4 березня 2024 року відбулася відкрита лекція завідувача кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Володимира Ковбаси на тему «Екструзія – сучасний спосіб виробництва харчових продуктів. Технологічна схема виробництва екструзійних продуктів на одно- та двошнековому екструдері» з дисципліни «Низькотемпературні та екструзійні технології», яку вивчають здобувачі освітнього ступеня «Бакалавр» на четвертому курсі. На відкритій лекції були присутні викладачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів, директорка Навчально-наукового інституту харчових технологій Оксана Кочубей-Литвиненко та її заступниця Олена Супрун-Крестова.
Професор Володимир Ковбаса надав інформацію про застосування екструзійного оброблення в різних галузях харчової промисловості. Велику увагу було приділено застосуванню високотемпературної екструзії в технології виробництва сухих сніданків. Сухі сніданки – продукти, що набули популярності в усьому світі, а їх асортимент постійно розширюється завдяки використанню нової сировини та екструдерів із різними технічними характеристиками. Лектор навів схему будови екструдера та пояснив принцип його роботи, зосередив увагу здобувачів на процесах перетворення біополімерів крохмалевмісної сировини в процесі екструдування, залежності якості готової продукції від параметрів технологічного процесу. У лекції було також наведено особливості будови сучасних екструдерів, за допомогою яких можна виготовляти різноманітний асортимент екструзійної продукції з різної сировини.
Лекція була прочитана на високому методичному рівні з використанням презентації. Лектор постійно підтримував контакт з аудиторією та відповідав на запитання здобувачів.
Інформація, представлена в лекції, стане у пригоді здобувачам вищої освіти під час виконання курсових проєктів, кваліфікаційних робіт та у майбутній професійній діяльності.