Н У Х Т

Викладачі діляться етапами свого професійного сходження

22 травня 2020

Викладачі діляться етапами свого професійного сходження

Асистент кафедри біотехнології і мікробіології Олена Сапура розповіла про своє професійне зростання:

«Під час навчання у школі мені подобалися природничі науки, а також у мене завжди була любов до Землі. Тому з дитинства я хотіла мати професію, яка була б пов’язана з дослідженням природи. І саме мій інтерес до хімії та біології став причиною вступу до Національного університету харчових технологій та вибору спеціальності «Промислова біотехнологія».

Навчаючись в університеті, я найбільше зацікавилась дисципліною «Екологічна біотехнологія», яку викладала доцент кафедри біотехнології мікробного синтезу (на той час так називалась кафедра біотехнології і мікробіології) Вікторія Красінько. Ще будучи студенткою третього курсу, я розпочала наукову робот, пов’язану з біотехнологічним очищенням води, яку я виконувала під керівництвом науковців Інституту колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського Національної академії наук України, зокрема доктора медичних наук Л.І. Глоби та доктора біологічних наук П.І. Гвоздяка. Тому саме цю тему я обрала для моєї магістерської роботи, яку успішно захистила. Керівником моєї магістерської роботи була Вікторія Олегівна.

Після закінчення університету я продовжила працювати в ІКХХВ ім. А.В. Думанського НАН України на посаді провідного інженера відділів сорбції та біології очистки води та хімії, фізики і біології води, а також працювала за сумісництвом у ТОВ «Інженерний консалтинг», ТОВ «УкрНДІАгропроект», RIKO–HIDROINZENIRING та інших установах на посаді провідного інженера із захисту довкілля та охорони праці.  Зокрема, займалась розробленням і узгодженням проектної документації у частині забезпечення безпеки життя і здоров’я людини, захисту навколишнього середовища. Мною реалізовано близько 1000 об'єктів у різних сільськогосподарських напрямках і житлово-комунальному секторі. Також я маю ряд публікацій у наукових журналах та є співавтором трьох патентів, пов’язаних із біотехнологічним очищенням води.

У минулому році завідувач кафедри біотехнології і мікробіології Тетяна Пирог запропонувала мені роботу на посаді асистента кафедри. Це було приємною несподіванкою для мене, і я з радістю погодилась. На сьогодні я працюю за сумісництвом у нашому університеті. Мій педагогічний дебют розпочався із проведення лабораторних занять з дисципліни «Технології пробіотиків і вакцин». Повернувшись до університету через 10 років після його закінчення, я маю таке відчуття нібито його і зовсім не залишала. Сподіваюсь у подальшому захистити дисертаційну роботу та продовжити свою наукову діяльність.

В цілому, навчання в університеті допомогло мені у подальшому житті. Адже на роботі мені потрібно швидко вирішувати завдання різних напрямків. Завдяки своїм науковим навичкам я знаходжу раціональний підхід у вирішенні будь-якого питання.  А знання біотехнології допомагає мені при вирішенні проблем, пов’язаних із утилізацією відходів або очищенням стічних вод. Адже біотехнологічне очищення є екологічно бездоганним за рахунок забезпечення повної біодеструкції забруднень будь-якого походження».

Опублікований: 22-05-2020
Читайте також:
У практичній реалізації вимог нових національних нормативно-правових актів і нових версій міжнародних стандартів допомагають виробничникам наші фахівці

Науково-педагогічний колектив кафедри харчових технологій та інженерії Одеського інституту післядипломної освіти НУХТ провів шість виїзних навчально-консультаційних семінарів для керівників і фахівців провідних харчових підприємств м. Одеса: ПрАТ «ВО Одеський консервний завод», ПрАТ «Одесавинпром», ТОВ «Одеський хліб» і ПрАТ «Одеський коньячний зав...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У практичній реалізації вимог нових національних нормативно-правових актів і нових версій міжнародних стандартів допомагають виробничникам наші фахівці 08 липня 2019

Як виробляються косметичні засоби в промислових масштабах, побачили студенти кафедри технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів

20 жовтня студенти групи ТІ-2-3, до яких приєднались слухачі сертифікатної програми «Косметологія», відвідали ТОВ «Ремос», що спеціалізується на виробництві косметичних засобів.  На підприємстві виробляють косметику для догляду за шкірою та волоссям трьох торговельних марок - ТМ «ЯКА», ТМ «Pharmea» та ТМ «Claire de Nature». Всі засоби містять лише...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Як виробляються косметичні засоби в промислових масштабах, побачили студенти кафедри технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів 22 жовтня 2018

Якість і безпека харчових продуктів – у полі зору наших науковців

20-21 листопада 2019 року в університеті відбулася ІV Міжнародна науково-практична конференція «Якість і безпека харчових продуктів». Співорганізаторами цьогорічної конференції виступали Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і Національний орган стандартизації ДП «Український науково-дослідний і навч...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Якість і безпека харчових продуктів – у полі зору наших науковців 25 листопада 2019

Репозитарій університету зміцнює свої позиції у міжнародному рейтингу веб-репозитаріїв

Станом на липень 2017 року університетський репозитарій eNUFTIR (Electronic National University of Food Technologies Institutional Repository) посідає 11 позицію із 59 українських електронних архівів і 769 місце серед 2283 інституційних репозитаріїв світу (у січні 2017-го – 13-е з 54 і 854-е з 2275 відповідно). Такі дані наводить міжнародний рейтин...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Репозитарій університету зміцнює свої позиції у міжнародному рейтингу веб-репозитаріїв 01 серпня 2017