Н У Х Т

Знайомимо з технологіями майбутнього: гостьова лекція зі світу мехатроніки

15 квітня 2025

Знайомимо з технологіями майбутнього: гостьова лекція зі світу мехатроніки

15 квітня 2025 року відбулася захоплива гостьова лекція, присвячена одній з найсучасніших інженерних галузей – мехатроніці , яку завідувачка кафедри мехатроніки та пакувальної техніки, професорка Людмила Кривопляс-Володіна прочитала здобувачам спеціальностей 133 «Галузеве машинобудування» і 151 «Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології» Смілянського технологічного фахового коледжу НУХТ.

Захід був організований у рамках популяризації освітніх програм «Прикладна механіка» та «Робототехнічні комплекси пакувальних виробництв» спеціальності G9 «Прикладна механіка».

Старшокурсники коледжу дізналися, що мехатроніка – це синергія механіки, електроніки, автоматизації та програмування, яка дозволяє створювати інтелектуальні машини нового покоління, інтеграція яких забезпечує проєктування високоточних, гнучких та автономних виробничих системи. Почули про особливості застосування мехатронних систем у промисловості: роботизованих комплексів для фасування, дозування та пакування продукції; електропневматичних систем керування з ПЛК і сенсорами положення; м’якої робототехніки – новітнього напряму, натхненного природними формами та функціями.

Також викладачка розповіла про сучасні технології та біоміметику, які змінюють уявлення про машини: електроактивні полімери (EAP), що імітують м’язи живих істот; пневматичні штучні м’язи (PAM) для створення гнучких роботів; роботів нового покоління від Boston Dynamics – Spot і Atlas й акцентувала на філософії, етиці та майбутньому професії.

Ця лекція продемонструвала, що мехатроніка – це не просто технічна дисципліна, а ключ до створення адаптивних, розумних і енергозберігаючих систем, які змінюють індустріальний ландшафт.

Опублікований: 15-04-2025
Читайте також:
Свою лепту в подолання глобальної проблеми вносить ще один студент кафедри біотехнології і мікробіології

4-5 лютого в Інституті експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького за підтримки благодійного фонду «Єдність проти раку» відбулася Науково-практична конференція молодих вчених «Фундаментальна медицина: інтегральні підходи до терапії хворих з онкопатологією», присвячена Всесвітньому дню боротьби проти раку. У конференц...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Свою лепту в подолання глобальної проблеми вносить ще один студент кафедри біотехнології і мікробіології 08 лютого 2019

Біотехнологи НУХТ на міжнародній арені

Нещодавно у Кракові (Польща) відбулася V міжнародна конференція «Strategies toward Green Deal Implementation Water, Raw Materials & Energy in Green Transition», присвячена обговоренню ключових аспектів реалізації європейського зеленого курсу (Green Deal), зокрема в таких сферах, як управління водними ресурсами, сталий видобуток сировини та пере...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Біотехнологи НУХТ на міжнародній арені 09 грудня 2024

Завідувач кафедри технології молока і молочних продуктів виступила офіційним опонентом дисертаційного дослідження у Республіці Білорусь

Завідувач кафедри технології молока і молочних продуктів, професор Галина Поліщук взяла участь у засіданні спеціалізованої вченої ради із захисту дисертацій Д 02.17.01 в Могилівському державному університеті продовольства (Республіка Беларусь). Галина Поліщук опонувала дисертацію випускника аспірантури Наталії Павлистової (науковий керівник – заві...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Завідувач кафедри технології молока і молочних продуктів виступила офіційним опонентом дисертаційного дослідження у Республіці Білорусь 23 травня 2018

Викладацьку майстерність колеги оцінили на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбулося відкрите заняття доцента кафедри Юрія Булія з дисципліни «Технологія продуктів спиртового бродіння. Модуль 1. Технологія пива» для здобувачів-бакалаврів групи ТБ-3-8ск. Тема відкритої лекції – «Особливості технології різних типів солодів та їх призначення». На лекції був присутній...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладацьку майстерність колеги оцінили на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства 14 жовтня 2022