10 листопада 2025 року відбулася відкрита лекція доцентки кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Наталії Фалендиш з дисципліни «Нормативно-правова база виробництва органічних харчових продуктів» для здобувачів першого курсу освітнього ступеня «Магістр» освітньо-професійної програми «Технології органічних харчових продуктів». Тема лекції – «Сертифікація органічного виробництва». Лекцію відвідали завідувач і викладачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів.
Наталія Фалендиш ознайомила здобувачів освіти із загальними положеннями щодо сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Акцентувала увагу на важливості процесу сертифікації для виробників, на значені органічного виробництва для розвитку сталого виробництва.
Лекторка детально зупинилася на питаннях сертифікації за міжнародним стандартом FairWild, який спрямований на сталий збір дикорослих рослин та об’єднує сім принципів і 24 критерії, що охоплюють три ключові підходи: екологічний, соціокультурний та економічний.
Викладачка також ознайомила магістрантів з етапами сертифікації та перевірками органічного виробництва.
Лекція була прочитана на високому науково-методичному рівні, з детальним висвітленням змісту нормативно-правової бази України та Європейського Союзу та наведенням прикладів. Інформація, яку отримали здобувачі освіти, буде використана при виконанні курсового проєкту та кваліфікаційної роботи.