Н У Х Т

Захоплююча лекція професора Університету Дюка

16 травня 2025

Захоплююча лекція професора Університету Дюка

За підтримки Української ради із зеленого будівництва і кафедри теплоенергетики та холодильної техніки професор Адріан Бежан прочитав онлайн-лекцію «Свобода, різноманіття та еволюція в природі» для викладачів і студентів нашого університету. До лекції також долучились Університет Короля Данила та Одеський національний технологічний університет.

Адріан Бежан – почесний професор (J.A. Jones Distinguished Professor) Університету Дюка (Північна Кароліна, США), автор низки новаторських відкриттів. Він об’єднав термодинаміку з тепломасообміном, механікою рідин і наукою про форму (кінцеві розміри, конфігурації потоків, дизайн) як альтернативу редукціоністському підходу. Він відкрив, сформулював і застосував конструктальний закон еволюції в природі, об’єднавши біологів, фізиків, інженерів, соціологів, філософів, економістів, менеджерів і спортсменів завдяки своїм новаторським книгам про термодинаміку, конвекцію, дизайн у природі та еволюцію.

Без енергії не існує нічого – ні руху, ні змін, ні еволюції, ні життя. Найбільш вагомі наукові відкриття були зроблені тими, хто ставив під сумнів речі настільки звичні, що їх зазвичай не помічають. Ця лекція була присвячена саме таким повсякденним явищам.

Детальніші виклади можна знайти в останніх книжках професора: Design in Nature (2012), The Physics of Life (2016), Freedom and Evolution (2020) та Time and Beauty (2022).

Університетська спільнота щиро вдячна за натхненну та глибоку лекцію. Спілкування з Адріаном Бжаном і роздуми над темами свободи, різноманіття й еволюції допомогли слухачам відкрити нові наукові горизонти.

Хто пропустив лекцію, хутчіш дивіться запис https://youtu.be/9vG-jzYWYm4

Опублікований: 16-05-2025
Читайте також:
Про Гідність, Незалежність і наших Героїв на заході доцентки кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів

Доцентка кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів Наталія Сабадаш провела захід зі своїми підопічними – групою ХТ-І-11, присвячений Дню Гідності. З нагоди річниці небайдужа студентка з попередньої кураторської групи ХТ-IV-13 Анастасія Савка підготувала доповідь, в якій зупинилась на головних подіях нашо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про Гідність, Незалежність і наших Героїв на заході доцентки кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів 09 грудня 2022

З перспективами навчання у НУХТ ознайомила ліцеїстів Житомирщини доцентка кафедри технології молока і молочних продуктів

Одним із основних аспектів виховної роботи кафедри технології молока і молочних продуктів є професійна орієнтація, що передбачає заходи, спрямовані на допомогу молоді у виборі майбутньої професії. Головною метою цієї роботи є популяризація нашого університету харчових технологій та вищої освіти загалом. Важливою частиною профорієнтаційних заходів є...

ЧИТАТИ ДАЛІ

З перспективами навчання у НУХТ ознайомила ліцеїстів Житомирщини доцентка кафедри технології молока і молочних продуктів 13 травня 2024

Тонкощі проєктування й дизайну підприємств готельного та ресторанного господарства від фахівців-практиків

На кафедрі готельно-ресторанної справи активно тривають гостьові лекторії від стейкхолдерів, представників бізнесу та роботодавців індустрії гостинності. Цього разу четвертокурсники спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» в рамках вивчення дисципліни «Проєктування та дизайн підприємств готельного та ресторанного господарства» слухали лекцію...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тонкощі проєктування й дизайну підприємств готельного та ресторанного господарства від фахівців-практиків 14 березня 2025

Результатами захисту підтвердили свій високий рівень магістранти кафедри економіки і права

Успішно завершилися захисти кваліфікаційних робіт здобувачів освітнього ступеня «Магістр» спеціальності 051 «Економіка», освітньо-професійної програми «Економіка підприємства» денної та заочної форм навчання. Приємним фактом стали відвідування онлайн-устрічей із метою заслуховування результатів досліджень, крім екзаменаційної комісії, представника...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Результатами захисту підтвердили свій високий рівень магістранти кафедри економіки і права 23 лютого 2023