21-22 листопада 2024 року кафедрою економіки і права Навчально-наукового інституту економіки і управління була проведена ХІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Підвищення ефективності діяльності підприємств харчової та переробної галузей АПК».
Оргкомітетом конференції була забезпечена її максимальна відкритість, і протягом підготовчого періоду були отримані заявки на участь у роботі конференції із закладів вищої освіти та науково-дослідницьких установ України. Серед них: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний університет біоресурсів і природокористування України, ПВНЗ «Європейський університет», Поліський національний університет, Національний університет «Львівська політехніка», Одеський національний технологічний університет, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного, Донецький національний університет імені Василя Стуса, Харківський національний університету внутрішніх справ.
Пленарне засідання розпочалося з вітального слова в. о. завідувача кафедри Юлії Левченко. Привітавши учасників заходу й побажавши плідної роботи, вона зачитала лист підтримки від однієї з найбільших будівельних груп в Естонії, компанії Nordecon, що працює практично у всіх галузях будівельного ринку, де йшлося про продовження співпраці з кафедрою економіки і права, викладачі якої мають значний досвід у науково-дослідницькій діяльності, зокрема у сфері економічної безпеки, управлінні підприємствами та розробленні правових аспектів діяльності харчової промисловості.
У ході пленарного засідання заслухали доповіді: «Від опору до згоди: ефективне управління змінами на підприємствах» голови Правління ГО ACMP Ukraine, CEO ChangeImpulse, Certified Change Management Professional (CСMP) (Всесвітня асоціація управління змінами) Ірини Чернишової; «Сучасний стан і тенденції розвитку олієжирової промисловості» генерального директора асоціації «Укроліяпром» Степана Капшука; «Визнання правочинів недійсними в межах проваджень у справах про банкрутство (фраудаторні правочини)» адвоката, юрисконсульта групи юридичного забезпечення ДПСУ, лейтенанта юстиції Івана Чорного.
Усі теми супроводжувалися жвавим обговоренням, до якого активно долучалися здобувачі спеціальності 051 «Економіка», освітньо-професійних програм «Економіка підприємства» і «Економіка та правове забезпечення бізнесу», колеги й здобувачі інших спеціальностей, гості та стейкхолдери – Сергій Корінний, Юрій Задніпряний, Тетяна Бабій.
Після пленарного засідання розпочалася робота секцій, яка заплановано продовжилася на наступний день, який був не менш насиченим і цікавим. Загалом до роботи конференції долучилося 45 осіб і буде опубліковано 101 тезу.
Презентація доповідей й жвава полеміка відбувалися за напрямами: сучасні тенденції розвитку підприємств харчової промисловості; ресурсне забезпечення діяльності підприємств харчової та переробної галузей АПК; конкурентоспроможність підприємств харчової промисловості в умовах глобалізації економіки; інноваційно-інвестиційне забезпечення ефективного функціонування підприємств харчової і переробної галузей АПК; управління результативністю діяльності підприємств харчової промисловості та економіко-правове забезпечення бізнесу.
Обговорювали проблеми змін умов господарювання в умовах воєнного стану, правове забезпечення діяльності сучасних підприємств, формування попиту та пропозиції на ринках харчових продуктів, стратегічний розвиток підприємств, особливості інноваційно-інвестиційних процесів у АПК, підвищення конкурентоспроможності підприємств, тенденції розвитку ринків у сучасних умовах тощо.
У своїх виступах учасники конференції демонстрували результати власних наукових досліджень, висловлювали слушні пропозиції та рекомендації для вирішення нагальних проблем.
У роботі секцій взяли участь викладачі, аспіранти, магістранти та бакалаври спеціальності 051 «Економіка». Особливо цікавими були доповіді: «Вимоги до механізму інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості в умовах невизначеності» аспіранта кафедри економіки і права Назара Бурбана, «Як колір допомагає продавати товари і послуги» здобувачки третього курсу освітньо-професійної програми «Економіка підприємства» та учасниці програми Erasmus+ Марії Демчихіної, «Сучасні методи управління витратами на підприємствах» здобувачки другого курсу освітньо-професійної програми «Економіка підприємства» Емілії Косяк, «Використання евристичного методу аналогій в сфері бізнесу» здобувачки третього курсу освітньо-професійної програми «Економіка та правове забезпечення бізнесу» Сніжани Кохман, «Про фактори, що впливають на ринок харчових продуктів в Україні у 2023-2024 роках» аспіранта кафедри економіки і права Назарія Мірчука, «Роль соціальних мереж у просуванні продуктів і послуг малого бізнесу» здобувачки другого курсу освітньо-професійної програми «Економіка підприємства» Каріни Мокренко, «Економічний механізм підвищення ефективності діяльності підприємств» магістранта освітньо-професійної програми «Економіка підприємства Андрія Фатюка.
Заслухавши та обговоривши доповіді, учасники заходу зробили загальний висновок про актуальність, високий методологічний рівень і наукову вагомість проблематики наукової конференції, своєчасність винесення на фахове теоретичне обговорення її основних тематичних напрямів. Науковці, що взяли участь у конференції, висловили задоволення можливістю творчого обговорення та фахової полеміки із заявленої проблематики.
Оргкомітет вдячний всім учасникам за цікаві теми й активні дискусії. Продовжуємо працювати!