Н У Х Т

Здорове харчування та фізична рекреація

09 липня 2025

Здорове харчування та фізична рекреація

Під патронатом ректора Олександра Шевченка, голови київської міської організації Науково-технічного товариства харчової промисловості України, керівника проєкту конференції «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід» Юрія Задніпряного, міжнародної громадської організації «Хартфулнес Інститут» та за ініціативи кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції факультету готельно-ресторанного бізнесу імені проф. В. Ф. Доценка у студентському клубі університету зібралися представники наукової спільноти, співробітники університету та магістранти освітньо-професійної програми «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції».

Зі вступним словом до спільноти звернувся співзасновник ГО Heartfulness в Україні Анупам Саксена, розповівши про цінності організації щодо практики серцецентрованої усвідомленості, медитації, йоги та аюрведичних підходів до здоров’я. Зокрема, пан Анупам поділився особистим, понад двадцятирічним досвідом медитації, її позитивним впливом на психофізичний баланс і нерозривним зв'язком між серцем і розумом.

Інструктор медитації Hartfulness, енерготерапевт Олеся Мосесова познайомила з базовими вправами, які у повсякденному житті може використовувати кожний, і які не потребують спеціальної підготовки, а також продемонструвала базові дихальні практики та вправи на концентрацію уваги. Олеся, як досвідчений тренер, використовуючи тонку «енергетичну передачу», допомогла учасникам заходу швидше досягти стану внутрішньої тиші та спокою.

Василь Шевня, сертифікований інструктор медитації, ознайомив присутніх із діяльністю зареєстрованого у 130 країнах світу Hartfulness Institute, що має досвід запровадження практики медитації у великих промислових корпораціях, наприклад, Google, Intel, General Mills, SAP та IBM, де медитаційні програми та тренінги з усвідомленості стали частиною корпоративної культури. Ці компанії впроваджують регулярні сесії mindfulness та heartfulness для співробітників із метою зниження рівня стресу, підвищення креативності, поліпшення командної роботи та збереження балансу між роботою і особистим життям.

Поради щодо здорового харчування у контексті застосування практик йоги та медитації надала доцентка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Наталія Ющенко. Найбільшу увагу було зосереджено на саттвічних продуктах, які вивільняють розум і почуття, допомагають знайти рівновагу та отримати максимально позитивний ефект від практик.

Також Наталія Ющенко, як гарантка освітньої магістерської програми «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції», анонсувала новий курс «Йога та медитація у сучасній системі оздоровлення людини», який буде реалізовано спільно з фахівцями «Хартфулнес Інститут» і до якого в межах академічної мобільності можуть долучитися здобувачі як нашого університету, так і інших закладів вищої освіти України.

Юрій Задніпряний зазначив, що атмосфера заходу сприяла глибокому розслабленню та створенню позитивного настрою. Подібні заходи допомагають не лише краще пізнати себе, а й покращують психологічний клімат у колективі та підвищують працездатність.

Організатори планують продовжувати цю ініціативу, адже комплексний підхід – правильне харчування, розумні фізичні навантаження та застосування практик для емоційної рівноваги є шляхом до здоров’я та активного довголіття.

Учасники висловлюють щиру вдячність організаторам цього заходу, особливо представникам ГО «Хартфулнес Інститут» Анупаму Саксені, Олесі Мосесовій, Василю Шевні, Арнабу Ройчурамоні та Антону Папенку, й бажання продовжувати таку співпрацю для підтримки ментального і фізичного здоров’я, покращання працездатності та здорового мікроклімату у колективі, сім’ї й соціумі.

Опублікований: 09-07-2025
Читайте також:
Крафтові виробництва столичного регіону з позиції їх туристичної привабливості досліджують наші фахівці

Відбулася перша експедиція викладачів кафедри туристичного та готельного бізнесу в рамках дослідження крафтового туризму столичного регіону України, започаткованого кафедрою у партнерстві зі Всеукраїнською асоціацією гідів. У поїздку відправилися завідувачка кафедри Ірина Мельник, професорка Ірина Антоненко та доцентка Тетяна Мірзодаєва. Символічн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Крафтові виробництва столичного регіону з позиції їх туристичної привабливості досліджують наші фахівці 20 січня 2023

Профорієнтація від студентів-першокурсників: м. Кам’янець-Подільський

Під час травневих вихідних студентка групи БТ-1-1 Антоніна Рачковська вирішила завітати до школярів-одинадцятикласників і розповісти їм про наш університет і спеціальність «Біотехнології і біоінженерія», за якою сама успішно навчається у НУХТ. Її тепло зустріли у рідному Кам'янець-Подільському НВК №3 у складі загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Профорієнтація від студентів-першокурсників: м. Кам’янець-Подільський 10 травня 2019

Рівень бакалаврських дипломних проектів очима виробничників

В університеті тривають захисти дипломних проектів бакалаврів та кваліфікаційних робіт магістрів-заочників. Актуальність обраних тем і вірність запропонованих технічних і технологічних рішень випускники доводять прискіпливим екзаменаційним комісіям, у складі яких і знані науковці, і представники підприємств-потенційних роботодавців, які вже зараз «...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Рівень бакалаврських дипломних проектів очима виробничників 18 червня 2018

Кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції розширює співпрацю із закладами ресторанного господарства

На запрошення членів міжнародної благодійної асоціації «Supreme Master Ching Hai» (SMCHIA), адептів веганського харчування Хуо Чжу та Ірини Балицької викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, завідувачка кафедри Олександра Нєміріч, професорка Наталія Фролова, доценти Наталія Ющенко, Людмила Мамченко, Ірина Силка, Ірина Корец...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції розширює співпрацю із закладами ресторанного господарства 15 листопада 2024