Н У Х Т

Захоплююча лекція професора Університету Дюка

16 may 2025

Захоплююча лекція професора Університету Дюка

За підтримки Української ради із зеленого будівництва і кафедри теплоенергетики та холодильної техніки професор Адріан Бежан прочитав онлайн-лекцію «Свобода, різноманіття та еволюція в природі» для викладачів і студентів нашого університету. До лекції також долучились Університет Короля Данила та Одеський національний технологічний університет.

Адріан Бежан – почесний професор (J.A. Jones Distinguished Professor) Університету Дюка (Північна Кароліна, США), автор низки новаторських відкриттів. Він об’єднав термодинаміку з тепломасообміном, механікою рідин і наукою про форму (кінцеві розміри, конфігурації потоків, дизайн) як альтернативу редукціоністському підходу. Він відкрив, сформулював і застосував конструктальний закон еволюції в природі, об’єднавши біологів, фізиків, інженерів, соціологів, філософів, економістів, менеджерів і спортсменів завдяки своїм новаторським книгам про термодинаміку, конвекцію, дизайн у природі та еволюцію.

Без енергії не існує нічого – ні руху, ні змін, ні еволюції, ні життя. Найбільш вагомі наукові відкриття були зроблені тими, хто ставив під сумнів речі настільки звичні, що їх зазвичай не помічають. Ця лекція була присвячена саме таким повсякденним явищам.

Детальніші виклади можна знайти в останніх книжках професора: Design in Nature (2012), The Physics of Life (2016), Freedom and Evolution (2020) та Time and Beauty (2022).

Університетська спільнота щиро вдячна за натхненну та глибоку лекцію. Спілкування з Адріаном Бжаном і роздуми над темами свободи, різноманіття й еволюції допомогли слухачам відкрити нові наукові горизонти.

Хто пропустив лекцію, хутчіш дивіться запис https://youtu.be/9vG-jzYWYm4

Published on: 16-05-2025
Read also:
Челендж #БТЕК_без_трешу

Останнім часом все частіше лунають заклики сортувати сміття. Так сортувати чи не сортувати? Для відповідального громадянина відповідь однозначна – сортувати! Варто усвідомити, що вивезення сміття та пошук нових полігонів не є рішенням проблеми: тільки навчившись поводитися зі сміттям і продукувати його в меншій кількості, кожний зробить свій внесо...

READ YOURSELF

Челендж #БТЕК_без_трешу 21 october 2021

Визначені переможці Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Харчові технології» 2020-2021 н.р.

15 квітня 2021 р. у форматі відеоконференції відбулася підсумкова науково-практична конференція ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Харчові технології» 2020-2021 н.р. Для участі у ІІ турі Конкурсу надійшли 60 робіт із 27 провідних закладів вищої освіти. За результатами попереднього рецензування для участі...

READ YOURSELF

Визначені переможці Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Харчові технології» 2020-2021 н.р. 16 april 2021

Харчову культуру українського Причорномор’я презентувала на конференції у Польщі доцент кафедри гуманітарних дисциплін

Доцент кафедри гуманітарних дисциплін Ольга Коцюбанська брала участь у роботі Міжнародної наукової конференції «Pontica et Caucasica II. Міждисциплінарні дослідження старожитностей Чорного моря», що відбулася 14-17 травня на базі історичного факультету Варшавського університету. Доповідь нашого викладача була присвячена харчовій культурі українськ...

READ YOURSELF

Харчову культуру українського Причорномор’я презентувала на конференції у Польщі доцент кафедри гуманітарних дисциплін 21 may 2019

На засіданні вченої ради університету розглянули плани на наступний навчальний рік

24 червня 2021 року в актовій залі з дотриманням протиепідемічних заходів відбулося останнє у навчальному році планове засідання вченої ради університету. Спочатку за традицією привітали членів ради, що відсвяткували дні народження між засіданнями. Також перший проректор Володимир Яровий довів до відома присутніх наказ про часткові зміни у складі ...

READ YOURSELF

На засіданні вченої ради університету розглянули плани на наступний навчальний рік 24 june 2021