Н У Х Т

Життя під мікроскопом вивчали студенти спеціальності «Харчові технології» на занятті молодого викладача кафедри біотехнології і мікробіології

02 квітня 2018

Життя під мікроскопом вивчали студенти спеціальності «Харчові технології» на занятті молодого викладача кафедри біотехнології і мікробіології

Днями молодий викладач, випускниця кафедри біотехнології і мікробіології, а на сьогодні її асистент Тетяна Нечипор блискуче провела відкрите лабораторне заняття «Морфологічні та культуральні ознаки бактерій» з дисципліни «Технічна мікробіологія» для студентів групи ТІ-2-5 спеціальності 181 «Харчові технології».

На заняття завітали завідувач кафедри Тетяна Пирог, викладачі кафедри, а також фахівець Навчально-методичного управління університету Алла Оскіко.

На початку лабораторної роботи викладач коротко окреслила прочитаний на лекції теоретичний матеріал, у рамках якого студенти пригадали будову бактеріальної клітини, а також способи захисту бактерій від дії несприятливих чинників навколишнього середовища, способи розмноження.

Особливо детальна характеристика була надана таким родам бактерій: Lactococcus, Streptococcus, Leuconostoc, Staphylocoсcus, Escherichia, Streptomyces, Bacillus, що знайшли широке практичне застосування у біотехнологічній промисловості.

За допомогою мультимедійної презентації та коротких навчальних відеофрагментів були представлені основні техніки ідентифікації (фарбування та мікроскопіювання), що дають уявлення про природну форму, величину, будову та окремі структури клітин мікроорганізмів.

У ході заняття студенти ознайомилися з морфологічними особливостями бактерій. Так, живі мікроорганізми спостерігали у препаратах «роздавлена» і «висяча крапля». Для виявлення деяких функціональних особливостей клітин і диференціації їхніх включень провели прижиттєве фарбування бактерій, зокрема фарбування за Грамом і фарбування  методом контрастної мікроскопії.

Студенти самостійно приготували фіксований препарат заквашувальної композиції кисломолочних продуктів (кефіру, ряжанки, йогурту та закваски) та промікроскопіювали його.

Асистент Тетяна Нечипор продемонструвала студентам техніку приготування та фарбування препаратів бактерій, а також прослідкувала за правильністю виконання усіх дослідів. Як результат – студентами були опановані методи фарбування на мікроскопіювання мікроорганізмів.

Вітаємо Тетяну Миколаївну з професійно проведеним лабораторним заняттям і бажаємо подальших успіхів!

Опублікований: 02-04-2018
Читайте також:
Чоловіча збірна університету з футзалу продовжила серію переможних матчів

5 березня наші футзалісти приймали суперників із КНУ ім. Т. Шевченка, в рамках 12 туру Вищої футзальної ліги столиці серед студентських команд ВНЗ. З перших хвилин матчу вони продемонстрували свої наміри здобути в цій грі максимум очок. Вже на третій хвилині рахунок відкрив кращий, на даний момент, бомбардир чемпіонату Руслан Савенко. П’ять хвилин ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Чоловіча збірна університету з футзалу продовжила серію переможних матчів 12 березня 2018

Науковці НУХТ долучилися до другого та третього інформаційних днів Програми Еразмус+

20 та 21 грудня продовжилися інформаційні дні програми Еразмус+, учасниками яких були й науковці нашого університету. 20 грудня відбувся інформаційний день Еразмус+ у сфері освіти, 21-го –інформаційний день для представників відділів міжнародної співпраці ЗВО України – виконавців проєктів з міжнародної академічної мобільності Програми ЄС Еразмус+....

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науковці НУХТ долучилися до другого та третього інформаційних днів Програми Еразмус+ 22 грудня 2023

Цьогорічне гасло Дня охорони праці – «Безпечне та здорове майбутнє праці»

100 років назад Міжнародна організація праці (МОП) оголосила про заснування нового свята – Всесвітнього дня охорони праці. 28 квітня в Україні теж відзначають День охорони праці. Цього року Україна долучилася до ініціативи Міжнародної організації праці провести заходи до Всесвітнього дня охорони праці під гаслом «Безпечне та здорове майбутнє праці»...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Цьогорічне гасло Дня охорони праці – «Безпечне та здорове майбутнє праці» 26 квітня 2019

З початком практики, шановне студентство!

У нашому університеті велика увага приділяється практичній підготовці здобувачів вищої освіти, адже саме під час проходження практики студент не лише знайомиться з підприємством галузі, але й упевнюється у правильності обраної професії, набуває виробничих навичок, вчиться приймати самостійні рішення в реальних виробничих умовах. 13 січня 2020 року...

ЧИТАТИ ДАЛІ

З початком практики, шановне студентство! 13 січня 2020