Н У Х Т

Здорове харчування: наукові постулати та практичні рішення

17 листопада 2025

Здорове харчування: наукові постулати та практичні рішення

Саме під таким девізом відбулася ХІІ Міжнародна науково-практична конференція «Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість, безпека». І якщо серед естетичних високих мистецтв на першому місці стоїть література як технологія слова, то серед практичних галузей людського життя до таких висот сягає технологія здорового харчування. Більшість доповідей, озвучених на конференції, свідчили про те, що ця технологія є наукою (як система знань) і мистецтвом утілення цих знань у розроблення оздоровчих продуктів.

Надзвичайно широка аудиторія, де були учасники з Ужгородського, Одеського, Херсонського, Львівського, Чернівецького університетів, із зацікавленням заслухала доповіді, узяла участь у дискусії, обмінялася досвідом. І це тривало безперервно протягом шести годин. Ніхто не був обмежений у часі протягом доповіді, всі мали можливість висловити свої думки, сподівання, бачення нових шляхів у розвитку індустрії здорового харчування і, безумовно, зробити свій внесок у цю величезну скарбницю знань.

Дуже тепло учасники конференції сприйняли вітальні слова проректора з наукової роботи НУХТ Сергія Токарчука; незмінного стейкхолдера – голови Київського науково-технічного товариства харчової промисловості Юрія Задніпряного; надійного партнера кафедри і роботодавця – генеральної директорки ТОВ «Фірма «ФАВОР» Раїси Михайлової; доцентки Львівського національного університету імені Івана Франка Ольги Маслійчук; випускників Олексія Боднарчука та Ігоря Солов’янчика.

Студенти-бакалаври Ужгородського університету приєднувалися до конференції групами, і саме для цієї аудиторії завідувачка кафедри технології оздоровчих продуктів Галина Сімахіна детально пояснила унікальність магістерської програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення», великі перспективи працевлаштування за цим напрямом і запросила присутніх доєднатися у 2026 році до засвоєння цієї програми.

Динаміка процесів, які відбуваються у сучасному житті, існуючі загрози та виклики, що постійно постають перед харчовою та переробною промисловістю, наочно демонструють нагальну потребу у проведенні подібних заходів. Адже саме тут можна обговорити питання розвитку медичних і нутриціологічних досліджень і практики забезпечення населення, передусім військовослужбовців, харчуванням, адекватним до потреб організму в екстремальних і кризових умовах життєдіяльності. Учасники можуть висловити свої думки та погляди щодо подальшої реалізації технологій оздоровчого харчування, окреслити коло проблем, актуальних для сьогодення, та визначити наступні цілі й напрями.

І головне – всі чудово розуміють, що без відповідного наукового супроводу, без проведення теоретичних і прикладних досліджень у сфері інтегрованого підходу до проблем харчування населення, особливо оздоровчого харчування, подальший рух уперед, ефективний розвиток ідей, закладених у концепції цього проєкту, просто неможливий.

Тільки наука дозволяє зазирнути у завтрашній день і заздалегідь визначити першочергові завдання, які стоять перед нашими галузями.

Доповідь член-кореспондента НАН України Джамала Рахметова, присвячена роботі Національного ботанічного саду імені М. Гришка у напрямі пошуку та культивування нових рослин, у тому числі лікарського призначення, викликала великий інтерес в аудиторії, і багато з присутніх викладачів уже намітили введення нових тем у свої дисципліни, а магістранти та бакалаври міркують, яким чином включити до своїх досліджень і роботи над дипломними проєктами та магістерськими роботами результати, отримані науковою школою пана Джамала. Також багато запитань викликали доповіді Олексія Боднарчука та Ігоря Солов’янчика за результатами виконаних ними досліджень екстрагування біологічно активних речовин інертними газами. Доповідь Ольги Маслійчук виявилася особливо актуальною, оскільки присвячена науковому обґрунтуванню і розробленню нових продуктів із підвищеним білковим складником для військових ЗСУ. А шановний Олександр Романенко вкотре переконував присутніх у необхідності зменшити в раціонах вміст солі і частково замінити у її складі катіони натрію на катіони калію, що визнано доказовою медициною як один із основних чинників запобігання серцево-судинним захворюванням.

Як і на попередніх конференціях, цей захід створив унікальний майданчик для обміну знаннями, обговорення актуальних питань, пошуку інноваційних рішень, у тому числі з дотриманням принципів сталого розвитку у надзвичайно важливій проблемі і для держави, і для кожного громадянина – забезпеченні населення якісним повноцінним харчуванням із використанням сучасних здобутків доказової медицини.

Протягом конференції було прийнято рішення щодо укладання угод про співпрацю між закладами вищої освіти, науковцями та представниками промисловості. Конференція завершила свою роботу, а поступ у формуванні в Україні індустрії здорового харчування триває.

Кафедра технології оздоровчих продуктів висловлює велику вдячність доцентці Світлані Бажай-Жежерун як секретарці конференції за велику організаційну роботу у підготовці цього заходу, його проведенні та формуванні збірника тез доповідей.

Опублікований: 17-11-2025
Читайте також:
Здобувачі-біотехнологи представили результати своїх досліджень на ХІІ конференції АТ «Фармак»

Щороку здобувачі-біотехнологи беруть участь у конференції молодих науковців «Наука та сучасне фармацевтичне виробництво», яку організовує АТ «Фармак». І минулий рік не став виключенням, адже цей захід, що відбувся наприкінці 2024-го вже вдванадцяте, є важливим майданчиком для презентації інноваційних ідей і досліджень, які мають потенціал змінити м...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачі-біотехнологи представили результати своїх досліджень на ХІІ конференції АТ «Фармак» 10 січня 2025

Про маркетинг у винному бізнесі від бренд-амбасадора ТОВ «Торговий дім «Інкерман»

18 квітня 2018 р. розпочався курс лекцій від ТОВ «Торговий дім «Інкерман» у рамках договору про творчу співпрацю між НУХТ і цим підприємством. Тематика курсу включає направлення з маркетингу у виноробстві, особливостей дегустації вин та формування органолептичних показників у процесі реалізації технологій. Лекції розраховані на студентів 3-4 курс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про маркетинг у винному бізнесі від бренд-амбасадора ТОВ «Торговий дім «Інкерман» 19 квітня 2018

Комбуча – напій здоров’я та довголіття!

Під такою назвою у рамках V-ї Міжнародної науково-практичної конференції «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи» на базі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції відбувся потужний профорієнтаційний захід – майстер-клас із виробництва ком бучі, на який завітали студенти Київського профе...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Комбуча – напій здоров’я та довголіття! 31 жовтня 2025

Фінішувала переддипломна практика здобувачів кафедри туристичного та готельного бізнесу

На кафедрі туристичного та готельного бізнесу завершилася переддипломна практика здобувачів груп ТУ-4-9а, ТУ-4-10, ТУ-4-11 і ТУ-4-12, під час якої здобувачі опрацьовували матеріали для написання звітів, і відбувся їх публічний захист. У звітах здобувачі приділили багато уваги дослідженню та обґрунтуванню загальної характеристики туристичних і готе...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фінішувала переддипломна практика здобувачів кафедри туристичного та готельного бізнесу 20 травня 2020