та здобувачі освіти факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В. Ф. Доценка, Навчально-наукового інституту харчових технологій, представники адміністрації.

Тетяна Скапа брала безпосередню участь у реформі дитячого харчування у закладах освіти, проведеній під егідою першої леді України Олени Зеленської.

Лекторка навела дані статичних досліджень харчування дітей і підлітків в Україні, які свідчать про розбалансованість раціону, надмірний вміст, навіть у стравах меню закладів освіти, рафінованого цукру та кухонної солі, недостатню кількість фруктів та овочів тощо, а також обмеженість страв у складі меню. Така ситуація негативно позначається на здоров’ї підростаючого покоління та неминуче призведе до лавиноподібного зростання чисельності неінфекційних захворювань у дорослому віці.

Робоча група фахівців різних галузей охорони здоров’я розробила рекомендації, які були закріплені на законодавчому рівні і з основними положеннями яких власне і знайомились присутні на лекції.

Фахівчиня наголосила на особливостях організації харчування у закладах освіти після реформи – більше можливостей у виборі продуктів і страв, відповідальність власників за безпечність та якість харчування, можливість запровадження кейтерингових послуг тощо.

Спікерка відзначила значний внесок у розроблення технологічних карток для нових страв робочої групи викладачів кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції та кафедри готельно-ресторанної справи НУХТ під керівництвом їх завідувачок Олександри Нєміріч і Лариси Шаран. Наразі ця робота продовжується, і найближчим часом маємо надію побачити їх напрацювання у меню закладів освіти.

Здобувачі освіти та науково-педагогічні працівники університету щиро вдячні Тетяні Скапі за цікавий і змістовний захід, а викладачі висловили сподівання на подальшу плідну співпрацю та спільну участь у професійних заходах.

Опублікований: 06-03-2024
Читайте також:
Викладачі НУХТ обговорюють енергетичну та екологічну безпеку України

Викладачі кафедри теплоенергетики та холодильної техніки разом із видатними експертами активно приєдналися до публічної онлайн-дискусії «Європейський зелений курс і повоєнна відбудова України: як забезпечити енергетичну та екологічну безпеку», яка відбулася 1 листопада 2023 року в рамках щорічної Конференції УНП. Подія відзначилася активною участю...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі НУХТ обговорюють енергетичну та екологічну безпеку України 03 листопада 2023

Біотехнологічні студії НУХТ: наука, творчість і натхнення для майбутніх біотехнологів!

З 27 по 29 жовтня на кафедрі біотехнології і мікробіології відбувся науково-пізнавальний захід «Біотехнологічні студії НУХТ», який об’єднав допитливих школярів, студентів і викладачів у спільному прагненні пізнати дивовижний світ біотехнологій. Учасники заходу занурилися у практичні кейси, експерименти й інтерактиви, відчувши, що наука – це не лиш...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Біотехнологічні студії НУХТ: наука, творчість і натхнення для майбутніх біотехнологів! 30 жовтня 2025

Стартував активний профорієнтаційний марафон від викладачів НУХТ

5 та 6 лютого 2024 року викладачі університету: доцентка кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів Олена Подобій, в.о. завідувача кафедри процесів і апаратів харчових виробництв, доцентка Юлія Запорожець та асистент кафедри готельно-ресторанної справи Артем Ущаповський провели виїзні профорієнтаційні івен...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Стартував активний профорієнтаційний марафон від викладачів НУХТ 07 лютого 2024

Відбулася V Міжнародна конференція «Інноваційні технології та перспективи розвитку м'ясної та молочної галузі»

18 вересня наукова програма спеціалізованих виставок «Індпродмаш» і «Упаковка» продовжилася V Міжнародною спеціалізованою науково-практичною конференцією «Інноваційні технології та перспективи розвитку м'ясної та молочної галузі», організованою нашим університетом спільно з Інститутом продовольчих ресурсів HAAH України та виставковою компанією «АКК...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відбулася V Міжнародна конференція «Інноваційні технології та перспективи розвитку м'ясної та молочної галузі» 19 вересня 2024