27 листопада 2025 року згідно з планом проведення гостьових лекцій для здобувачів вищої освіти кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів, у межах дисциплін «Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль», «Інноваційні технології м’ясних і м’ясомістких продуктів» та «Інноваційні промислові та крафтові технології переробки продуктів аквакультури та гідробіонтів» відбувся лекційно-виробничий практикум «Використання захисних культур у виробництві м’ясних та рибних продуктів». На запрошення професорки кафедри Ірини Шевченко воркшоп провів директор департаменту з продажу ТОВ «Chr. Hansen»/ТОВ «Хр. Хансен Україна» (Novonesis) Олег Рибачук.
Novonesis A/S (правонаступник Chr. Hansen A/S) – глобальна біотехнологічна компанія, що розробляє та пропонує сучасні рішення на основі натуральних інгредієнтів для харчової й фармацевтичної промисловості та сільського господарства. У харчовій галузі бактеріальні культури, пробіотики та ферменти компанії застосовуються у виробництві м’яса, морепродуктів, кисломолочних продуктів, сирів, ферментованих напоїв, а також альтернатив молочних і м’ясних продуктів. Novonesis A/S має одну з найбільших у світі комерційних колекцій бактерій.
Захід був цікавим і змістовним для здобувачів освіти, оскільки містив важливу інформацію для майбутніх науковців і фахівців харчової промисловості. Зокрема, було розкрито питання щодо основних принципів біозахисту харчових продуктів, контролю біотехнологічних процесів, міжнародних вимог до безпечності харчових продуктів тощо.
Здобувачі освіти також мали змогу отримати практичний досвід щодо використання захисних культур у виробництві рибних продуктів. Під час виконання практичної частини було виготовлено та оцінено якість соленого лосося та тартару з лосося.
Колектив кафедри щиро вдячний Novonesis A/S в особі Олега Рибачука за професійну співпрацю та сподівається на подальший розвиток творчих і наукових взаємин!