Н У Х Т

Знайомимо з технологіями майбутнього: гостьова лекція зі світу мехатроніки

15 квітня 2025

Знайомимо з технологіями майбутнього: гостьова лекція зі світу мехатроніки

15 квітня 2025 року відбулася захоплива гостьова лекція, присвячена одній з найсучасніших інженерних галузей – мехатроніці , яку завідувачка кафедри мехатроніки та пакувальної техніки, професорка Людмила Кривопляс-Володіна прочитала здобувачам спеціальностей 133 «Галузеве машинобудування» і 151 «Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології» Смілянського технологічного фахового коледжу НУХТ.

Захід був організований у рамках популяризації освітніх програм «Прикладна механіка» та «Робототехнічні комплекси пакувальних виробництв» спеціальності G9 «Прикладна механіка».

Старшокурсники коледжу дізналися, що мехатроніка – це синергія механіки, електроніки, автоматизації та програмування, яка дозволяє створювати інтелектуальні машини нового покоління, інтеграція яких забезпечує проєктування високоточних, гнучких та автономних виробничих системи. Почули про особливості застосування мехатронних систем у промисловості: роботизованих комплексів для фасування, дозування та пакування продукції; електропневматичних систем керування з ПЛК і сенсорами положення; м’якої робототехніки – новітнього напряму, натхненного природними формами та функціями.

Також викладачка розповіла про сучасні технології та біоміметику, які змінюють уявлення про машини: електроактивні полімери (EAP), що імітують м’язи живих істот; пневматичні штучні м’язи (PAM) для створення гнучких роботів; роботів нового покоління від Boston Dynamics – Spot і Atlas й акцентувала на філософії, етиці та майбутньому професії.

Ця лекція продемонструвала, що мехатроніка – це не просто технічна дисципліна, а ключ до створення адаптивних, розумних і енергозберігаючих систем, які змінюють індустріальний ландшафт.

Опублікований: 15-04-2025
Читайте також:
Студенти факультету біотехнології та екологічного контролю вчилися вести переговори... рятуючи світ

Коли більшість студентів факультету біотехнології та екологічного контролю сиділи на парах, деякі майже цілий день намагалися врятувати світ від сил темряви. Так, студенти-біотехнологи та екологи долали різноманітні труднощі, виконували цікаві завдання аби добро перемогло зло. Звучить, як сюжет кіно? А це відбувався тренінг від компанії «Артеріум» ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти факультету біотехнології та екологічного контролю вчилися вести переговори... рятуючи світ 15 березня 2019

Зі сучасними тенденціями та досягненнями у науці знайомляться викладачі

Викладачі кафедри готельно-ресторанної справи та кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів взяли участь у заході від компанії «Лесаффр Україна» «Baking with lesaffre tech days: нові можливості. Від тренду до асортименту». Учасникам заходу фахівцями Lesaffre Ukraine було презентовано аналітичний аналіз тенденцій споживання хлібобул...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Зі сучасними тенденціями та досягненнями у науці знайомляться викладачі 06 листопада 2024

Наука й бізнес об’єдналися у визначенні сучасних трендів і перспектив у галузі перероблення м’яса і молока

Перший місяць навчального року в нашому університеті традиційно насичений науковими конференціями за галузевими спеціалізаціями харчових виробництв. 23 вересня 2025 року, вже вшосте, відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тренди і перспективи в галузі переробки м’яса і молока». Співорганізаторами заходу виступили Інституту про...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наука й бізнес об’єдналися у визначенні сучасних трендів і перспектив у галузі перероблення м’яса і молока 26 вересня 2025

Визначено переможців І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Харчові технології»

З метою підтримки обдарованої молоді та створення умов для її творчого зростання, в університеті відбувся І тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Харчові технології». Для об’єктивного оцінювання конкурсних робіт до складу комісії увійшли провідні фахівці з різних структурних підрозділів університету: в.о. завід...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Визначено переможців І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Харчові технології» 14 лютого 2025